Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Статии

Кариера в областта на ЖП транспорта? Възможно е с ПГЖТ „Христо Смирненски“

14.02.2020 г.


Да учим днес, за да успеем утре!“ е мотото на Професионална гимназия по железопътен транспорт (ПГЖТ) „Христо Смирненски“, намираща се в гр. Карлово. Гимназията е второто карловско учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса на Борса.bg. За историята му, както и за възможностите за обучение, които предлага то, ще ви разкажем в следващите редове...


 

Невъзможното става възможно – с мотивиран екип от учители и ученици с жажда за знания и развитие

 

ПГЖТ „Христо Смирненски“ е основана през 1962 г. първоначално като Професионално техническо училище по сградостроителство. Началото е трудно, тъй като учебното заведение няма собствена сграда и материална база. Това стимулира учителите и учениците към идеята за строителство на собствено училище. Те успяват да реализират идеята си през 1965 г. През същата година училището е преименувано в Средно професионално техническо училище по транспортно строителство.

 

През 1991 г. училището е преименувано на Средно професионално техническо училище по железопътен транспорт и преминава към фирма „БДЖ“. Настоящото си име гимназията получава през 2003 г.

 

В наши дни учебното заведение предлага добра теоретична и практическа подготовка на учениците, за която се грижат квалифицирани преподаватели. За целите на обучението се използват бази на доказали професионализма си производствени звена и предприятия от системата на транспорта и в частност на железопътния транспорт, сред които Вагоноремонтен завод АД – Карлово, както и Локомотивните депа в градовете Пловдив и Стара Загора.


 

Какви са възможностите за обучение в гимназията?

 

Учениците, желаещи да се обучват в ПГЖТ „Христо Смирненски“, могат да изберат да учат в специалностите: „Осигурителни и комуникационни системи“, „Компютърна техника и технологии“, „Компютърни мрежи“, „Автотранспортна техника“ „Телекомуникационни системи“, както и „Оптически комуникационни системи“.

 


Помощ в подготовката на младежите от специалност „Телекомуникационни системи” оказва Висше транспортно училище „Тодор Каблешков” в гр. София, както и Електротехническите секции в Пловдив и София.

 

Училищният екип непрекъснато се стреми да формира личности с висока интелектуална и професионална подготовка и култура, както и да им даде необходимите знания, умения и опит за самоутвърждаване и реализация в живота.


Учениците в гимназията ежегодно участват в извънкласни дейности и печелят различни състезания, а в богатата училищна история видно място заемат множеството техни изяви, оставили отпечатък в съзнанието и сърцата на преподавателите.

 

Щастливи сме, че още едно утвърдено учебно заведение се присъедини към нашите партньори! Благодарим на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим! Пожелаваме на всички учители и ученици много успехи и ползотворни съвместни инициативи в бъдеще!

 


Повече информация за Професионална гимназия по железопътен транспорт (ПГЖТ) „Христо Смирненски“, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: ПГЖТ „Христо Смирненски“

Новини

 • LDG: Конфигураторът на Bticino – модерно и умно решение за лесен избор на продукти от серията Classia, и то от разстояние

  LDG: Конфигураторът на Bticino – модерно и умно решение за лесен избор на продукти от серията Classia, и то от разстояние

  В условията на днешния дигитализаран свят, дори и по време на социална изолация, нищо не може да възпрепятства достъпа ни до най-различни продукти и услуги. А брандовете успешно успяват да отговорят на търсенето на потребителите, като използват най-различни иновативни методи. Компания Bticino е разработила уникално и цялостно предложение за избор на модулни системи по италиански европейски стандарт. То представлява онлайн конфигуратор за избор на ключове от серията Classia.

 • Три предимства, които ще спечелите, ако управлявате Вашата отоплителна система Viessmann с приложението ViCare

  Три предимства, които ще спечелите, ако управлявате Вашата отоплителна система Viessmann с приложението ViCare

  Сигурност, икономичност и безгрижие – това предлагат от Viessmann с тяхното приложение за управление на домашна отоплителна система ViCare. „Благодарение на семплата графична визия на ViCare управлявате Вашето отопление интуитивно и лесно. С него имате контрол върху до 3 отоплителни кръга, като можете да задавате времеви програми за работа на системите“, коментираха за Инженер.bg от Висман – българското дъщерно дружество на немския технологичен лидер.

 • Atlas Copco: „Първостепенната ни грижа е да защитим нашите служители, дейността ни и бранша, в който оперираме“

  Atlas Copco: „Първостепенната ни грижа е да защитим нашите служители, дейността ни и бранша, в който оперираме“

  Atlas Copco, водеща международна компания в областта на оборудването за компресиран въздух и газове, вакуумни системи и сервиз, също предприе мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. С цел да се намалят рисковете и да не се разпространява допълнително болестта – както сред служителите, така и сред клиентите и други лица, компанията обяви, че въвежда ограничения за пътуване и предпазни здравни мерки. Това означава намаляване на физическите срещи и работа от вкъщи.

Интервю

 • Емил Петков, тест инженер в лабораторията на ЛЕМ България: „Работата ми изисква комплексни и обширни познания“

  Емил Петков, тест инженер в лабораторията на ЛЕМ България: „Работата ми изисква комплексни и обширни познания“

  Когато създаваш преобразуватели на ток и напрежение, които се използват от големи производители в различни индустрии, най-важното е те да работят коректно. Ето защо лабораторният отдел е от изключително значение в структурата на международния производител LEM. За да разбере повече за работата на специалистите в лабораторията, Инженер.bg се срещна с Емил Петков, тест инженер в българското дружество ЛЕМ България. Вижте какво сподели той за рубриката „Един работен ден на...“.