Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Статии

Как се правят куполи на църкви научихме от фирма Рапид по време на Архитектурно-строителната седмица 2020

09.03.2020 г.


Какви ли не решения за всеки аспект на строителството и архитектурата показа тазгодишното издание на Архитектурно-строителната седмица, което се проведе от 25 до 29 февруари в Интер Експо Център – София. Но днес ще ви разкажем за нещо колкото нестандартно, толкова и важно за нашата история и култура, а именно – как се правят куполи на църкви. Подробности научихме от специалистите на щанда на фирма Рапид – утвърдена българска компания, предлагаща изделия от различни типове стомани и сплави. Ето какво разказаха те пред впечатления екип на Инженер.bg.„Най-новите продукти в нашето портфолио са декоративни ламарини, използвани за изработка на куполи на църкви. Това направление развиваме заедно с нашите доверени партньори от фирма Киприда, чийто опит на българския и международен пазар надхвърля 35 години. Колегите ни са изработили над 100 купола, един от които е на българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул“, обясниха от Рапид.


Днес проектирането и изработването на елементи за храмове съчетава класически и съвременни методи, а всеки нов проект изисква индивидуален подход. „Локацията на една църква и различните атмосферни условия изискват специфични материали и конструкции – ако става дума например за планински или крайбрежен климат. Ето защо ние предлагаме най-разнообразни решения от декоративни ламарини – включително оцветени, неръждаеми, с покритие от титанов нитрид, със защитно фолио и др.“, посочиха още от българското дружество.


Гостите на щанда на Рапид имаха възможност да се запознаят и с останалата част от богатата продуктова гама на компанията. Традиционно в нея присъстват изключително разнообразие от перфорирани и просечно-изтеглени ламарини, мрежи, сита, решетъчни скари и стъпала, закаляеми ламарини, огънати тръби и полутръби и др.


„С оглед на това, че се намираме на Архитектурно-строителната седмица, поставяме акцент върху просечно-изтеглените ламарини на Perfo-Linea, които намират приложение като защитни и декоративни решетки и фасадни панели, архитектурни елементи, звукоизолиращи и звукопоглъщащи стени, подове и стъпала“, подчертаха от Рапид. Този тип ламарини се произвеждат чрез сечене, рязане и разтегляне на рулона, като последователно се валцова и реже, докато се постигнат желаната форма и размер. Продуктите се изработват от черни, галванизирани или неръждаеми стомани, а ширината на рулона е от 1000 до 3000 mm. Допълнително предимство на изделията е, че при изработката им няма никакъв остатъчен продукт.Повече информация за Рапид ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Новини

 • Вижте силата на BIM средата с новата версия на FineMEP – пълен софтуерен пакет за строително проектиране от 4М

  Вижте силата на BIM средата с новата версия на FineMEP – пълен софтуерен пакет за строително проектиране от 4М

  Решенията на 4M са в състояние да удовлетворят нуждите на строителната индустрия, като включват професионална CAD среда, архитуктурно проектиране, анализ и проектиране на конструкции, проектиране на ОВИ, електро- и водопроводни инсталации, както и други софтуерни приложения. „FineMEP 19 е новата версия на софтуера ни за проектиране на строителни услуги и притежава изумителна нова визия и оптимизация при работа“, споделиха за Инженер.bg от фирма 4М.

 • Компресорите SF-MED на Atlas Copco осигуряват 100% чист и безмаслен сгъстен въздух за медицински цели

  Компресорите SF-MED на Atlas Copco осигуряват 100% чист и безмаслен сгъстен въздух за медицински цели

  Компресорите Atlas Copco SF-MED са специално проектирани да отговарят на всички изисквания за медицинско оборудване. Компанията е първият производител на компресори в света, получил сертификат в съответствие с най-новата актуализация на индустриалния стандарт за чистота на въздуха ISO 8573-1, клас 0. Компресорите SF-MED гарантират постоянно подаване на 100% безмаслен въздух, като същевременно се характеризират с изключително ниски нива на шум.

 • Петте стъпки за качествена поддръжка от Rittal Service

  Петте стъпки за качествена поддръжка от Rittal Service

  Само когато една компания е в състояние да привлече и задържи вниманието на група потребители и да изненада положително своите реални и потенциални клиенти, тя може да разчита на атрактивни темпове на растеж. Когато става въпрос за компания с авторитет на пазара като Rittal, осигуряваната от нея техническа поддръжка трябва да бъде безупречна. „Предоставяйки качествена поддръжка на нашите клиенти, ние играем важна роля за техния растеж и успех“, коментираха за Инженер.bg от българското дъщерно дружество на Rittal.

Интервю

 • Емил Петков, тест инженер в лабораторията на ЛЕМ България: „Работата ми изисква комплексни и обширни познания“

  Емил Петков, тест инженер в лабораторията на ЛЕМ България: „Работата ми изисква комплексни и обширни познания“

  Когато създаваш преобразуватели на ток и напрежение, които се използват от големи производители в различни индустрии, най-важното е те да работят коректно. Ето защо лабораторният отдел е от изключително значение в структурата на международния производител LEM. За да разбере повече за работата на специалистите в лабораторията, Инженер.bg се срещна с Емил Петков, тест инженер в българското дружество ЛЕМ България. Вижте какво сподели той за рубриката „Един работен ден на...“.