Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Статии

БГ Роботи: Ограниченията в архитектурата и строителството отпадат с 3D технологии и роботи KUKA

14.01.2020 г.

 

 

Стабилни, леки и най-важното огромни – индустриалните роботи вече са в състояние да отпечатат архитектурни структури. „Това е производствен процес като всички други, само че в по-големи мащаби. Роботи с много голям обхват на манипулатора вече изработват изключително сложни компоненти, които ще променят архитектурата в бъдеще“, коментираха за Инженер.bg от фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.Адитивното производството е термин за използването на 3D печат в индустрията. Днес роботите отпечатват триизмерни самолетни задкрилки, корабни винтове, резервоари за радиаторите на двигатели и дори произведения на изкуството. Освен това, 3D принтерите помагат и при самото производство на роботи. Роботизираните манипулатори на KUKA могат да отпечатват и цели архитектурни конструкции.


3D отпечатани сгради – може би на Луната?


Групата Mediated Matter на Масачузетския технологичен институт разполага с мобилен роботизиран 3D принтер, който може да създава постройки за живеене на различни места. Това е превозно средство, върху което се намират два роботизирани манипулатора, единият за позициониране, а другият за прецизен печат.

Съоръжението е поглед в бъдещето, или както споделя д-р Стивън Кийтинг, бивш научен сътрудник в групата към лабораторията на университета MIT Media Lab: „Това е проект за автономно съоръжение, което може да бъде изпратено на Луната, Марс или Антарктида. То е в състояние да излезе и да построи тези сгради, които да служат години наред“.

 

 

Архитектура без граници


Една от основните цели пред Branch Technology е заедно с архитекти и проектанти да променят ограниченията в строителството. В своето портфолио компанията има няколко наистина невероятни проекта, включително павилионите на изложението Design Miami 2016. Специалистите на Branch Technology са открили иновативни начини за изграждане на много здрави конструкции, като комбинират 3D-отпечатани структури с традиционните строителни материали.


 

След Design Miami павилионите били преместени в района на Маями, където оформили централното място на седмичния фермерски пазар и на други събития, фокусирани върху изкуствата и дизайна. През април 2019 г. павилионите отново са преместени, този път в Африка, където формират входа на първата сесия на Асамблеята на ООН за човешките местообитания, проведена в Найроби, Кения. По време на Асамблеята членовете й обсъдиха начини за създаване на устойчиви човешки селища и по-добра градска среда.


 

През 2016 г. посетителите на музея Виктория и Алберт в Лондон имаха възможността да видят неочакван експонат в този вдъхновяващ музей на изкуството, а именно KR 120 R2500. Роботът от серията KR QUANTEC сам по себе си е произведение на инженерното изкуство. Като част от изложбата „Engineering Season“, организирана от музея, класическото изкуство бе обединено с инженерното изкуство. Целта е да се илюстрира взаимодействието между дизайн, архитектура и инженерство. Роботът демонстрира как иновативните карбонови и стъклени влакна могат да бъдат използвани в архитектурата на бъдещето. Освен това, този робот с голяма товароносимост демонстрира напълно автоматизирано производство на елементи от композитни влакна в известната градина на музея John Madejski Garden пред очите на посетителите.

 

 

Да построиш бетонов мост с 3D принтер

 

Екип на Университета по архитектура в Пекин, воден от професор Шю Уейгоу от Центъра за дигитална архитектура Zoina Land Joint Research Center, изгради най-големия пешеходен бетонен мост в света. Мостът е с дължина 26.3 метра и ширина 3.6 метра. Според университетските източници мостът е построен за 450 часа с помощта на два робота и струва значително по-малко от подобен мост, изграден по конвенционален начин.


 

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Новини

 • Трокут Тест Груп: SciAps обяви ново поколение XRF анализатор X-550 за метали, сплави, руда и почви

  Трокут Тест Груп: SciAps обяви ново поколение XRF анализатор X-550 за метали, сплави, руда и почви

  „С тегло от само 1.3 kg, заедно с акумулаторната батерия, X-550 е най-лекият, най-точният и най-гъвкавият рентгенофлуоресцентен анализатор (XRF) от всички подобни уреди на пазара. В сравнение с другите анализатори от X серията на SciAps, новият X-550 се отличава с компактни размери, изключителна скорост и прецизност, нов удобен интерфейс и оптимално балансирана надеждна конструкция“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Трокут Тест Груп, която доставя ръчните XRF и LIBZ анализатори на SciAps у нас.

 • Индустриален сервиз – доказана компания в областта на силовата електроника и индустриалната автоматизация

  Индустриален сервиз – доказана компания в областта на силовата електроника и индустриалната автоматизация

  Индустриален сервиз е утвърдено българско дружество, което е специализирано в консултиране, разработване, проектиране, внедряване и сервиз на оборудване в областта на силовата електроника и индустриалнатя автоматизация. Всички услуги и оборудване, които предлагаме, гарантират постигането на висока надеждност. Богатият опит на инженерите в Индустриален Сервиз ни позволява да разработваме и предлагаме гъвкави решения за всяка фаза от проектите на нашите клиенти.

 • Акварор: Тръбна система за дъждовни води на Poloplast предлага лесна инспекция и недвусмислена идентификация

  Акварор: Тръбна система за дъждовни води на Poloplast предлага лесна инспекция и недвусмислена идентификация

  В редица случаи проектирането на разделна канализационна мрежа води до по-ефективно и надеждно действие на системата. При нея дъждовните води се транспортират отделно от битовите отпадъчни води и по този начин могат да бъдат отведени до подземни води, водни канали или дренажни канали, без да натоварват пречиствателните станции за отпадъчни води. В днешния материал ще Ви разкажем за тръбните системи на Poloplast, предназначени именно за дъждовни води.

Интервю

 • Инж. Стоян Атанасов от R&M: Инженерството е идея, скицирана върху бял лист, която се превръща в завършен продукт

  Инж. Стоян Атанасов от R&M: Инженерството е идея, скицирана върху бял лист, която се превръща в завършен продукт

  Когато си художник по душа, всеки бял лист хартия е нова възможност да реализираш идеите си. А, ако прибавиш и техническите знания на инженерната професия, възможностите се превръщат в необятна вселена. Именно такава съдба „сполетява“ инж. Стоян Атанасов, конструктор в отдел „Разработване на платформи“ в Райхле и Де-Масари България Пръдакшън, който е и днешният ни гост в рубриката „Ако (не) бях инженер“. Вижте какво още сподели той пред екипа на Инженер.bg.