Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Статии

Как се правят куполи на църкви научихме от фирма Рапид по време на Архитектурно-строителната седмица 2020

09.03.2020 г.


Какви ли не решения за всеки аспект на строителството и архитектурата показа тазгодишното издание на Архитектурно-строителната седмица, което се проведе от 25 до 29 февруари в Интер Експо Център – София. Но днес ще ви разкажем за нещо колкото нестандартно, толкова и важно за нашата история и култура, а именно – как се правят куполи на църкви. Подробности научихме от специалистите на щанда на фирма Рапид – утвърдена българска компания, предлагаща изделия от различни типове стомани и сплави. Ето какво разказаха те пред впечатления екип на Инженер.bg.„Най-новите продукти в нашето портфолио са декоративни ламарини, използвани за изработка на куполи на църкви. Това направление развиваме заедно с нашите доверени партньори от фирма Киприда, чийто опит на българския и международен пазар надхвърля 35 години. Колегите ни са изработили над 100 купола, един от които е на българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул“, обясниха от Рапид.


Днес проектирането и изработването на елементи за храмове съчетава класически и съвременни методи, а всеки нов проект изисква индивидуален подход. „Локацията на една църква и различните атмосферни условия изискват специфични материали и конструкции – ако става дума например за планински или крайбрежен климат. Ето защо ние предлагаме най-разнообразни решения от декоративни ламарини – включително оцветени, неръждаеми, с покритие от титанов нитрид, със защитно фолио и др.“, посочиха още от българското дружество.


Гостите на щанда на Рапид имаха възможност да се запознаят и с останалата част от богатата продуктова гама на компанията. Традиционно в нея присъстват изключително разнообразие от перфорирани и просечно-изтеглени ламарини, мрежи, сита, решетъчни скари и стъпала, закаляеми ламарини, огънати тръби и полутръби и др.


„С оглед на това, че се намираме на Архитектурно-строителната седмица, поставяме акцент върху просечно-изтеглените ламарини на Perfo-Linea, които намират приложение като защитни и декоративни решетки и фасадни панели, архитектурни елементи, звукоизолиращи и звукопоглъщащи стени, подове и стъпала“, подчертаха от Рапид. Този тип ламарини се произвеждат чрез сечене, рязане и разтегляне на рулона, като последователно се валцова и реже, докато се постигнат желаната форма и размер. Продуктите се изработват от черни, галванизирани или неръждаеми стомани, а ширината на рулона е от 1000 до 3000 mm. Допълнително предимство на изделията е, че при изработката им няма никакъв остатъчен продукт.Повече информация за Рапид ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Новини

 • SpaceCAD: Ново сътрудничество на Siemens и SAP ще обедини техните експертни знания и софтуерни решения

  SpaceCAD: Ново сътрудничество на Siemens и SAP ще обедини техните експертни знания и софтуерни решения

  Джеф Зобрист (Jeff Zorbist), вицепрезидент и партньор по продажбите на глобални решения на Siemens PLM Software, обяви ново партньорство между Siemens и най-големия доставчик в Европа на софтуерно осигуряване SAP. Това сътрудничество ще обедини както отрасловите експертни умения, така и софтуерните решения на двете компании за жизнения цикъл на продуктите, веригата на доставки и управлението на активи и ще ускори дигиталната трансформация за клиентите на Siemens и SAP.

 • Етикетни принтери CAB с доказано немско качество и висока надеждност от Бетелгиус! Сега и на промоционални условия

  Етикетни принтери CAB с доказано немско качество и висока надеждност от Бетелгиус! Сега и на промоционални условия

  Етикетирането е важен процес в контекста на продуктовата проследимост – от момента на поръчката и производството, през дистрибуторите до крайния клиент. Етикетирането и маркирането на продуктите са два важни елемента, които е за предпочитане да бъдат комбинирани и координирани при прилагането им върху продукти, опаковки на продукти и транспортни опаковки. Българската фирма Бетелгиус е официален представител и сервизен център на CAB Германия.

 • Висока гладкост на метални повърхности от неръждаема стомана със специално предложение от СР Абразиви & Инструменти

  Висока гладкост на метални повърхности от неръждаема стомана със специално предложение от СР Абразиви & Инструменти

  Фирма СР Абразиви & Инструменти е утвърден български доставчик на електрически и пневматични инструменти, машини и абразивни консумативи. Портфолиото ѝ включва и високоефективни продукти на водещи производители, сред които и от шведската фирма Suhner. От СР Абразиви & Инструменти обявиха пред Инженер.bg свое ново топ предложение – специална цена за ролка кече (скочбрайт) за шлайфане и полиране на неръждаема стомана.

Интервю

 • Инж. Стоян Атанасов от R&M: Инженерството е идея, скицирана върху бял лист, която се превръща в завършен продукт

  Инж. Стоян Атанасов от R&M: Инженерството е идея, скицирана върху бял лист, която се превръща в завършен продукт

  Когато си художник по душа, всеки бял лист хартия е нова възможност да реализираш идеите си. А ако прибавиш и техническите знания на инженерната професия, възможностите се превръщат в необятна вселена. Именно такава съдба „сполетява“ инж. Стоян Атанасов, конструктор в отдел „Разработване на платформи“ в Райхле и Де-Масари България Пръдакшън, който е и днешният ни гост в рубриката „Ако (не) бях инженер“. Вижте какво още сподели той пред екипа на Инженер.bg.