Статии

Мега Инженеринг: „Разработваме решения за контрол на производствените процеси в керамичната промишленост“

11.02.2019 г.

In Macedonian   In Romanian

 

 

Производството на керамични изделия е занаят, който съществува от древността, но и днес не е изгубил своята автентичност. В съвременния свят обаче той е надхвърлил далеч  сферата на занаятчийството, превръщайки се в сериозен промишлен отрасъл. Разнообразието от разновидности и приложения на керамиката е голямо, което определя и сериозните изисквания към нея по отношение характеристики като качество, здравина, устойчивост и т.н. „Основна роля за постигането на добри технически характеристики на изделията играе правилното протичане на отделните етапи в производството и най-вече контролът върху тях“, коментираха за Инженер.bg от фирма Мега Инженеринг, която има богат опит в проектирането, изработването и внедряването на системи и средства за автоматизация на технологични процеси в промишлеността.Процесът по производство на керамика преминава през няколко етапа. Последните две операции – сушенето и изпичането, са сред решаващите за крайния вид на изделието. „Именно в теза два етапа осъществяването на добър контрол върху процеса би спомогнал за постигането на оптимални резултати“, заявиха от Мега Инженеринг. „Ние можем да предложим решения за контрол и визуализация на производствените процеси на база изграждане на SCADA система, която позволява отчитане на време, измерване и съхранение на данни за влага и температура при сушене, както и за налягане и температура при изпичане“, допълниха от фирмата.


 

Решения за контрол на температурата и влажността


Една от основните суровини за производството на керамични изделия е глината. За да заеме желаната форма, обикновено материалът се смесва с вода и се отлива в калъпи. За отнемане на ненужната вода пък, керамичните изделия се подлагат на сушене в специално предназначени за целта сушилни. Важно условие в случая е сушенето да се извършва поетапно и равномерно, по определена профилна крива, съобразно материала.

 

При проект, изпълнен от Мега Инженеринг, регулирането на процеса се извършва по 9 зададени температурни точки. За измерването на влажността и контрола на потока от предварително изсушен въздух е използван друг регулатор. Решението дава възможност на технолозите, в зависимост от материала, да избират профила на сушене и броя на циклите в програми за влажност и температура.


Сушенето се извършва с помощта на горелка на природен газ, към която се подава атмосферен кислород чрез шлюзови отвори, а за изсушаването на въздуха се използват вентилатори. „Изградената топология включва два клона с до 31 устройства по серийна комуникация RS-485 Modbus RTU, като за усилване на сигнала се ползват повторители на серийната комуникация. Регулаторите, които сме използвали са на утвърдения производител на индустриални сензори и техника за автоматизация JUMO“, поясниха от Мега Инженеринг.

 

Системи за термоконтрол на пещи за изпичане на керамика


Фирмата има реализирани проекти, свързани и с изграждане на системи за термоконтрол на пещи за изпичане. Пример за подобен проект е разработването на приложение за събиране на информация за моментните показатели за температурата и налягането. Решението е реализирано чрез поставяне на датчици за температура в различни зони от пещта. „В някои от тях е предвидено регулиране чрез клапа за атмосферен кислород, а в други се измерват междинни температури, за да може да се създаде температурна графика по дължината на тунела“, посочиха от доказаното българско инженерингово дружество. „Често в подобни приложения след всяка количка с изделия, налягането на входа на пещта се променя, като по този начин става известен броят на количките, влезли в пещта“, заявиха в допълнение от фирмата.

 

Повече информация за Мега Инженеринг ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Мега Инженеринг

Новини

 • Цифров тестер на изолационно съпротивление Testboy TV 430N на много по-добра цена! От Ритбул. Само през юни

  Цифров тестер на изолационно съпротивление Testboy TV 430N на много по-добра цена! От Ритбул. Само през юни

  „Най-важният аспект при измерването на изолационно съпротивление е да се елиминира ефектът от остатъчен капацитет. Това се постига при измервания с DC напрежение“, коментираха от фирма Ритбул. Компанията обяви промоционална цена на цифров тестер на изолационно съпротивление Testboy TV 430N през юни т.г. „Държим на качествените продукти и услуги и се стремим да предоставяме само доказани предложения от водещи европейски производители“, добавиха от компанията за Инженер.bg.

 • СР Абразиви & Инструменти обяви горещи летни цени за ъглошлайф Finit Easy в комплект с висококачествени абразиви

  СР Абразиви & Инструменти обяви горещи летни цени за ъглошлайф Finit Easy в комплект с висококачествени абразиви

  СР Абразиви & Инструменти ЕООД е утвърдена на българския пазар фирма, специализирана в предлагането на електрически и пневматични инструменти, машини и консумативи. От дружеството съобщиха за Инженер.bg, че ще зарадват своите клиенти от цялата страна с ново „горещо“ предложение. „Бихме искали да предоставим възможността на всички професионалисти да се възползват от промоционалните ни цени за ъглошлайф Finit Easy с мощност 1200 W и удължена глава“, допълниха от фирмата.

 • Строително оборудване: Ние сме компания с растеж, инвестираме и търсим колеги с хъс за реализация

  Строително оборудване: Ние сме компания с растеж, инвестираме и търсим колеги с хъс за реализация

  Производствената компания Строително оборудване отново успя да впечатли студентите по време на един от най-мащабните кариерни форуми у нас – „Стажове”, който се проведе в Технически университет – София. През 2018 г. международната компания Husqvarna придоби българското дружество. Какви новости предстоят в русенското производство след тази промяна и има ли нещо различно в стажантската програма на компанията ще прочетете в следващите редове.

Интервю