Статии

Издаването на патент в 6 стъпки – ключ към мощно бизнес оръжие – в коментара на д-р Самуил Бенатов

07.11.2019 г.


Как се придобива патент, що е то изобретателска стъпка и как да се подготвим за този процес? За да отговорим на тези въпроси, се обърнахме за експертен коментар към д-р Самуил Бенатов, съсобственик на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“. В ролята си на патентен представител и експерт с дългогодишен опит, той обясни стъпка по стъпка дейностите по патентоване пред екипа на Инженер.bg и разкри какви са „подводните камъни“, които крие процедурата. Да видим...


Стъпка 1: Каква е разработката и подлежи ли тя на патентоване?


„Когато клиент дойде при нас, първият етап от комуникацията започва с изясняване на неговата идея. Той ни разказва за неговото изобретение, а ние преценяваме дали то изобщо подлежи на патентоване“, посочи г-н Бенатов. „Могат да се патентоват всякакви технически решения. Все пак някога, дори кламерът е бил изобретение. А в годините през нашето бюро са минали какви ли не идеи – от нови методи за отчитане на времето до нови двигатели и др.“, допълни още той.


Какво със сигурност не може да бъде обект на патент? Отговорът е бизнес методи, софтуер (код), методи за лечение и диагностика на хора и животни, изобретения, които не отговарят на моралните норми, математически формули и мн.др.


Стъпка 2: Патент или полезен модел – открийте разликите!


Втората стъпка е да се изясни дали клиентът има нужда от защита на изобретение чрез патент или от защита на полезен модел чрез сертификат. Ето и кои са основните разлики:


Полезен модел: Издава се свидетелство, но отговорността е на изобретателя, без да се извършва проверка от страна на Патентното ведомство. Процедурата отнема няколко месеца, а документът важи за период от 10 години.


Патент: Извършва се проверка на нивото на техника – т.е. докъде е стигнала техниката в съответната област, дали предложеното изобретение е наистина иновативно и дали не е очевидно. Процесът може да трае години – за Европа отнема средно между 2 и 4 години. Патентът е валиден 20 години.


Стъпка 3: Заявителят предоставя описание на това, което е изобретил, включително проучване на нивото на техниката


„В случай че подобно предварително проучване не е направено, заявителят може да го изиска като допълнителна услуга както при нас, така и от Патентното ведомство. Често това проучване е ключово, за да се прецени дали има смисъл да се продължава процесът по патентоване“, обясни експертът.


„Трудността при него идва от факта, че не винаги хората знаят къде да търсят информация. И, ако за един тесен специалист научните статии и литературата в областта са познати, то за същия би било трудно да борави с огромните бази данни от издадени патенти и подадени заявки. Тези бази са свободни за ползване и ние обучаваме нашите клиенти да боравят с тях, защото един експерт в определена област би могъл по-бързо и коректно да се ориентира в патентите, релевантни за неговия случай“, уточни г-н Бенатов.Стъпка 4: Съставяне на претенции


По думите на г-н Бенатов, именно тази стъпка е от решаващо значение при подготовката на патент. В нея се прави описание на изобретението според критериите на съответното ведомство и най-важното – съставят се претенциите на патента – т.е. какъв ще е обхватът на правната защита. „И най-доброто изобретение ще има слаба защита, ако претенциите не са добре формулирани, защото то ще може да бъде лесно заобиколено“, подчерта специалистът.


Стъпка 5: Подаване на заявка


Въпросът тук е къде е по-добре да се подаде заявката – дали само за България или да се търси международна закрила.


„До голяма степен това зависи от бизнес плана на заявителя. Ако той е преценил, че местният пазар му е достатъчен да експлоатира патента си за 20 години, то тогава може да се спре на този вариант. Това обаче, от практическа гледна точка, е приложимо за по-големите държави като Русия и Китай, където и вътрешните пазари са по-мащабни“, поясни г-н Бенатов.


Защо патентът може да се разглежа като договор между изобретателя и обществото, кой може да бъде заявител за патент и на какви срокове е важно да се обърне внимание, ще ви разкажем скоро в Инженер.bg.


Информация за патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Новини

 • Теглоизмервателна техника с най-високо качество и прецизност представи Мари-Бентц на МТП Пловдив 2019

  Теглоизмервателна техника с най-високо качество и прецизност представи Мари-Бентц на МТП Пловдив 2019

  На Международния технически панаир в Пловдив участие взе и специализираната фирма в производството, вноса и износа на електронни, платформени, кранови и автомобилни везни, Мари-Бентц. Дружеството представи технологични решения, предназначени за разнообразни индустрии. „Радваме се, че успяхме да се срещнем с нашите партньори и клиенти по време на изложението и да им представим подходящи за специфичните им нужди алтернативи“, съобщиха за Инженер.bg от Мари-Бентц.

 • П и М Груп: Оптимизираната конструкция на новите HRS миксери на Homa предпазват от запушване

  П и М Груп: Оптимизираната конструкция на новите HRS миксери на Homa предпазват от запушване

  Новост в миксерите за отпадъчни води от немската компания Homa! Инженерите ѝ разработиха нов модел устройство, което, благодарение на оптимизираната си втулка на витлото, свежда до минимум зоните на мъртъв поток и предотвратява запушване. „В своята серия миксери HRS производителят се фокусира върху способността на хидравличната система да издържа на влакнести елементи, като едновременно с това са гарантирани и постоянни характеристики на работа“, коментираха от П и М Груп.

 • R&M представи успешни Lean практики в своята дейност по време на специално събитие

  R&M представи успешни Lean практики в своята дейност по време на специално събитие

  Райхле и Де-Масари България Пръдакшън (R&M) е една от организациите, които вече отчитат положителни резултати от интегрирането на иновативни методи в своята дейност. „Започнахме да прилагаме Lean дейности в създаването на решенията ни за изграждане на висококачествени телекомуникационни мрежи. Успешните примери от нашата практика представихме на събитие, на което имахме удоволствието да бъдем домакин“, съобщиха за Инженер.bg от R&M.

Интервю

 • Таня Пейчинова, директор ЧР на TESY: Стимулираме креативността – безценно е да видиш реализирана своя идея!

  Таня Пейчинова, директор ЧР на TESY: Стимулираме креативността – безценно е да видиш реализирана своя идея!

  TESY е един от водещите европейски производители на електрически бойлери, бойлери с индиректно загряване и електрически отоплителни уреди. През последното десетилетие компанията демонстрира бързо развитие като внедрява широка гама от продукти и патентовани технологични решения, които са в пълно съответствие със съвременните изисквания за енергийна ефективност и с тези, регулиращи опазването на околната среда. TESY е сред най-добрите примери за българско предприятие.