Статии

Инж. Христо Гилищаров от ФАНУК България: Творческият подход е най-важният фактор за успеха на индустриалната автоматизация

04.06.2019 г.


Инж. Христо Гилищаров е завършил Технически университет – София и притежава магистърска степен по „Бизнес администрация“ от City University of Seattle. Целият му професионален път е свързан с инженерни проекти и автоматизация на производството. От 2014 г. той е управител на ФАНУК България, като отговаря също и за бизнес развитието на компанията в Гърция, Северна Македония, Кипър и Албания. Предлагаме ви коментарен материал на инж. Гилищаров за Инженер.bg, който обобщава интервюто му за предаването „Бизнес среща“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ г-жа Таня Кръстева, главен редактор на телевизията.Лидерът в областта на индустриалната автоматизация и роботизация FANUC отваря своя офис в България през далечната 1980 г., като това е един от първите офиси на японския гигант в Европа. „В България FANUC вижда потенциала на машиностроителния сектор по това време и възможността да развива тук своята дейност. Компанията привнася и японската корпоративна политика за постигане на максимална ефективност на производството. Друг важен фактор са хората, които работят за ФАНУК България. Те са основният капитал на компанията, която цени изключително много творческия подход към работата, желанието за развитие и придобиването на нови знания“, коментира г-н Гилищаров. FANUC е компания, която разчита основно на собствените си лаборатории при разработката на компоненти за новите си продукти. Главното предимство на такъв подход е близостта до самото производство, което съкращава времето от реализацията на идеята до внедряването ѝ.


Кога една компания пристъпва към роботизация на производството? „Основната причина е повишаване на ефективността и контрола върху себестойността и качеството на продукцията. Друга важна причина е пазарът на труда и по-точно липсата на квалифицирана работна ръка. В тази посока бизнесът има нужда от кадри, които да бъдат обучавани за обслужване на роботите“, поясни управителят на ФАНУК България. В последните години в България се наблюдава засилен интерес към роботизация на производството. Основно това са мултинационални компании, например за производство на автомобилни компоненти, но роботизацията навлиза и в малки компании, които компенсират по този начин отсъствието на работна ръка.


За българската индустрия е изключително важно да произвежда изделия с висока добавена стойност и най-вече да предлага завършен продукт. „Само за пример, в съседна Румъния около 1000 компании обслужват директно Dacia. Липсата на квалифицирана работна ръка показва и разминаването в очакванията на бизнеса и реалния пазар на труда. Бизнесът има остра нужда от готови кадри, обслужващи роботите, но тези хора трябва да бъдат обучавани“, поясни г-н Гилищаров. „Затова е наложително да се инвестира в образованието, вече има позитивни примери на български компании, които инвестират в образованието на млади хора, а има и други, които имат желание да основат технически колежи“, допълни той.


Навлизането на концепцията Industry 4.0 не е самоцел. За да се приложат принципите на концепцията – свързването на всички устройства в мрежа, събирането на данни и изпращането им към облак, последващата обработка и взимането на решения на базата на тази обработка – трябва да има и съответното производство. Компаниите в България, които използват роботи, все още са малко.


„Ние сме в началото на пътя. Бъдещето на индустриалните роботи е комбинацията от роботи и изкуствен интелект. В роботите на FANUC изкуственият интелект оптимизира траекторията им на движение само за 4 часа, докато иначе това би отнело 4 дни”, категоричен е г-н Гилищаров.


Все още има и трудни за роботизация области, като производството на малки серии, налагащи честа пренастройка, селското стопанство, както и нестандартни производства с малки партиди. „Но стремежът е всеки тежък човешки труд да бъде роботизиран. Най-вдъхновяващо е, когато клиентът е доволен от предложеното му решение. Затова е важен творческият подход при решаването на техническите въпроси, или както аз го наричам „излизането от стандартната кутия“. Това винаги води до по-висока ефективност и до удовлетвореност, когато човек прилага собствените си идеи и вижда резултата от тях“, заяви в заключение г-н Гилищаров.


Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ФАНУК България

Новини

 • Осигурете оптимален контрол на подовото отопление със смесителните групи BRV от Аква Системи

  Осигурете оптимален контрол на подовото отопление със смесителните групи BRV от Аква Системи

  Усещането да стъпиш на добре затоплен под в студените зимни дни е безценно. Но как да гарантираме оптималното функциониране на подовото отопление вкъщи? Отговор на този въпрос дават специалистите от фирма Аква Системи. Смесителните групи с трипътен вентил от италианския производител BRV (Bonetti Rubinetterie Valduggia) са предназначени за настройка на нискотемпературен кръг в отоплителна система – например за подово-лъчисто отопление.

 • АкваКом Електроникс: Искате да сервирате храни и напитки с безупречен вкус? Запознайте се с филтрите Pentair Everpure

  АкваКом Електроникс: Искате да сервирате храни и напитки с безупречен вкус? Запознайте се с филтрите Pentair Everpure

  Обичате кафе, нали? Еспресо с характер, ароматно капучино или нежно лате – което и да изберете, 98% от състава на вашата любима напитка е общ – вода! Ето защо нейното качество е от почти същото значение каквото и на кафето, което използвате. Колкото по-добра e водата, толкова по-добро е и кафето, заявяват експертите. Затова тазгодишният световен бариста шампионат, който се проведе в Бостън, се довери на филтриращите решения на Pentair от серията Everpure.

 • Енерджи-Ка: „Предлагаме пълна гама от услуги по електроразпределение на малки и средни мощности“

  Енерджи-Ка: „Предлагаме пълна гама от услуги по електроразпределение на малки и средни мощности“

  Българското дружество Енерджи-Ка е специалист в проектирането, изграждането и инсталирането „до ключ” на всякакви типове електрически инсталации. Компанията предлага пълна гама от услуги в областта на осветлението, взривобезопасното електрооборудване, системите за управление на машини и мн.др. „Изграждаме електроразпределителни инсталации както на малки, така и на средни мощности, използвайки само висококачествени материали“, коментираха за Инженер.bg от Енерджи-Ка.

Интервю

 • Елисавет Стаму от ЛЕМ България: Качеството е начин на мислене, което те кара да си най-добрата версия на себе си

  Елисавет Стаму от ЛЕМ България: Качеството е начин на мислене, което те кара да си най-добрата версия на себе си

  Как безупречното качество, което е водещ постулат в ЛЕМ България, се превръща в генерален мотиватор и начин на мислене? Как добрият екип и лидерските позиции на компанията задвижват и разгръщат потенциала на един млад специалист до все по-високи нива всеки ден в продължение на години? Как преминава работният ден на г-жа Елисавет Стаму, инженер „Качество на доставчици“ в ЛЕМ България, както и какво сподели тя пред екипа на Инженер.bg прочетете в следващите редове.