Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Статии

Бактерицидни лампи на Мегалукс – ефективен помощник в борбата срещу SARS-CoV-2

21.04.2020 г.

 

 

В настоящите условия дезинфекцията е приоритет с първостепенна важност във всяко затворено пространство. Затова от утвърдения български производител Мегалукс припомнят за едно от доказалите своята ефективност решения за безопасна среда в помещенията, включително и в борбата с COVID-19. От компанията са разработили иновативни за българския и международния пазар бактерицидни лампи, които гарантират отлични хигиенни условия. Повече за характеристиките и принципа на действие на бактерицидните лампи, Инженер.bg научи от екипа на Мегалукс.


 

Бактерицидните лампи са високоефективно средство в борбата с вируси, бактерии, микроорганизми и разпространяващия се в момента коронавирус. Същевременно светлинните им източници излъчват UV-C светлина, която е по-безопасна алтернатива на използваната в индустрията V-UV светлина (б.ред. с дължина на вълната185 nm) например, нанасяща вреди на човешкия организъм, тъй като способства образуването на озон. UV-C светлината е с дължина на вълната 253.7 nm, а излъчвателите са производство на водещия немски производител на осветителни решения Osram“, посочиха от Мегалукс.

 

Българската компания предлага бактерицидни лампи с мощност 36 W, които се монтират на стената или тавана и са подходящи за помещения с площ до 25 m2. Продуктовата категория се допълва от лампи с мощност 95 W, които се поставят на специална стойка в помещения с площ до 80 m2. Устройствата се характеризират с продължителност на работа от около 9 000 часа.


Бактерицидните лампи намират приложение в:


 - Операционни зали;

 - Клинични и болнични помещения и кабинети;

 - Детски заведения;

 - Стоматологични кабинети;

 - Фармацевтични и промишлени цехове;

 - Цехове за производство на хранителни продукти;

 - Складови помещения и др.

 

В какво се изразява силата на бактерицидните лампи?


Клетъчното ядро на микроорганизмите (бактерии и вируси) съдържа тимин – химичен елемент на ДНК/РНК, който абсорбира UV-C светлина при специфична дължина на вълната от 253.7 nm. По този начин тиминът се променя до степен, в която клетката вече не е в състояние да се умножава и да оцелява. Това е т.нар. образуване на тиминови димери“, разясниха от компанията.


Ултравиолетовата светлина с дължина на вълната от 253.7 nm прониква в клетъчната стена на микроорганизмите, а високоенергийните ѝ фотони се абсорбират от клетъчните протеини и ДНК/РНК. UV-C светлината уврежда протеиновата структура, а ДНК/РНК претърпява химически изменения, вследствие на които се стопира метаболизирането и възпроизводството на микроорганизмите като по този начин те престават да бъдат болестотворни“, обясниха още от Мегалукс.

 

Коронавирусът (SARS-CoV-2) има типична структура на РНК. „Степента на дезинфекция с бактерицидните лампи зависи от мощността на източника и от продължителността на облъчването. И да, тези лампи на Мегалукс могат да убият SARS-CoV-2“, категорични са от българската производствена фирма. В таблицата можете да видите зависимостта между необходимата дозата на облъчване за унищожаване на определен процент от някои вируси.


 Микроорганизми  Доза Ws / m
 Желан % на унищожаване 50% 90% 99.90%
 S. Enteritidis 12.1 40 120
 Escherichia coli 9 30 90
 Micrococcus sphaeroides 30 100 300
 Streptococcus viridans 6 20 60
 Saccharomyces sp. 24 80 240
 Aspergillus glaucus 180 600 1800

 

Предвид спецификата на този тип лампи, е необходимо монтажът им да се извършва само от специализирани техници при стриктно съблюдаване на изискванията по охрана на труда. Изключително важно е да се спазват и изискванията за безопасност от страна на потребителите, например кожата и очите не трябва да бъдат излагани на пряко или отразено нефилтрирано лъчение“, коментираха още от Мегалукс.

 

Мегалукс разполага с два шоурума в градовете София и Пловдив. За повече информация, можете да посетите уебстраницата на компанията, или да се свържете с нейни представители на email: offer@megaluxbg.comили на телефони: 02/870 70 18, 0889 797 479 (за София) или 032/620 910, 032/620 911 и 0888 807 560 (за Пловдив).Фирма Мегалукс вече 25 години е специализирана в производството и търговията с богата гама осветителни тела с разнообразни приложения. За целта дружеството внедрява съвременно оборудване, което гарантира цялостния контрол на производството и високото качество на продуктите, които са съобразени с актуалните тенденции в международен мащаб.

 

Източник на снимковия материал: Мегалукс

Новини

 • Содибул: Създавайте сложни шприцформи със серията OPM на Sodick, обединяваща 3D принтер и високоскоростна фреза

  Содибул: Създавайте сложни шприцформи със серията OPM на Sodick, обединяваща 3D принтер и високоскоростна фреза

  Разработвайки машините OPM250L и OPM350L, които съчетават в себе си 3D принтер и високоскоростна фреза, японската компания Sodick предостави на потребителите завършено технологично решение тип „всичко в едно“. „Серията OPM включва иновативни производствени системи, способни да създават метални шприцформи за отливки от пластмаса, състоящи се само от една част, като съществено променя начина на тяхното производство“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Содибул.

 • AquaThermica – термопомпен бойлер с автоматичен цикъл против Легионела и самодиагностична система на Теси

  AquaThermica – термопомпен бойлер с автоматичен цикъл против Легионела и самодиагностична система на Теси

  Термопомпените системи могат ефективно да осигурят както отопление, така и битова гореща вода (БГВ). За да задоволи нуждите от висококачествено решение и в тази пазарна ниша, доказаният български производител на отоплителна техника Теси включи в продуктовото си портфолио специални модели, разработени именно за това конкретно приложение. AquaThermica e термопомпен бойлер от тип „въздух-вода“ с възможност за работа с възобновяеми източници на енергия.

 • ETI: Как се свързват импулсните релета MR-41 и MR-42?

  ETI: Как се свързват импулсните релета MR-41 и MR-42?

  Импулсните релета с функция „памет” се използват за управление на различно оборудване чрез импулсни сигнали. Те намират приложение в промишлеността, при автоматизация на процесите, а също така и в битови електрически инсталации. „Релетата са с модулен дизайн за монтаж върху DIN шина. Предлагат се в две изпълнения: за универсално захранване от 12 V до 240 VAC/DC и за монофазно захранване 230 VAC”, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на утвърдения производител на електрооборудване ETI Elektroelement.

Интервю

 • Инж. Цветелина Чобанова от Юроком 2000: Искам да съм част от проекти, с които да се гордеем като компания

  Инж. Цветелина Чобанова от Юроком 2000: Искам да съм част от проекти, с които да се гордеем като компания

  „Никога не съм съжалявала за избора си да стана инженер. Техническото обучение ми даде точен и прецизен поглед. Също така ме научи да разсъждавам логически и взаимосвързано“, коментира пред Инженер.bg една дама, която държи на думата си и обича да следва „случайностите на съдбата – Цветелина Чобанова от Юроком 2000. А какви са били детските ѝ мечти и как духът на тийнейджър-бунтар я е накарал все пак да избере Техническия университет, можете да научите в днешния материал.