Статии

„Коучът говори…“: Доколко умеем да делегираме правилно задачите в екипа си?

26.03.2019 г.

Първите мигове от новия сезон са чудесен повод да си дадем нужното време, за да усвоим нови знания и умения, да анализираме, да търсим отговори, така че да направим дейността си по-ефективна. Ето защо с настъпилата вече пролет подновяваме и нашата рубрика „Коучът говори...“, в която г-жа Силвия Янева-Стоянова, член на Международната коучинг федерация и на БАУХ (Българска асоциация за управление на хора), ни предоставя ценни съвети и изпитани практики. А днес ще поговорим за умението да делeгираме, което често пъти означава по-високи резултати и по-мотивирани служители.


Уважаеми читателю,


Наясно ли сте какво точно означава делегирането и доколко важно е то за Вашата успешна ежедневна работа?


Делегиране: Същност на управлението, разпределяне на дейността в една организация между хората по длъжности; целта на делегирането е мениджърът да успее в предаването на задачи между подчинените си, четем в речника.


За много от хората на управленски позиции времето все не достига. В повечето случаи това се случва поради факта, че те се натоварват с много задачи, че делегират малко или не делегират правилно.


За да решите правилно кои задачи можете да прехвърлите на Ваш подчинен, могат да Ви помогнат следните въпроси, структурирани от Джон Максуел:

1. Какво се изисква от мен да свърша лично?

2. Какво от това, което върша, носи най-голяма възвръщаемост за организацията ми?

3. Какво е възнаграждението лично за мен?

4. Какво възпроизвежда продуктивността у другите?


А Вие как делегирате? На работа и у дома? Доколко сте удовлетворени от резултатите? Колко дейности извършихте този месец, които по принцип можеше да ги изпълни и Ваш подчинен?


Всъщност, доколко познавате качествата на всеки член от екипа си, така че да му възложите точните задачи? Въпроси, отговорите на които биха Ви дали поводи за размисъл и нови гледни точки...


До следващата ни среща,

Вашият бъдещ коуч


Източник на снимковия материал: Личен архив

Новини

 • Аквастарт: Инверторните системи Sirio с водно охлаждане гарантират постоянно налягане на водата, докато пестят енергия

  Аквастарт: Инверторните системи Sirio с водно охлаждане гарантират постоянно налягане на водата, докато пестят енергия

  Имате помпено оборудване, но искате то да работи по-ефективно? От Аквастарт имат предложение за вас. Честотните преобразуватели Sirio на Italtecnica осигуряват постоянно налягане на водата в системата, като регулират оборотите на помпения двигател, според моментните параметри. Оборудвани с водно охлаждане, тези уреди пестят енергия, а при това са изключителни лесни за експлоатация. Нужно е само да зададете налягането, което ви е необходимо, и помпата започва да работи оптимално.

 • Висок клас CAM софтуер на специални цени от SpaceCAD! Само сега Siemens NX CAM е с 40% отстъпка

  Висок клас CAM софтуер на специални цени от SpaceCAD! Само сега Siemens NX CAM е с 40% отстъпка

  SpaceCAD обяви специално ценово предложение за български производители на доказания софтеур Siemens NX CAM. Предложението включва NX CAM за програмиране и управление на 3 оси, струг, ерозия, генератор на постпроцесори и 5-дневно обучение. „Siemens NX CAM предлага множество предимства във високия клас CAM софтуер, но най-общо казано позволява използването на един CAM за всички задачи и CNC машини в едно предприятие“, обявиха от SpaceCAD за Инженер.bg.

 • Бош Електроинструменти, с нова Facebook страница и иновативна концепция за дигитално присъствие

  Бош Електроинструменти, с нова Facebook страница и иновативна концепция за дигитално присъствие

  Роберт Бош ЕООД, направление Електроинструменти, има нова официална Facebook страница, като елемент от иновативната си концепция за дигитално присъствие. „Заповядайте във Facebook страницата на Bosch Професионални Електроинструменти и Консумативи България (Bosch PTBG). Последвайте ни, за да научавате първи за продуктите, промоциите и офертите от света на Bosch Professional“, приветстват своите фенове от българското дружество.

Интервю

 • Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  За нас, в Инженер.bg, винаги е чест, когато получаваме възможността да се докоснем до реалния производствен процес, особено ако той се реализира успешно в българско предприятие. Благодарение на ФАНУК България екипът ни имаше удоволствието да прекара един цял работен ден в българската компания ИНХОМ-98. От нейния собственик и управител инж. Ваньо Палазов научихме как се постига конкурентна продукция и защо сервизните услуги за оборудването са от водещо значение.