Анализи / Техн. решения

 • Джи Ойл Експерт: Въздушните филтри на Losma осигуряват безопасни условия на труд и ефективен производствен процес

  18.09.2017 г. Машини, мех. системи | Джи Ойл Експерт: Въздушните филтри на Losma осигуряват безопасни условия на труд и ефективен производствен процес

  Вече повече от 50 години компанията Losma произвежда надеждни и ефективни решения за промишлена филтрация. „Опазването на околната среда и осигуряването на безопасни условия на труд са основни направления в дейността на Losma. Въздушните филтри на дружеството гарантират здравето на работниците, опазването на околната среда, безопасността в производствените помещения, повишават ефективността на процесите и намаляват експлоатационните разходи”, коментираха от Джи Ойл Експерт.

 • Интелигентно нивелиране с комбинираните лазери GCL 2-50 C и GCL 2-50 CG Professional с Bluetooth на Bosch

  16.09.2017 г. Електротехника | Интелигентно нивелиране с комбинираните лазери GCL 2-50 C и GCL 2-50 CG Professional с Bluetooth на Bosch

  Утвърденият немски производител Bosch анонсира поредно иновативно предложение в помощ на строителите, инженерите и техниците. Новите професионални комбинирани лазери GCL 2-50 C и GCL 2-50 CG Professional могат да се управляват напълно безконтактно чрез Bluetooth, дори от по-големи разстояния, и имат разнообразно приложение. Фундаменталната разлика между тях е, че вторият е оборудван със зелен светлинен диод за оптимална видимост при ярка светлина.

 • АС-ДС: Капацитивна сонда FMI 51 на ACS-Control-System за измерване ниво на вода в кондензен резервоар

  15.09.2017 г. КИП и А | АС-ДС: Капацитивна сонда FMI 51 на ACS-Control-System за измерване ниво на вода в кондензен резервоар

  Нивото на водата в кондензните резервоари на системите за пароснабдяване трябва да се поддържа в определени минимални и максимални граници. За целта често се използват кондуктивни измервателни сонди. Поради ниската проводимост на кондензата, този метод на измерване винаги създава проблеми. Интересен алтернативен вариант е капацитивната сонда FMI 51 на немската фирма ACS-Control-System, водещ производител и доставчик на оборудване в областта на измервателните технологии.

 • Солид Фил: При изработката на прототипи 3D принтирането е изгодна алтернатива на леенето чрез наслагване

  12.09.2017 г. Електротехника | Солид Фил: При изработката на прототипи 3D принтирането е изгодна алтернатива на леенето чрез наслагване

  Изработването на прототипи е неизменна част от редица производствени процеси. Изработването на прототип обаче рядко е свързано с използване само на един материал. Често се налага приложението на комбинация от твърд термопластичен материал с подобен на гума еластомер. Стандартен метод за изработката на подобни прототипи е леенето чрез наслагване, което изисква не само големи и сложни машини, но и време. Добра алтернатива в този случай е 3D принтирането, разказаха от Солид Фил.

 • САТ: Произвеждаме индустриални лентови дозатори с широко приложение и индивидуално изпълнение

  04.09.2017 г. Машини, мех. системи | САТ: Произвеждаме индустриални лентови дозатори с широко приложение и индивидуално изпълнение

  За повече от четвъртвековното си съществуване, САТ ЕООД се утвърди като лидер в индустриалната автоматизация не само в България, но и на редица външни пазари. Фирмата има изпълнени над 200 проекта „под ключ“ за водещи в областта си производители в Русия, Ливан, Сърбия и мн.др. Главен приоритет в работата на компанията са модернизацията, реконструкциите, иновациите и автоматизацията. Специално за Инженер.bg от САТ разказаха за една от собствените им разработки – подаващи лентови дозатори.

 • Калас Консулт: Боркорони HSS, HSS-Cobalt и TCT от Euroboor за оптимална производителност и дълготрайност

  31.08.2017 г. Машини, мех. системи | Калас Консулт: Боркорони HSS, HSS-Cobalt и TCT от Euroboor за оптимална производителност и дълготрайност

  Качеството и безопасността са основен приоритет за утвърдения производител на професионални електроинструменти и аксесоари за металообработка Euroboor. Това важи особено за произвежданите от компанията боркорони. „Euroboor предлага избор от широка гама боркорони – и като размери, и като материали, от които са произведени”, информираха за Инженер.bg от фирма Калас Консулт, вносител и дистрибутор на Euroboor в България.

 • Астел: Amylab FN на Chopin Technologies осигурява бърз, лесен и надежден метод за определяне на амилазна активност

  28.08.2017 г. КИП и А | Астел: Amylab FN на Chopin Technologies осигурява бърз, лесен и надежден метод за определяне на амилазна активност

  „Контролирането на амилазната активност е изключително важно за хранително-вкусовата промишленост, за да бъдат открити и да се изолират повредените партиди възможно най-бързо. Френската компания Chopin Technologies разработи апарата Amylab FN за измерване активността на ензимите, които разграждат нишестето (алфа-амилаза), чрез стандартния метод на Хагберг за определяне числото на падане или чрез новия уникален и много по-бърз метод Testogram“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Астел.

 • Адара Инженеринг: Фибростъкло по RTМ метод прави специалните помпи на Argal устойчиви на корозивни течности

  25.08.2017 г. ВиК | Адара Инженеринг: Фибростъкло по RTМ метод прави специалните помпи на Argal устойчиви на корозивни течности

  Морска вода, силно корозивни течности и тежки индустриални условия – от Адара Инженеринг имат решение за помпи, които ще устоят на тези работни среди. От българската компания представят помпите Argal, изработени от фибростъкло, добито по т.нар. RTM процес, който придава изключителни физико-химични характеристики на материала. „Прилагането на иновативни технологии се превръща в условие за производители с лидерски позиции на световния пазар”, заявиха от Адара Инженеринг.

 • Ефективни инженерингови решения за ВиК системи от Акварор – Бояджиев и синове

  23.08.2017 г. ВиК | Ефективни инженерингови решения за ВиК системи от Акварор – Бояджиев и синове

  Сметките за студена и топла вода присъстват неизбежно в ежедневието, но често пъти предизвикват не съвсем положителни нагласи у абонатите. Причините за некоректна фактура могат да бъдат различни, но сред често срещаните са стари и неизправни измервателни устройства. Възможно решение на проблема дава фирма Акварор – Бояджиев и синове, специализирана в дейностите проучване, монтаж и сервиз на водомери, топломери и ВиК системи. „Нашата цел е да осигурим на клиентите безпроблемна експлоатация на техните ВиК мрежи”, коментираха от компанията.

 • Унисист Инженеринг: Разработваме и произвеждаме прецизни и надеждни коректори за обем на природен газ

  17.08.2017 г. Енергетика (ВЕИ) | Унисист Инженеринг: Разработваме и произвеждаме прецизни и надеждни коректори за обем на природен газ

  Водещата българска инженерингова и производствена компания Унисист Инженеринг ООД предлага решения за измерване и автоматизация в областта на обработката и доставката на природен газ. Част от продуктовото портфолио на фирмата са т.нар. устройства за коригиране обема на газта. „В нашите коректори за газ са внедрени прецизни и модерни елементи и технологии, което ги прави точни, надеждни и лесни за калибриране и поддръжка уреди”, заявиха за Инженер.bg от компанията.

Дискусии / позиции

 • Индустриален сервиз: Внедряването на системи за енергиен мониторинг е основно направление в дейността ни

  По-ниско потребление на енергия, повишаване на ефективността и ограничаване на вредното влияние върху околната среда са сред най-актуалните проблеми за индустрията в световен мащаб. „Внедряването на системи за енергиен мониторинг значително подпомага предприятията в стремежа им да намалят енергийните си разходи като подобрят своята енергийна ефективност и успешно да управляват своя въглероден отпечатък”, разказаха за Инженер.bg от фирма Индустриален сервиз.

 • Техруум: За имплементирането на строително-информационна система (BIM)

  Техруум е сред утвърдените у нас компании в областта на иновациите, технологиите и строително-информационните системи. „Чрез цялостно имплементиране на BIM системи и технологии помагаме на проектантски и строителни компании да развият пълния си потенциал и да достигнат до нови клиенти и пазари“, коментира пред Инженер.bg управителят на фирмата инж. Любомир Илиев. „Предлаганите от нас решения са съвременни, иновативни и високотехнологични“, уточни още той, разкривайки и подробности по отношение на имплементирането на решенията.

Пазарни акценти / Прегледи

 • Адара Инженеринг: GEA Hilge MAXA са проектирани за работа с течности с високо съдържание на твърди частици

  От януари 2017 г. българското търговско дружество Адара Инженеринг е официален партньор на немския производител на оборудване за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост GEA. Компанията предлага богат набор от машини и цялостни технологични решения, като част от асортимента ѝ са специалните индустриални помпи с бранда Hilge. Едно от предложенията на GEA е Hilge MAXA – едностъпална центробежна помпа, подходяща за тежки индустриални приложения.

 • Революционна система за зареждане на електромобили на Siemens осигурява 100 km пробег със зареждане от 10 min

  Нова иновативна разработка от Siemens, направления Дигитализирано производство & Процесни индустрии, ще улесни значително водачите на електрически превозни средства. Системата за бързо зареждане за електромобили на немския лидер осигурява пробег от 100 km само с едно зареждане в рамките на под 10 min. Разработката може да се използва както от вече съществуващи, така и от електрически автомобили бъдещо производство.

 • >