Статии

Издаването на патент в 6 стъпки – ключ към мощно бизнес оръжие – в коментара на д-р Самуил Бенатов

07.11.2019 г.


Как се придобива патент, що е то изобретателска стъпка и как да се подготвим за този процес? За да отговорим на тези въпроси, се обърнахме за експертен коментар към д-р Самуил Бенатов, съсобственик на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“. В ролята си на патентен представител и експерт с дългогодишен опит, той обясни стъпка по стъпка дейностите по патентоване пред екипа на Инженер.bg и разкри какви са „подводните камъни“, които крие процедурата. Да видим...


Стъпка 1: Каква е разработката и подлежи ли тя на патентоване?


„Когато клиент дойде при нас, първият етап от комуникацията започва с изясняване на неговата идея. Той ни разказва за неговото изобретение, а ние преценяваме дали то изобщо подлежи на патентоване“, посочи г-н Бенатов. „Могат да се патентоват всякакви технически решения. Все пак някога, дори кламерът е бил изобретение. А в годините през нашето бюро са минали какви ли не идеи – от нови методи за отчитане на времето до нови двигатели и др.“, допълни още той.


Какво със сигурност не може да бъде обект на патент? Отговорът е бизнес методи, софтуер (код), методи за лечение и диагностика на хора и животни, изобретения, които не отговарят на моралните норми, математически формули и мн.др.


Стъпка 2: Патент или полезен модел – открийте разликите!


Втората стъпка е да се изясни дали клиентът има нужда от защита на изобретение чрез патент или от защита на полезен модел чрез сертификат. Ето и кои са основните разлики:


Полезен модел: Издава се свидетелство, но отговорността е на изобретателя, без да се извършва проверка от страна на Патентното ведомство. Процедурата отнема няколко месеца, а документът важи за период от 10 години.


Патент: Извършва се проверка на нивото на техника – т.е. докъде е стигнала техниката в съответната област, дали предложеното изобретение е наистина иновативно и дали не е очевидно. Процесът може да трае години – за Европа отнема средно между 2 и 4 години. Патентът е валиден 20 години.


Стъпка 3: Заявителят предоставя описание на това, което е изобретил, включително проучване на нивото на техниката


„В случай че подобно предварително проучване не е направено, заявителят може да го изиска като допълнителна услуга както при нас, така и от Патентното ведомство. Често това проучване е ключово, за да се прецени дали има смисъл да се продължава процесът по патентоване“, обясни експертът.


„Трудността при него идва от факта, че не винаги хората знаят къде да търсят информация. И, ако за един тесен специалист научните статии и литературата в областта са познати, то за същия би било трудно да борави с огромните бази данни от издадени патенти и подадени заявки. Тези бази са свободни за ползване и ние обучаваме нашите клиенти да боравят с тях, защото един експерт в определена област би могъл по-бързо и коректно да се ориентира в патентите, релевантни за неговия случай“, уточни г-н Бенатов.Стъпка 4: Съставяне на претенции


По думите на г-н Бенатов, именно тази стъпка е от решаващо значение при подготовката на патент. В нея се прави описание на изобретението според критериите на съответното ведомство и най-важното – съставят се претенциите на патента – т.е. какъв ще е обхватът на правната защита. „И най-доброто изобретение ще има слаба защита, ако претенциите не са добре формулирани, защото то ще може да бъде лесно заобиколено“, подчерта специалистът.


Стъпка 5: Подаване на заявка


Въпросът тук е къде е по-добре да се подаде заявката – дали само за България или да се търси международна закрила.


„До голяма степен това зависи от бизнес плана на заявителя. Ако той е преценил, че местният пазар му е достатъчен да експлоатира патента си за 20 години, то тогава може да се спре на този вариант. Това обаче, от практическа гледна точка, е приложимо за по-големите държави като Русия и Китай, където и вътрешните пазари са по-мащабни“, поясни г-н Бенатов.


Защо патентът може да се разглежа като договор между изобретателя и обществото, кой може да бъде заявител за патент и на какви срокове е важно да се обърне внимание, ще ви разкажем скоро в Инженер.bg.


Информация за патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg, pixabay.com

Новини

 • Ейч Ай Инженеринг: „Генераторните агрегати на Green Power са с универсално приложение и високо качество“

  Ейч Ай Инженеринг: „Генераторните агрегати на Green Power са с универсално приложение и високо качество“

  Основен предмет на дейност на доказаната българска компания Ейч Ай Инженеринг е изграждане на цялостни решения по осигуряване на аварийно и непрекъсваемо електрозахранване на промишлени и офисни сгради, бизнес и телекомуникационни центрове, компютърни зали, центрове за съхранение на данни, хотели и инфраструктурни обекти. Green Power е италианска компания, която е лидер в производството и маркетинга на генераторни агрегати.

 • Ритбул: „Новата бета версия 2.9“ на Eplan повишава качеството на проектната документация“

  Ритбул: „Новата бета версия 2.9“ на Eplan повишава качеството на проектната документация“

  По време на изложението SPS 2019 в Нюрнберг през ноември м.г. бе представена най-новата версия 2.9 на платформата Eplan, която чрез обединяването на общи данни и функции на различни изделия повишава качеството на проектната документация. Новата версия Eplan 2.9 позволява бързо генериране на QR-кодове за създаването на хипервръзки в проектната документация, по-удобно управление на слоевете, бързо редактиране с достъп до макросите в различни навигатори и по-гъвкава конфигурация.

 • Филкаб: Специализираме в производството и монтажа на електротабла, КРУ и БКТП чрез Инженеринг ЕАД

  Филкаб: Специализираме в производството и монтажа на електротабла, КРУ и БКТП чрез Инженеринг ЕАД

  Филкаб е водеща българска фирма в областта на електроапаратурата и средствата за автоматизация. През 2007 г. компанията започва да се развива и в сферата на електромонтажа на различни проекти в България. Благодарение на разрастването на бизнеса си, Филкаб основава дружеството Инженеринг ЕАД, което днес се занимава с производство и предлага цялостни инженерингови услуги. Инженеринг ЕАД е дружеството с най-многоброен персонал в групата компании на Филкаб.

Интервю

 • Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Когато бивш военен попадне в производствения отдел на голяма международна компания, ситуацията може да стане наистина интересна! Днес в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“ ви срещаме с Васил Георгиев, началник смяна в Либхер-Транспортейшън Системс Марица, който ни разказа защо трябва да прекарваш обедната почивка с колегите си и колко е важно, когато възникне проблем, да не се пита „Кой?“, а „Защо?“. Вижте какво още сподели г-н Георгиев.