Статии

БГ Роботи: Ограниченията в архитектурата и строителството отпадат с 3D технологии и роботи KUKA

14.01.2020 г.

 

 

Стабилни, леки и най-важното огромни – индустриалните роботи вече са в състояние да отпечатат архитектурни структури. „Това е производствен процес като всички други, само че в по-големи мащаби. Роботи с много голям обхват на манипулатора вече изработват изключително сложни компоненти, които ще променят архитектурата в бъдеще“, коментираха за Инженер.bg от фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.Адитивното производството е термин за използването на 3D печат в индустрията. Днес роботите отпечатват триизмерни самолетни задкрилки, корабни винтове, резервоари за радиаторите на двигатели и дори произведения на изкуството. Освен това, 3D принтерите помагат и при самото производство на роботи. Роботизираните манипулатори на KUKA могат да отпечатват и цели архитектурни конструкции.


3D отпечатани сгради – може би на Луната?


Групата Mediated Matter на Масачузетския технологичен институт разполага с мобилен роботизиран 3D принтер, който може да създава постройки за живеене на различни места. Това е превозно средство, върху което се намират два роботизирани манипулатора, единият за позициониране, а другият за прецизен печат.

Съоръжението е поглед в бъдещето, или както споделя д-р Стивън Кийтинг, бивш научен сътрудник в групата към лабораторията на университета MIT Media Lab: „Това е проект за автономно съоръжение, което може да бъде изпратено на Луната, Марс или Антарктида. То е в състояние да излезе и да построи тези сгради, които да служат години наред“.

 

 

Архитектура без граници


Една от основните цели пред Branch Technology е заедно с архитекти и проектанти да променят ограниченията в строителството. В своето портфолио компанията има няколко наистина невероятни проекта, включително павилионите на изложението Design Miami 2016. Специалистите на Branch Technology са открили иновативни начини за изграждане на много здрави конструкции, като комбинират 3D-отпечатани структури с традиционните строителни материали.


 

След Design Miami павилионите били преместени в района на Маями, където оформили централното място на седмичния фермерски пазар и на други събития, фокусирани върху изкуствата и дизайна. През април 2019 г. павилионите отново са преместени, този път в Африка, където формират входа на първата сесия на Асамблеята на ООН за човешките местообитания, проведена в Найроби, Кения. По време на Асамблеята членовете й обсъдиха начини за създаване на устойчиви човешки селища и по-добра градска среда.


 

През 2016 г. посетителите на музея Виктория и Алберт в Лондон имаха възможността да видят неочакван експонат в този вдъхновяващ музей на изкуството, а именно KR 120 R2500. Роботът от серията KR QUANTEC сам по себе си е произведение на инженерното изкуство. Като част от изложбата „Engineering Season“, организирана от музея, класическото изкуство бе обединено с инженерното изкуство. Целта е да се илюстрира взаимодействието между дизайн, архитектура и инженерство. Роботът демонстрира как иновативните карбонови и стъклени влакна могат да бъдат използвани в архитектурата на бъдещето. Освен това, този робот с голяма товароносимост демонстрира напълно автоматизирано производство на елементи от композитни влакна в известната градина на музея John Madejski Garden пред очите на посетителите.

 

 

Да построиш бетонов мост с 3D принтер

 

Екип на Университета по архитектура в Пекин, воден от професор Шю Уейгоу от Центъра за дигитална архитектура Zoina Land Joint Research Center, изгради най-големия пешеходен бетонен мост в света. Мостът е с дължина 26.3 метра и ширина 3.6 метра. Според университетските източници мостът е построен за 450 часа с помощта на два робота и струва значително по-малко от подобен мост, изграден по конвенционален начин.


 

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Новини

 • Индуматик: Нови пулверизиращи дюзи MF на PNR подобряват ефективността на индустриалните процеси

  Индуматик: Нови пулверизиращи дюзи MF на PNR подобряват ефективността на индустриалните процеси

  В много промишлени процеси, изискващи охлаждане на газови бутилки, потискане на изпаренията или впръскване на химикали, е необходимо да се използват дюзи с въздушна пулверизация. Двуфазните дюзи на PNR от серията MF са проектирани специално за подобряване ефективността на производствените процеси с намалена консумация на енергия и нисък риск от запушване. Специалната геометрия на дюзите с въздушна пулверизация MF осигурява равномерен модел на разпръскване.

 • Софиана: Parker обяви пазарния дебют на нова серия бързоразделители KP в продуктовата гама Rectus

  Софиана: Parker обяви пазарния дебют на нова серия бързоразделители KP в продуктовата гама Rectus

  Parker Hannifin е утвърден световен производител на фитинги и принадлежност за системи за компресиран въздух. Тя предлага различни видове бързоразделители, които намират приложение във всички отрасли, в които се налага присъединяване и изключване на тръбопроводи за пневматични и хидравлични системи. Parker създаде нова серия KP към продуктовата гама Rectus, която включва бързоразделители, съвместими с основните профили, използвани в Европа.

 • Ротек: Контролерите ControlLogix 5580 на Rockwell Automation осигуряват условия за свързано производство

  Ротек: Контролерите ControlLogix 5580 на Rockwell Automation осигуряват условия за свързано производство

  Компанията Rockwell Automation разшири продуктовата линия Allen-Bradley ControlLogix с нови контролери ControlLogix® 5580 с цел увеличаване производителността на системните решения и в отговор на нарастващите изисквания към интелигентните производствени машини и оборудване. Новите контролери ControlLogix 5580 са с 45% по-голям потенциал за използване в различни приложения и имат вграден Ethernet порт 1 Gb за поддръжка на високотехнологични I/O процеси и обмен на данни.

Интервю

 • Д-р Самуил Бенатов: „Развойната дейност и патентната култура правят индустрията конкурентоспособна“

  Д-р Самуил Бенатов: „Развойната дейност и патентната култура правят индустрията конкурентоспособна“

  Какво не знаем за издаването на патенти и какви са нагласите на българския бизнес в това отношение? Тези и още любопитни въпроси дискутирахме с д-р Самуил Бенатов, съсобственик на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“. След като вече систематизирахме процедурата по издаване на патент или полезен модел заедно, той сподели още важни подробности по темата. „Развойната дейност и патентната култура правят индустрията конкурентоспособна“, коментира г-н Бенатов.