Статии

Мега Инженеринг: „Разработваме решения за контрол на производствените процеси в керамичната промишленост“

11.02.2019 г.

 

Производството на керамични изделия е занаят, който съществува от древността, но и днес не е изгубил своята автентичност. В съвременния свят обаче той е надхвърлил далеч  сферата на занаятчийството, превръщайки се в сериозен промишлен отрасъл. Разнообразието от разновидности и приложения на керамиката е голямо, което определя и сериозните изисквания към нея по отношение характеристики като качество, здравина, устойчивост и т.н. „Основна роля за постигането на добри технически характеристики на изделията играе правилното протичане на отделните етапи в производството и най-вече контролът върху тях“, коментираха за Инженер.bg от фирма Мега Инженеринг, която има богат опит в проектирането, изработването и внедряването на системи и средства за автоматизация на технологични процеси в промишлеността.Процесът по производство на керамика преминава през няколко етапа. Последните две операции – сушенето и изпичането, са сред решаващите за крайния вид на изделието. „Именно в теза два етапа осъществяването на добър контрол върху процеса би спомогнал за постигането на оптимални резултати“, заявиха от Мега Инженеринг. „Ние можем да предложим решения за контрол и визуализация на производствените процеси на база изграждане на SCADA система, която позволява отчитане на време, измерване и съхранение на данни за влага и температура при сушене, както и за налягане и температура при изпичане“, допълниха от фирмата.


 

Решения за контрол на температурата и влажността


Една от основните суровини за производството на керамични изделия е глината. За да заеме желаната форма, обикновено материалът се смесва с вода и се отлива в калъпи. За отнемане на ненужната вода пък, керамичните изделия се подлагат на сушене в специално предназначени за целта сушилни. Важно условие в случая е сушенето да се извършва поетапно и равномерно, по определена профилна крива, съобразно материала.

 

При проект, изпълнен от Мега Инженеринг, регулирането на процеса се извършва по 9 зададени температурни точки. За измерването на влажността и контрола на потока от предварително изсушен въздух е използван друг регулатор. Решението дава възможност на технолозите, в зависимост от материала, да избират профила на сушене и броя на циклите в програми за влажност и температура.


Сушенето се извършва с помощта на горелка на природен газ, към която се подава атмосферен кислород чрез шлюзови отвори, а за изсушаването на въздуха се използват вентилатори. „Изградената топология включва два клона с до 31 устройства по серийна комуникация RS-485 Modbus RTU, като за усилване на сигнала се ползват повторители на серийната комуникация. Регулаторите, които сме използвали са на утвърдения производител на индустриални сензори и техника за автоматизация JUMO“, поясниха от Мега Инженеринг.

 

Системи за термоконтрол на пещи за изпичане на керамика


Фирмата има реализирани проекти, свързани и с изграждане на системи за термоконтрол на пещи за изпичане. Пример за подобен проект е разработването на приложение за събиране на информация за моментните показатели за температурата и налягането. Решението е реализирано чрез поставяне на датчици за температура в различни зони от пещта. „В някои от тях е предвидено регулиране чрез клапа за атмосферен кислород, а в други се измерват междинни температури, за да може да се създаде температурна графика по дължината на тунела“, посочиха от доказаното българско инженерингово дружество. „Често в подобни приложения след всяка количка с изделия, налягането на входа на пещта се променя, като по този начин става известен броят на количките, влезли в пещта“, заявиха в допълнение от фирмата.

 

Повече информация за Мега Инженеринг ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Мега Инженеринг

Новини

 • Brüel & Kjær Vibro вече са представени в България от фирма Спектри

  Brüel & Kjær Vibro вече са представени в България от фирма Спектри

  От основаването си през 1998 г. българската фирма Спектри развива своята дейност в сферата на измерването на шум и вибрации. Тя доставя необходимото оборудване и предлага инженерингови и експертни услуги, както и сервиз, обучение и консултации. „Спектри е изключителен представител на датската фирма Brüel & Kjær – световен лидер в областта на измерването на шум и вибрации. Отскоро вече сме представител и на Brüel & Kjær Vibro – един от най-големите независими световни доставчици на системи за наблюдение и контрол“, съобщиха от фирма Спектри.

 • Мари-Бентц с нов партньор – немският производител SHB Hebezeugbau

  Мари-Бентц с нов партньор – немският производител SHB Hebezeugbau

  Повече от 70 години компанията SHB Hebezeugbau е символ на традиция, богат опит и компетентност в проектирането, производството и продажбата на подемни механизми и окомплектоващи устройства за тях. „Динамичността и иновациите характеризират корпоративната философия на SHB Hebezeugbau. Екипът от опитни и висококвалифицирани специалисти разработва важни елементи от технологията за безопасност на крановете, като спирачки и хидравлични буфери“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Мари-Бентц, която вече е партньор на немската компания.

 • Алмекс-БГ представя запазената марка Flygt Concertor на световния лидер Xylem по време на WaterTech Expo

  Алмекс-БГ представя запазената марка Flygt Concertor на световния лидер Xylem по време на WaterTech Expo

  По време на специализираното изложение за воден мениджмънт Water Tech професионалната аудитория ще има възможността да види помпена система с вградена интелигентност. Форумът ще се проведе в Интер Експо Център от 6 до 8 март 2019 г. „Ще представим всички доказани предимства на Flygt Concertor и ще запознаем подробно гостите на нашия щанд със създадената от Xylem Flygt „умна“ система за отпадъчни води”, съобщиха за Инженер.bg от Алмекс-БГ.

Интервю

 • Инж. Тодор Буров от МАГНА Пауъртрейн: Машини Robodrill D21LiA5 на FANUC гарантират прецизност при сложни детайли

  Инж. Тодор Буров от МАГНА Пауъртрейн: Машини Robodrill D21LiA5 на FANUC гарантират прецизност при сложни детайли

  Какви са тайните на ефективната работа в един отдел по техническа поддръжка в завод на международно признат производител? Какво се крие зад качественото оборудване и високата производителност? Отговор на тези въпроси за Инженер.bg даде инж. Тодор Буров, ръководител на отдел „Поддръжка“ в Магна Пауъртрейн Пловдив. От 2012 г. в завода се използват три машини Robodrill D21LiA5 на световноутвърдения производител FANUC.