Статии

Лагери на NSK – предпочитан избор сред производителите на селскостопанска техника

03.11.2017 г.


Когато в селскостопанска техника и прикачен инвентар се използват стандартни търкалящи лагери, вероятността те да имат дълъг експлоатационен живот е доста малка. Затова повечето производители на такава техника от висок клас разчитат на глобалната компания NSK и специално разработените от нея търкалящи лагери от ново поколение. „Лагер-главините от тип Agri Disc Hub и Large Hub са произведени според конкретно приложение в селскостопанска техника и се отличават със значително удължен срок на експлоатация при тежки работни условия, характерни за селското стопанство“, информираха за Инженер.bg от българския офис на групата.

 

 

Серията Agri Disc Hub на NSK за селскостопански машини

 

Agri Disc Hub са гресирани със специална висококачествена грес, която е способна да издържа на големи натоварвания и същевременно да запази своите смазочни качества през целия експлоатационен живот на лагера. Необходимостта от повторно обслужване с нова грес, която е наложителна при използване на стандартни търкалящи лагери е вече в историята. Изборът на специалните лагер-главини на NSK пести време и минимизира разходите за допълнителни нови количества грес, тъй като няма необходимост от повторно обслужване с грес и едновременно спомага опазването на околната среда, като елиминира риска от попадане на грес извън лагер-главината.

 

Търкалящите лагери използвани в селскостопанска техника работят почти винаги в условия на влага, абразивен прах, корозивни вещества, например торове, както и при високо механично натоварване. Въпреки това е необходимо машините, използвани за торовнасяне, тороразпръскване и торосъбиране, да работят продължително при тези изключително тежките работни условия.

 

Компанията Eidam Landtechnik GmbH с главен офис в Льосниц, Германия, е специализирана в производството на машини за този тежък отрасъл. Фирмата разработва иновативни машини за торосъбиране, торовнасяне и тороразпръскване на оборска тор и биомаса в полето. В Eidam главен приоритет при проектирането на една от машините от последно поколение е удължаването на експлоатационен живот. Това е компактната дискова брана Innomadie с торовнасяне, която използва специалните лагер-главини Agri Disc Hub на NSK.

 

 

Всички отвори за монтаж на лагер-главините Agri Disc Hub са проектирани с по-голям диаметър и са окомплектовани със сменяеми износващи се втулки с цел предпазване износване на корпуса на лагер-главината, а самият монтаж на лагерния възел с болтове позволява лесната му подмяна. Допълнително предимство е, че лагер-главината тип Agri Disc Hub на NSK е проектирана с няколко на брой високоефективни уплътнения. От страната на монтаж на лагер-главината към машината, лагерите са защитени с два уплътнителя тип касета, монтирани един след друг. По този начин уплътняващите ръбове са общо осем (б.ред. от страната на монтаж към диска, лагер-главината е защитена с друг касетъчен уплътнител).

 

 

Серията Large Hubза по-големи дискове и по-висока производителност

 

На базата на Agri Disc Hub NSK разработи и друга серия лагер-главини Large Hub. При тях е използван същият конструктивен принцип, но те са предназначени за по-големи дискове и по-висока производителност. Сред използващите такъв тип лагер-главини е и американският производител на селскостопанска техника Kuhn Krause.

 

Новата компактна дискова брана Interceptor на Kuhn Krause, която бе представена на провелото се наскоро фермерско изложение в Дикейтър, Илинойс, е предназначена за обработка на тежки почви. Към днешна дата компанията Kuhn Krause е установила, че лагерите от серията Large Hub са с два пъти по-висока издръжливост от изискваната, макар че изпитанията продължават и крайните резултати все още не са официално представени.

 

Освен високоефективните уплътнители (петорни и тройни касетъчни уплътнения), компанията акцентира върху предимството на Large Hub главината на NSK – нейния изключително здрав корпус, който я предпазва от възможни силни удари в камъни по време на работа в полето. Gerhard Ducker GmbH & Co KG също използва лагер-главини от серията Large Hubs на NSK за задвижващ чуковете вал на своите мулчъри, като те отново са специално проектирани за конкретното приложение.

 

В сравнение с машина за обработка на почвата, тук лагер-главините работят при 10 пъти по-висока скорост или приблизително 2400 оборота в минута. Тази скорост представлява допълнителни изисквания към касетъчните уплътнители, които също са подложени на тежки тестове, тъй като този тип машини често се използват в канавки и потоци, при което винаги съществува опасност вода да проникне в лагерите и да доведе до повреда. Системата от уплътнители в лагер-главините на NSK от серията Agri Disc Hub и Large Hub предлага оптималното решение за справяне с тези предизвикателства.


 

NSK на Agritechnica 2017

 

По време на изложението Agritechnica 2017, което ще се проведе от 12 до 18 ноември в Хановер, Германия, на щанда на NSK под номер E44 в зала 15, всички гости и посетители могат да видят отблизо компактната дискова брана с торовнасяне Innomadie, като пример за приложение на лагерите.

 

На Agritechnica 2017 NSK ще покаже модел на мулчер, оборудван с Large Hubs и допълнително модифициран по-малък лагер, разработен от NSK и монтиран на притъпкващото колело. Исторически погледнато най-силните пазарни позиции на NSK са в Западна Европа. Въпреки това, все повече и повече производители на селскостопанска техника и прикачен инвентар от САЩ, Австралия и Източна Европа се спират на специално разработените лагери на NSK за селското стопанство.

 

„Освен лагер главините тип Agri Disc Hub и Large Hub, производителите на машини търсят и други специални лагери, като сачмени лагери с четириточков контактен ъгъл, сачмени лагери за вграждане в корпуси, специални лагери с реборд и лагери за ролки и шайби“, обясниха от NSK. „Крайните потребители днес, и по-специално предприемачите в земеделието, упражняват все по-голям натиск върху производителите на селскостопанска техника да изберат лагер-главините Agri Disc Hub на NSK, тъй като тези лагери значително намаляват прекараното време в непланирани ремонти на машините, най-вече по време на най-важните, но кратки като продължителност сезонни дейности на подготовка, почвообработка прибиране на реколтата“, допълниха те.

 

Все пак трябва да се обърне внимание, че в една компактна дискова брана има до 98 броя лагер-главини, като всички те трябва да работят перфектно по време на този период. Това е още една причина, поради която водещи световни производители като Eidam и Kuhn Krause изрично заявяват в съпътстващата машините документация, че в тях използват лагери от NSK.

 

Повече информация за NSK, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: NSK

Новини

 • Ка Матик: Гъвкави тръбопроводи за производство на храни и напитки от Mebra Plastik Italia

  Ка Матик: Гъвкави тръбопроводи за производство на храни и напитки от Mebra Plastik Italia

  Основана през 1972 г., днес италианската компания Mebra Plastik Italia разполага с производствени мощности в Бусто Арсицио, които заемат около 28 000 кв.м. Компанията се разраства през годините и се утвърждава като важен производител на екструзионни маркучи за хидравлични и пневматични приложения. Благодарение на своя над 40-годишен опит, Mebra Plastik се е доказала с присъствието си в различни промишлени отрасли, които изискват и налагат високо качество.

 • Bodor с отличие от iF Award – една от трите най-важни награди за индустриален дизайн в света

  Bodor с отличие от iF Award – една от трите най-важни награди за индустриален дизайн в света

  Наскоро китайската компания Bodor Laser спечели известния световен конкурс за промишлен дизайн iF Award 2019. „Машините за лазерно рязане от сериите F и TA получиха висока оценка от реномираното жури в областта на промишления дизайн, която е свидетелство за иновативните им конструктивни решения и е признание за високите постижения на компанията“, коментираха от Бодор България. Наградата iF Design Award е призната за престижно международно отличие за високи постижения в дизайна.

 • ДМ Арматурен: Откриване на течове с Kamstrup FlowIQ 2200 – когато водомерът чува това, което вие не виждате

  ДМ Арматурен: Откриване на течове с Kamstrup FlowIQ 2200 – когато водомерът чува това, което вие не виждате

  Ако измервателните уреди можеха да чуват това, което не може да се види, би било огромно улеснение, нали? Е, тогава имаме да ви разказваме! Защото иновативният ултразвуков водомер Kamstrup FlowIQ 2200 може точно това – акустичната му технология измерва прецизно водния дебит и дава информация за евентуални течове, преди те да са се превърнали в аварии, които да причинят сериозни загуби. Повече за водомера от последно поколение за Инженер.bg разказаха от ДМ Арматурен.

Интервю

 • Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  За нас, в Инженер.bg, винаги е чест, когато получаваме възможността да се докоснем до реалния производствен процес, особено ако той се реализира успешно в българско предприятие. Благодарение на ФАНУК България екипът ни имаше удоволствието да прекара един цял работен ден в българската компания ИНХОМ-98. От нейния собственик и управител инж. Ваньо Палазов научихме как се постига конкурентна продукция и защо сервизните услуги за оборудването са от водещо значение.