Статии

Как да подготвим впечатляващо CV – насоките на HR експертите от Холанд Хайърс

05.01.2018 г.


Намирането на точната работна позиция в подходящия момент за всеки инженер или техническо лице е от ключово значение за неговото развитие като професионалист, както и за компанията, която го наема. Вярвайки напълно в това твърдение, утвърдената българо-холандска HR компания Холанд Хайърс влага усилията си в помощ и на двете страни в трудовите отношения. „Кандидатите за дадена позиция трябва да знаят, че CV-то е ключът към привличане на вниманието на бъдещия им работодател и чрез него те преценяват доколко неговото назначаване ще е полезно за компанията и екипа й. Ето защо не бива да изпращат документите си за кандидатстване „просто така“ – те трябва да са целенасочени, така че да отговарят на конкретната длъжност, към която се стремят“, коментираха пред Инженер.bg от дружеството. Ето какви полезни съвети дадоха още специалистите на търсещите работа.Обявявайки дадена свободна работна позиция, работодателите се стремят да получат достатъчен брой кандидатури, от които да изберат най-подходящия за тях кандидат. Първата „среща“ с потенциалните им служители е именно CV-то и понякога се налага в рамките на минути да се отсеят едни кандидати от други. Ето защо е важно документите да са подготвени качествено и ефективно, така че да привлекат вниманието на HR-ите на компанията.


Адекватно подготвеното CV е единственият начин даден кандидат да премине през първоначалния филтър, а може и да се окаже решаващият ключ към мечтаната кариера, която никак не е леснодостижима, особено в света на инженерните технологии“, заявиха от Холанд Хайърс. „Хората си мислят, че писането на CV е лесна работа, но практиката показва съвсем друго. Попадали сме на много кандидатури, представени със стандартни документи, които един и същи кандидат подава за различни позиции. Това е сред основните грешки“, добавиха още HR-експертите.


За да подпомогнат и улеснят този процес, от компанията дават осем конкретни съвета, които да следват желаещите за развитие в областта на инженерството и техниката, когато подготвят своето резюме. Да ги видим:


1. CV-то трябва да обхваща важните моменти от професионалния път на кандидата, които имат отношение към конкретната свободна позиция – предишен опит, преминати обучения, лични умения;


2. Кандидатстващият не бива да се притеснява, ако не отговаря точно на търсения профил, но трябва да демонстрира готовност да учи и да се развива;


3. Добре би било, резюмето да се допълва или съкращава за всяка позиция, за която даден кадър проявява интерес, така че да личи желание и целенасоченост от негова страна, а информацията да се отнася за конкретния експертен профил;


4. Ефективното CV е не по-дълго от две страници. Ако кандидатът желае да каже повече за себе си, може да използва добре структурирано и смислено мотивационно писмо, което в никакъв случай да не е взето „на готово“;


5. Не бива да се пропускат личните данни – възраст, контакти за връзка, семейно положение и др.;


6. Прилагането на снимка е желателно. Не е нужно дори да е направена в професионално фото студио – нека просто е хубав портрет, на който се вижда спретната и усмихната личност;


7. Ако позицията е представена на един език, то и документите за кандидатстване трябва задължително да са подготвени на същия;


8. След като всичко е написано и готово за изпращане, умен ход на кандидата е да покаже документите на близък приятел или роднина, който да ги огледа с различен поглед. Така се избягват много нежелани пропуски, а и може довереният човек да даде още добри и оригинални идеи.


Очаквайте и насоките за подготовка на мотивационно писмо на Холанд Хайърс, представени ексклузивно пред читателите на Инженер.bg!


Информация за фирма Холанд Хайърс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: pixabay.com

Новини

 • Райкос Тех: Rechner Sensors изненада индустрията с първия в света капацитивен сензор с Bluetooth

  Райкос Тех: Rechner Sensors изненада индустрията с първия в света капацитивен сензор с Bluetooth

  Първият в света капацитивен сензор с Bluetooth технология BlueSense, разработен в пълно съответствие със спецификите на Индустрия 4.0, е вече реалност! Той е дело на глобалния пазарен лидер Rechner Sensors, чийто име основно се асоциира именно с капацитивна сензорна техника. Капацитивните сензори за близост на Rechner с полусферична активна зона на чувствителност носят големи ползи на потребителите при широк кръг от приложения, а сега са налични и с Bluetooth функция.

 • Булклима: Нов модел енергийно ефективен климатик KG на Fujitsu General с награда за стилен и оригинален дизайн

  Булклима: Нов модел енергийно ефективен климатик KG на Fujitsu General с награда за стилен и оригинален дизайн

  Новият модел енергоспестяващ климатик от серията KG на световно признатия японски концерн Fujitsu General Limited бе удостоен с наградата Good Design, която се спонсорира от Японския институт за дизайн и се връчва веднъж годишно на иновативни продукти, съобщиха за Инженер.bg от фирма Булклима, официален представител на Fujitsu General Limited у нас. „Моделът е предназначен за европейския пазар, а неговото производство стартира в края на 2017 г.“, допълниха от Булклима.

 • БЛС Автоматизация: Control Techniques реализира мобилно приложение за диагностика на задвижвания

  БЛС Автоматизация: Control Techniques реализира мобилно приложение за диагностика на задвижвания

  Световният лидер в производството на AC, серво и DC задвижвания с променлива скорост, двигатели и решения за автоматизация Control Techniques реализира съвсем ново мобилно приложение Diagnostic Tool app в помощ на клиентите при анализирането и намирането на решения за грешки при задвижването, информира за Инженер.bg изключителният представител за България на компанията БЛС Aвтоматизация ООД.

Интервю