Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Статии

Кариера в областта на ЖП транспорта? Възможно е с ПГЖТ „Христо Смирненски“

14.02.2020 г.


Да учим днес, за да успеем утре!“ е мотото на Професионална гимназия по железопътен транспорт (ПГЖТ) „Христо Смирненски“, намираща се в гр. Карлово. Гимназията е второто карловско учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса на Борса.bg. За историята му, както и за възможностите за обучение, които предлага то, ще ви разкажем в следващите редове...


 

Невъзможното става възможно – с мотивиран екип от учители и ученици с жажда за знания и развитие

 

ПГЖТ „Христо Смирненски“ е основана през 1962 г. първоначално като Професионално техническо училище по сградостроителство. Началото е трудно, тъй като учебното заведение няма собствена сграда и материална база. Това стимулира учителите и учениците към идеята за строителство на собствено училище. Те успяват да реализират идеята си през 1965 г. През същата година училището е преименувано в Средно професионално техническо училище по транспортно строителство.

 

През 1991 г. училището е преименувано на Средно професионално техническо училище по железопътен транспорт и преминава към фирма „БДЖ“. Настоящото си име гимназията получава през 2003 г.

 

В наши дни учебното заведение предлага добра теоретична и практическа подготовка на учениците, за която се грижат квалифицирани преподаватели. За целите на обучението се използват бази на доказали професионализма си производствени звена и предприятия от системата на транспорта и в частност на железопътния транспорт, сред които Вагоноремонтен завод АД – Карлово, както и Локомотивните депа в градовете Пловдив и Стара Загора.


 

Какви са възможностите за обучение в гимназията?

 

Учениците, желаещи да се обучват в ПГЖТ „Христо Смирненски“, могат да изберат да учат в специалностите: „Осигурителни и комуникационни системи“, „Компютърна техника и технологии“, „Компютърни мрежи“, „Автотранспортна техника“ „Телекомуникационни системи“, както и „Оптически комуникационни системи“.

 


Помощ в подготовката на младежите от специалност „Телекомуникационни системи” оказва Висше транспортно училище „Тодор Каблешков” в гр. София, както и Електротехническите секции в Пловдив и София.

 

Училищният екип непрекъснато се стреми да формира личности с висока интелектуална и професионална подготовка и култура, както и да им даде необходимите знания, умения и опит за самоутвърждаване и реализация в живота.


Учениците в гимназията ежегодно участват в извънкласни дейности и печелят различни състезания, а в богатата училищна история видно място заемат множеството техни изяви, оставили отпечатък в съзнанието и сърцата на преподавателите.

 

Щастливи сме, че още едно утвърдено учебно заведение се присъедини към нашите партньори! Благодарим на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим! Пожелаваме на всички учители и ученици много успехи и ползотворни съвместни инициативи в бъдеще!

 


Повече информация за Професионална гимназия по железопътен транспорт (ПГЖТ) „Христо Смирненски“, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: ПГЖТ „Христо Смирненски“

Новини

 • Индустриален сервиз: Предлагаме решения за комплексна индустриална автоматизация, инженеринг и сервиз на различни системи

  Индустриален сервиз: Предлагаме решения за комплексна индустриална автоматизация, инженеринг и сервиз на различни системи

  Доказаното българско дружество Индустриален сервиз специализира своята дейност в консултиране, разработване, проектиране, внедряване и сервиз на оборудване в областта на силовата електроника и индустриалната автоматизация. „Нашият екип разполага с дългогодишен опит в инженеринга и сервиза на аварийно електрозахранване, непрекъсваеми токозахранващи системи, както и на токоизправители за стационарно приложение“, коментираха за Инженер.bg специалистите от българската фирма.

 • БулЕлектрик Груп: Ключове и контакти Céliane на Legrand – царствено съчетание на форми, функции и цветове

  БулЕлектрик Груп: Ключове и контакти Céliane на Legrand – царствено съчетание на форми, функции и цветове

  Пуснете удобството, красотата и уюта в своя дом и се насладете на нови емоции! Благодарение на завладяващата серия ключове и контакти Céliane на глобалния лидер в изграждането на електрически и цифрови сградни инфраструктури Legrand и БулЕлектрик Груп, дистрибутор и инженерингов партньор на компанията за българския пазар! Продуктите Céliane са комбинация от две перфектни форми: правоъгълна и кръгла със стилен графичен и функционален дизайн.

 • Лагери и динамични системи за движение от Schaeffler за автоматизация чрез роботи

  Лагери и динамични системи за движение от Schaeffler за автоматизация чрез роботи

  Промишлените роботи се утвърдиха като ефективно средство за автоматизация на разнообразна палитра от задачи за машинна обработка и манипулиращи операции. Напредъкът в тази посока набира все по-голяма скорост благодарение на увеличаването на производителността и свързаното с това понижение на разходите по придобиване и на техническия прогрес, свързан със здравината и допустимите натоварвания. Schaeffler е в състояние да предложи лагери за всяка работна става на роботите. Тези решения са рентабилни, динамични и прецизни.

Интервю

 • Инж. Иванов от Костал: Машиностроенето у нас има бъдеще – нека повече млади хора да инвестират в технически знания

  Инж. Иванов от Костал: Машиностроенето у нас има бъдеще – нека повече млади хора да инвестират в технически знания

  Ако сте инженер и всяка сутрин, отивайки на работа, първото, което виждате, са позитивни и усмихнати хора, то най-вероятно работите в Костал България Аутомотив. Точно като инж. Костадин Иванов – авиоинженер по образование и конструктор „Производствено оборудване поточни машини“ в пазарджишкия завод понастоящем – новият гост в рубриката ни „Един работен ден на...“. Подробности за работата в компанията и коментара на един млад инженер за техническото образование у нас, четете в следващите редове.