Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Статии

Кариера в областта на ЖП транспорта? Възможно е с ПГЖТ „Христо Смирненски“

14.02.2020 г.


Да учим днес, за да успеем утре!“ е мотото на Професионална гимназия по железопътен транспорт (ПГЖТ) „Христо Смирненски“, намираща се в гр. Карлово. Гимназията е второто карловско учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса на Борса.bg. За историята му, както и за възможностите за обучение, които предлага то, ще ви разкажем в следващите редове...


 

Невъзможното става възможно – с мотивиран екип от учители и ученици с жажда за знания и развитие

 

ПГЖТ „Христо Смирненски“ е основана през 1962 г. първоначално като Професионално техническо училище по сградостроителство. Началото е трудно, тъй като учебното заведение няма собствена сграда и материална база. Това стимулира учителите и учениците към идеята за строителство на собствено училище. Те успяват да реализират идеята си през 1965 г. През същата година училището е преименувано в Средно професионално техническо училище по транспортно строителство.

 

През 1991 г. училището е преименувано на Средно професионално техническо училище по железопътен транспорт и преминава към фирма „БДЖ“. Настоящото си име гимназията получава през 2003 г.

 

В наши дни учебното заведение предлага добра теоретична и практическа подготовка на учениците, за която се грижат квалифицирани преподаватели. За целите на обучението се използват бази на доказали професионализма си производствени звена и предприятия от системата на транспорта и в частност на железопътния транспорт, сред които Вагоноремонтен завод АД – Карлово, както и Локомотивните депа в градовете Пловдив и Стара Загора.


 

Какви са възможностите за обучение в гимназията?

 

Учениците, желаещи да се обучват в ПГЖТ „Христо Смирненски“, могат да изберат да учат в специалностите: „Осигурителни и комуникационни системи“, „Компютърна техника и технологии“, „Компютърни мрежи“, „Автотранспортна техника“ „Телекомуникационни системи“, както и „Оптически комуникационни системи“.

 


Помощ в подготовката на младежите от специалност „Телекомуникационни системи” оказва Висше транспортно училище „Тодор Каблешков” в гр. София, както и Електротехническите секции в Пловдив и София.

 

Училищният екип непрекъснато се стреми да формира личности с висока интелектуална и професионална подготовка и култура, както и да им даде необходимите знания, умения и опит за самоутвърждаване и реализация в живота.


Учениците в гимназията ежегодно участват в извънкласни дейности и печелят различни състезания, а в богатата училищна история видно място заемат множеството техни изяви, оставили отпечатък в съзнанието и сърцата на преподавателите.

 

Щастливи сме, че още едно утвърдено учебно заведение се присъедини към нашите партньори! Благодарим на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим! Пожелаваме на всички учители и ученици много успехи и ползотворни съвместни инициативи в бъдеще!

 


Повече информация за Професионална гимназия по железопътен транспорт (ПГЖТ) „Христо Смирненски“, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: ПГЖТ „Христо Смирненски“

Новини

 • Wilo стартира нов BIM портал, за да улесни процесите на проектиране и строителство

  Wilo стартира нов BIM портал, за да улесни процесите на проектиране и строителство

  Дигиталната трансформация вече е част от ежедневието ни. Тя обхваща не само сферата на продуктите и услугите, а все повече навлиза и в строителството. Информационното моделиране на сгради (BIM) се налага като утвърден метод за проектиране и симулация на всички сградни инсталации и тяхното функциониране, като вече е изискуем при търговете за обществени поръчки в редица държави. Ето защо технологичният лидер в помпеното оборудване Wilo стартира нов портал за информационно моделиране на сгради (BIM).

 • Изумруден и загадъчен – Мианмар е най-отдалечената точка, в която Филкаб продава електроинсталационни материали

  Изумруден и загадъчен – Мианмар е най-отдалечената точка, в която Филкаб продава електроинсталационни материали

  Дейността на българската производствена, инженерингова и търговска фирма Филкаб, специалист в електрообзавеждането, автоматизацията и електроинсталационните материали, все по-често излиза извън границите на страната, а понякога дори и много надалеч извън пределите на Европа. Днес ние от екипа на Инженер.bg, заедно със специалистите от компанията, решихме да Ви запознаем с богатия асортимент от продукти за електроинсталации. Вижте!

 • HTI България: Системите за обратна осмоза на Exxro се изготвят според индивидуалните нужди на клиента

  HTI България: Системите за обратна осмоза на Exxro се изготвят според индивидуалните нужди на клиента

  Обратната осмоза е естествен процес, чрез който водата може да се пречиства от разтворими и суспендирани частици, включително бактерии. Това прави приложението на метода широко разпространен и предпочитан в редица сектори, например пречистване на питейни и отпадъчни, битови и промишлени води, обезсоляване на морска вода и др. Днес ще Ви представим Exxro – италианска компания, която произвежда системи за обратна осмоза според специфичните нужди на всеки свой клиент.

Интервю

 • Инж. Стоян Атанасов от R&M: Инженерството е идея, скицирана върху бял лист, която се превръща в завършен продукт

  Инж. Стоян Атанасов от R&M: Инженерството е идея, скицирана върху бял лист, която се превръща в завършен продукт

  Когато си художник по душа, всеки бял лист хартия е нова възможност да реализираш идеите си. А ако прибавиш и техническите знания на инженерната професия, възможностите се превръщат в необятна вселена. Именно такава съдба „сполетява“ инж. Стоян Атанасов, конструктор в отдел „Разработване на платформи“ в Райхле и Де-Масари България Пръдакшън, който е и днешният ни гост в рубриката „Ако (не) бях инженер“. Вижте какво още сподели той пред екипа на Инженер.bg.