Статии

БГ Роботи: Ограниченията в архитектурата и строителството отпадат с 3D технологии и роботи KUKA

14.01.2020 г.

 

 

Стабилни, леки и най-важното огромни - индустриалните роботи вече са в състояние да отпечатат архитектурни структури. „Това е производствен процес като всички други, само че в по-големи мащаби. Роботи с много голям обхват на манипулатора вече изработват изключително сложни компоненти, които ще променят архитектурата в бъдеще“, коментираха за Инженер.bg от фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.Адитивното производството е термин за използването на 3D печат в индустрията. Днес роботите отпечатват триизмерни самолетни задкрилки, корабни винтове, резервоари за радиаторите на двигатели и дори произведения на изкуството. Освен това, 3D принтерите помагат и при самото производство на роботи. Роботизираните манипулатори на KUKA могат да отпечатват и цели архитектурни конструкции.


3D отпечатани сгради – може би на Луната?


Групата Mediated Matter на Масачузетския технологичен институт разполага с мобилен роботизиран 3D принтер, който може да създава постройки за живеене на различни места. Това е превозно средство, върху което се намират два роботизирани манипулатора, единият за позициониране, а другият за прецизен печат.

Съоръжението е поглед в бъдещето, или както споделя д-р Стивън Кийтинг, бивш научен сътрудник в групата към лабораторията на университета MIT Media Lab: „Това е проект за автономно съоръжение, което може да бъде изпратено на Луната, Марс или Антарктида. То е в състояние да излезе и да построи тези сгради, които да служат години наред“.

 

 

Архитектура без граници


Една от основните цели пред Branch Technology е заедно с архитекти и проектанти да променят ограниченията в строителството. В своето портфолио компанията има няколко наистина невероятни проекта, включително павилионите на изложението Design Miami 2016. Специалистите на Branch Technology са открили иновативни начини за изграждане на много здрави конструкции, като комбинират 3D-отпечатани структури с традиционните строителни материали.


 

След Design Miami павилионите били преместени в района на Маями, където оформили централното място на седмичния фермерски пазар и на други събития, фокусирани върху изкуствата и дизайна. През април 2019 г. павилионите отново са преместени, този път в Африка, където формират входа на първата сесия на Асамблеята на ООН за човешките местообитания, проведена в Найроби, Кения. По време на Асамблеята членовете й обсъдиха начини за създаване на устойчиви човешки селища и по-добра градска среда.


 

През 2016 г. посетителите на музея Виктория и Алберт в Лондон имаха възможността да видят неочакван експонат в този вдъхновяващ музей на изкуството, а именно KR 120 R2500. Роботът от серията KR QUANTEC сам по себе си е произведение на инженерното изкуство. Като част от изложбата „Engineering Season“, организирана от музея, класическото изкуство бе обединено с инженерното изкуство. Целта е да се илюстрира взаимодействието между дизайн, архитектура и инженерство. Роботът демонстрира как иновативните карбонови и стъклени влакна могат да бъдат използвани в архитектурата на бъдещето. Освен това, този робот с голяма товароносимост демонстрира напълно автоматизирано производство на елементи от композитни влакна в известната градина на музея John Madejski Garden пред очите на посетителите.

 

 

Да построиш бетонов мост с 3D принтер

 

Екип на Университета по архитектура в Пекин, воден от професор Шю Уейгоу от Центъра за дигитална архитектура Zoina Land Joint Research Center, изгради най-големия пешеходен бетонен мост в света. Мостът е с дължина 26.3 метра и ширина 3.6 метра. Според университетските източници мостът е построен за 450 часа с помощта на два робота и струва значително по-малко от подобен мост, изграден по конвенционален начин.


 

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Новини

 • Ка Матик: Вентилни острови EB 80 на Metal Work – нов подход в областта на пневматичната автоматизация

  Ка Матик: Вентилни острови EB 80 на Metal Work – нов подход в областта на пневматичната автоматизация

  EB 80 е нова електропневматична система на компанията Metal Work, включваща електромагнитен вентил, блок за електрозахранване и I/O модули за аналогови и цифрови сигнали. Тя се характеризира с висока степен на модулност и позволява реализацията на всички видове вентилни острови. Конструкцията на вентилния остров е резултат от продължителни изследвания, които основно включват събирането на данни за изискванията на потребителите и превръщането им в решения.

 • FANUC обяви дебюта на два нови бързи и прецизни манипулатора M-10iD/8L и M-20iD/12L

  FANUC обяви дебюта на два нови бързи и прецизни манипулатора M-10iD/8L и M-20iD/12L

  Световният лидер в роботизацията, японската компания FANUC, разшири своето портфолио от манипулатори с два нови модела: роботите M-10iD/8L и M-20iD/12L. „Те са създадени като манипулиращи версии на заваръчните роботи Arc Mate 100iD/8L и ARC Mate 120iD/12L. Моделът M-10iD/8L е с полезна товароносимост 8 kg, а M-20iD/12L – съответно с 12 kg. Отличават се с изключително бърза и прецизна работа“, съобщиха за Инженер.bg от ФАНУК България.

 • Ейч Ай Инженеринг: „Генераторните агрегати на Green Power са с универсално приложение и високо качество“

  Ейч Ай Инженеринг: „Генераторните агрегати на Green Power са с универсално приложение и високо качество“

  Основен предмет на дейност на доказаната българска компания Ейч Ай Инженеринг е изграждане на цялостни решения по осигуряване на аварийно и непрекъсваемо електрозахранване на промишлени и офисни сгради, бизнес и телекомуникационни центрове, компютърни зали, центрове за съхранение на данни, хотели и инфраструктурни обекти. Green Power е италианска компания, която е лидер в производството и маркетинга на генераторни агрегати.

Интервю

 • Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Когато бивш военен попадне в производствения отдел на голяма международна компания, ситуацията може да стане наистина интересна! Днес в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“ ви срещаме с Васил Георгиев, началник смяна в Либхер-Транспортейшън Системс Марица, който ни разказа защо трябва да прекарваш обедната почивка с колегите си и колко е важно, когато възникне проблем, да не се пита „Кой?“, а „Защо?“. Вижте какво още сподели г-н Георгиев.