Статии

ЛабЕксперт: Детекторите Envea предлагат сигурен анализ на циментови потоци

25.06.2018 г.


Прецизността на използваната измервателна техника е важен показател за постигане на високо качество в циментовото производство. „Радарните детектори Envea на Environnement SA подобряват сигурността при преноса на цимент и неговите компоненти”, съобщиха от фирма ЛабЕксперт, оторизиран представител на френския производител Environnement SA за българския пазар.


ЛабЕксперт е водещ доставчик на промишлено и лабораторно оборудване за химически, биологически, физически и медицински изследвания. По думите на специалистите от българската компания, „радарните детектори с марка Envea са необходими, независимо дали трябва да се определи скоростта на движение на материала, съдържанието на влага в него или нивото му на запълване“.


 

Мониторинг на материалния поток


Безконтактните детектори за движение FlowJam, с Envea-SWR радарен сензор, са много удобни за наблюдение на придвижването на цимента и неговите компоненти. По този начин се отчита движението на материала в метални тръби и конвейерни ленти, местата за свободното му падане, както и всяка друга промяна в скоростта и посоката му на движение. Системата позволява включването на специализиран адаптер, който дава възможност за работа при температура до 200 °C и налягане до 20 bar.


„Предимството на FlowJam пред другите методи за мониторинг на материални потоци е абсолютното отсъствие на чувствителност към всякакви замърсявания“, обясниха от ЛабЕксперт. От компанията изтъкнаха още, че детекторът може да извършва наблюдение над потоци, които преминават не само през метални тръби и съоръжения, но и през такива, изработени от стъкло, PVC, керамика и др.


Онлайн запис на обеми


Броят на приложенията, изискващи онлайн запис на обема на материали непрекъснато расте. „Предимствата на безконтактните детектори за движение FlowJam са очевидни: работата с тях е лесна, не изискват допълнителни инсталационни приспособления, предвидена е възможност за извършване на тестови измервания, а температури до 400 °C не са пречка“, заявиха от ЛабЕксперт.


В комбинация с този тип анализ на измерванията, микровълновият сензор SolidFlow 2.0 от envea-SWR извършва директно измерване на скоростта на движение на материални потоци до 20 t/h. По този начин може да бъде проследено движението на всички прахообразни и гранулирани материали в местата за свободно падане и в производствените линии.  SolidFlow 2.0 е доказал ефективността си в агрегати от циментовата индустрия, например за железен сулфат и др.

 

Проверка на максимално/минимално ниво на напълване


За проверка нивото на запълване с материал се разчита на ProGap радарен детектор. Предимствата на системата се открояват особено при дозиране в каменни мелници и улеи за отпадъци. Изключени са повреждания вследствие от преминаването на материала, тъй като  детекторът е монтиран плътно към стената.

 

Дозирането на материалите често се извършва обемно, като единственият индикатор е скоростта на въртене на механичните елементи на дозатора. Това обаче, предполага известно вариране в обема на материала. „Ползвайки радарната технология, благодарение на контрола върху въртенето на дозатора се постига еднакво дозиране, без да има нужда от специална инсталация за измерване на дозираните обеми“, поясниха от ЛабЕксперт.


 

Измерване на влагата в материала


В обичайния случай определянето на съдържанието на влага се извършва посредством анализ на проба в лаборатория, което изисква време и усилия. „Повърхностната или вътрешната влага в материала се измерват бързо и лесно с M-Sens 2 детектор. Той работи на принципа на резонатор с високочестотни вълни“, обясниха в заключение от утвърдената българска фирма.

 

Източник на снимковия материал: ЛабЕксперт, Environnement SA

Новини

 • Бош Електроинструменти, с нова Facebook страница и иновативна концепция за дигитално присъствие

  Бош Електроинструменти, с нова Facebook страница и иновативна концепция за дигитално присъствие

  Роберт Бош ЕООД, направление Електроинструменти, има нова официална Facebook страница, като елемент от иновативната си концепция за дигитално присъствие. „Заповядайте във Facebook страницата на Bosch Професионални Електроинструменти и Консумативи България (Bosch PTBG). Последвайте ни, за да научавате първи за продуктите, промоциите и офертите от света на Bosch Professional“, приветстват своите фенове от българското дружество.

 • Ка Матик: Гъвкави тръбопроводи за производство на храни и напитки от Mebra Plastik Italia

  Ка Матик: Гъвкави тръбопроводи за производство на храни и напитки от Mebra Plastik Italia

  Основана през 1972 г., днес италианската компания Mebra Plastik Italia разполага с производствени мощности в Бусто Арсицио, които заемат около 28 000 кв.м. Компанията се разраства през годините и се утвърждава като важен производител на екструзионни маркучи за хидравлични и пневматични приложения. Благодарение на своя над 40-годишен опит, Mebra Plastik се е доказала с присъствието си в различни промишлени отрасли, които изискват и налагат високо качество.

 • Bodor с отличие от iF Award – една от трите най-важни награди за индустриален дизайн в света

  Bodor с отличие от iF Award – една от трите най-важни награди за индустриален дизайн в света

  Наскоро китайската компания Bodor Laser спечели известния световен конкурс за промишлен дизайн iF Award 2019. „Машините за лазерно рязане от сериите F и TA получиха висока оценка от реномираното жури в областта на промишления дизайн, която е свидетелство за иновативните им конструктивни решения и е признание за високите постижения на компанията“, коментираха от Бодор България. Наградата iF Design Award е призната за престижно международно отличие за високи постижения в дизайна.

Интервю

 • Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  За нас, в Инженер.bg, винаги е чест, когато получаваме възможността да се докоснем до реалния производствен процес, особено ако той се реализира успешно в българско предприятие. Благодарение на ФАНУК България екипът ни имаше удоволствието да прекара един цял работен ден в българската компания ИНХОМ-98. От нейния собственик и управител инж. Ваньо Палазов научихме как се постига конкурентна продукция и защо сервизните услуги за оборудването са от водещо значение.