Статии

Мега Инженеринг: „Разработваме решения за контрол на производствените процеси в керамичната промишленост“

11.02.2019 г.

 

Производството на керамични изделия е занаят, който съществува от древността, но и днес не е изгубил своята автентичност. В съвременния свят обаче той е надхвърлил далеч  сферата на занаятчийството, превръщайки се в сериозен промишлен отрасъл. Разнообразието от разновидности и приложения на керамиката е голямо, което определя и сериозните изисквания към нея по отношение характеристики като качество, здравина, устойчивост и т.н. „Основна роля за постигането на добри технически характеристики на изделията играе правилното протичане на отделните етапи в производството и най-вече контролът върху тях“, коментираха за Инженер.bg от фирма Мега Инженеринг, която има богат опит в проектирането, изработването и внедряването на системи и средства за автоматизация на технологични процеси в промишлеността.Процесът по производство на керамика преминава през няколко етапа. Последните две операции – сушенето и изпичането, са сред решаващите за крайния вид на изделието. „Именно в теза два етапа осъществяването на добър контрол върху процеса би спомогнал за постигането на оптимални резултати“, заявиха от Мега Инженеринг. „Ние можем да предложим решения за контрол и визуализация на производствените процеси на база изграждане на SCADA система, която позволява отчитане на време, измерване и съхранение на данни за влага и температура при сушене, както и за налягане и температура при изпичане“, допълниха от фирмата.


 

Решения за контрол на температурата и влажността


Една от основните суровини за производството на керамични изделия е глината. За да заеме желаната форма, обикновено материалът се смесва с вода и се отлива в калъпи. За отнемане на ненужната вода пък, керамичните изделия се подлагат на сушене в специално предназначени за целта сушилни. Важно условие в случая е сушенето да се извършва поетапно и равномерно, по определена профилна крива, съобразно материала.

 

При проект, изпълнен от Мега Инженеринг, регулирането на процеса се извършва по 9 зададени температурни точки. За измерването на влажността и контрола на потока от предварително изсушен въздух е използван друг регулатор. Решението дава възможност на технолозите, в зависимост от материала, да избират профила на сушене и броя на циклите в програми за влажност и температура.


Сушенето се извършва с помощта на горелка на природен газ, към която се подава атмосферен кислород чрез шлюзови отвори, а за изсушаването на въздуха се използват вентилатори. „Изградената топология включва два клона с до 31 устройства по серийна комуникация RS-485 Modbus RTU, като за усилване на сигнала се ползват повторители на серийната комуникация. Регулаторите, които сме използвали са на утвърдения производител на индустриални сензори и техника за автоматизация JUMO“, поясниха от Мега Инженеринг.

 

Системи за термоконтрол на пещи за изпичане на керамика


Фирмата има реализирани проекти, свързани и с изграждане на системи за термоконтрол на пещи за изпичане. Пример за подобен проект е разработването на приложение за събиране на информация за моментните показатели за температурата и налягането. Решението е реализирано чрез поставяне на датчици за температура в различни зони от пещта. „В някои от тях е предвидено регулиране чрез клапа за атмосферен кислород, а в други се измерват междинни температури, за да може да се създаде температурна графика по дължината на тунела“, посочиха от доказаното българско инженерингово дружество. „Често в подобни приложения след всяка количка с изделия, налягането на входа на пещта се променя, като по този начин става известен броят на количките, влезли в пещта“, заявиха в допълнение от фирмата.

 

Повече информация за Мега Инженеринг ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Мега Инженеринг

Новини

 • Райкос Тех: Капацитивни сензори за екстремно висока температура на околната среда KXS-Extreme от Rechner Sensors

  Райкос Тех: Капацитивни сензори за екстремно висока температура на околната среда KXS-Extreme от Rechner Sensors

  Немската компания Rechner Sensors проектира и произвежда сензори, които се характеризират с иновативна технология и високо качество. Универсалната природа на този тип сензори им позволява да бъдат използвани в различни приложения с висока температура на околната среда. Портфолиото на Rechner Sensors включва няколко продуктови серии капацитивни сензори за температури на околната среда 100 °C, 120 °C и 160 °C“, съобщиха от Райкос Тех.

 • ЮМО България разшири продуктовата си гама със сензор за измерване на бром при анализа на води

  ЮМО България разшири продуктовата си гама със сензор за измерване на бром при анализа на води

  Международният производител на цялостни решения за автоматизация JUMO допълни продуктовата си гама с нов сензор за измерване на бром при анализа на води, съобщиха от Юмо България. Новият сензор JUMO tecLine Br се отличава със своята доказана технология на измерване, лесно калибриране и интегрирана температурна компенсация. Устройството е разработено за широко приложение при дезинфекцията и мониторинга на питейни, охлаждащи, процесни и обслужващи води.

 • Новото поколение термопомпи UltraSource на Hoval с мисия за по-малки шумови въздействия

  Новото поколение термопомпи UltraSource на Hoval с мисия за по-малки шумови въздействия

  На 24 април 2019 г. целият свят ще отбележи 24-ия Международен ден на осведомеността относно шума. Събитието е създадено от Центъра за изслушване и комуникация (CHC) през 1996 г., за да ни насърчи да вземаме мерки относно контрола върху шума на местата, на които работим и живеем, а децата ни учат и играят. Като компания, отговорна към околната среда и здравето, Hoval подкрепя инициативата и се стреми непрекъснато да оптимизира своите продукти, така че да са максимално безопасни и щадящи.

Интервю

 • Инж. Константин Костадинов от MTG: „Работата в Алуком ме предизвиква да научавам нови неща всеки ден“

  Инж. Константин Костадинов от MTG: „Работата в Алуком ме предизвиква да научавам нови неща всеки ден“

  Инж. Константин Костадинов е технолог в Леярен цех на един от заводите на доказания български производител на метални отливки Метал Технолоджи Груп - Алуком в гр. Плевен. Екипът ни се срещна с него в рамките на „Национални дни на кариерата“ в Габрово. Как протича един негов работен ден в завода? Какво ново предстои? Как ще протече Стажантската програма 2019 в Алуком? Научете от ексклузивния ни разговор с инж. Костадинов в следващите редове...