Статии

„Коучът говори…“: Доколко умеем да делегираме правилно задачите в екипа си?

26.03.2019 г.

Първите мигове от новия сезон са чудесен повод да си дадем нужното време, за да усвоим нови знания и умения, да анализираме, да търсим отговори, така че да направим дейността си по-ефективна. Ето защо с настъпилата вече пролет подновяваме и нашата рубрика „Коучът говори...“, в която г-жа Силвия Янева-Стоянова, член на Международната коучинг федерация и на БАУХ (Българска асоциация за управление на хора), ни предоставя ценни съвети и изпитани практики. А днес ще поговорим за умението да делeгираме, което често пъти означава по-високи резултати и по-мотивирани служители.


Уважаеми читателю,


Наясно ли сте какво точно означава делегирането и доколко важно е то за Вашата успешна ежедневна работа?


Делегиране: Същност на управлението, разпределяне на дейността в една организация между хората по длъжности; целта на делегирането е мениджърът да успее в предаването на задачи между подчинените си, четем в речника.


За много от хората на управленски позиции времето все не достига. В повечето случаи това се случва поради факта, че те се натоварват с много задачи, че делегират малко или не делегират правилно.


За да решите правилно кои задачи можете да прехвърлите на Ваш подчинен, могат да Ви помогнат следните въпроси, структурирани от Джон Максуел:

1. Какво се изисква от мен да свърша лично?

2. Какво от това, което върша, носи най-голяма възвръщаемост за организацията ми?

3. Какво е възнаграждението лично за мен?

4. Какво възпроизвежда продуктивността у другите?


А Вие как делегирате? На работа и у дома? Доколко сте удовлетворени от резултатите? Колко дейности извършихте този месец, които по принцип можеше да ги изпълни и Ваш подчинен?


Всъщност, доколко познавате качествата на всеки член от екипа си, така че да му възложите точните задачи? Въпроси, отговорите на които биха Ви дали поводи за размисъл и нови гледни точки...


До следващата ни среща,

Вашият бъдещ коуч


Източник на снимковия материал: Личен архив

Новини

 • Eл Ди Джи: Продуктовата гама Odace на Schneider Electric – комфорт, съчетан със стилен дизайн

  Eл Ди Джи: Продуктовата гама Odace на Schneider Electric – комфорт, съчетан със стилен дизайн

  Времената се променят, а заедно с тях и нашите навици и желания. „За да бъде в крак с последните тенденции, компанията Schneider Electric създаде продуктовата гама Odace, която благодарение на елегантния си външен вид, удовлетворява най-различни вкусове и приложни изисквания. Изделията от серията Odace на Schneider вече са налични при нас на склад и потребителите могат да разгледат каталога и ценовата листа, публикувани на нашия сайт“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Ел Ди Джи.

 • Най-новият компресор на BOGE и иновативни серии на Camozzi вече са част от портфолиото на ЛД

  Най-новият компресор на BOGE и иновативни серии на Camozzi вече са част от портфолиото на ЛД

  Изцяло нови продукти и технически решения демонстрира утвърдената българска компания ЛД по време на тазгодишното издание на MachTech & InnoTech. „Имаме удоволствието да представим пред българската специализирана публика най-новия компресор с марка BOGE, чиято световна премиера бе по време на Hannover Messe 2019”, заявиха пред Инженер.bg от ЛД. Сред акцентите в представянето им бяха и новите продуктови серии на Camozzi.

 • IMI: Със стажантската ни програма амбициозни млади хора тръгват по пътя на високите технологии

  IMI: Със стажантската ни програма амбициозни млади хора тръгват по пътя на високите технологии

  И тази година производителят на автомобилна, индустриална, ВЕИ, телекомуникационна и битова електроника Интегрейтид Микро-Електроникс България взе участие в едно от най-мащабните кариерни изложения – „Стажове“. От българското дружество на международния холдинг IMI отново представиха своята стажантска програма пред студентите. „Запознайте се с нашата организация и производствени процеси. Станете част от стажантската ни програма и открийте своето призвание”, заявиха от компанията.

Интервю