Статии

Мега Инженеринг: „Разработваме решения за контрол на производствените процеси в керамичната промишленост“

11.02.2019 г.

In Macedonian   In Romanian

 

 

Производството на керамични изделия е занаят, който съществува от древността, но и днес не е изгубил своята автентичност. В съвременния свят обаче той е надхвърлил далеч  сферата на занаятчийството, превръщайки се в сериозен промишлен отрасъл. Разнообразието от разновидности и приложения на керамиката е голямо, което определя и сериозните изисквания към нея по отношение характеристики като качество, здравина, устойчивост и т.н. „Основна роля за постигането на добри технически характеристики на изделията играе правилното протичане на отделните етапи в производството и най-вече контролът върху тях“, коментираха за Инженер.bg от фирма Мега Инженеринг, която има богат опит в проектирането, изработването и внедряването на системи и средства за автоматизация на технологични процеси в промишлеността.Процесът по производство на керамика преминава през няколко етапа. Последните две операции – сушенето и изпичането, са сред решаващите за крайния вид на изделието. „Именно в теза два етапа осъществяването на добър контрол върху процеса би спомогнал за постигането на оптимални резултати“, заявиха от Мега Инженеринг. „Ние можем да предложим решения за контрол и визуализация на производствените процеси на база изграждане на SCADA система, която позволява отчитане на време, измерване и съхранение на данни за влага и температура при сушене, както и за налягане и температура при изпичане“, допълниха от фирмата.


 

Решения за контрол на температурата и влажността


Една от основните суровини за производството на керамични изделия е глината. За да заеме желаната форма, обикновено материалът се смесва с вода и се отлива в калъпи. За отнемане на ненужната вода пък, керамичните изделия се подлагат на сушене в специално предназначени за целта сушилни. Важно условие в случая е сушенето да се извършва поетапно и равномерно, по определена профилна крива, съобразно материала.

 

При проект, изпълнен от Мега Инженеринг, регулирането на процеса се извършва по 9 зададени температурни точки. За измерването на влажността и контрола на потока от предварително изсушен въздух е използван друг регулатор. Решението дава възможност на технолозите, в зависимост от материала, да избират профила на сушене и броя на циклите в програми за влажност и температура.


Сушенето се извършва с помощта на горелка на природен газ, към която се подава атмосферен кислород чрез шлюзови отвори, а за изсушаването на въздуха се използват вентилатори. „Изградената топология включва два клона с до 31 устройства по серийна комуникация RS-485 Modbus RTU, като за усилване на сигнала се ползват повторители на серийната комуникация. Регулаторите, които сме използвали са на утвърдения производител на индустриални сензори и техника за автоматизация JUMO“, поясниха от Мега Инженеринг.

 

Системи за термоконтрол на пещи за изпичане на керамика


Фирмата има реализирани проекти, свързани и с изграждане на системи за термоконтрол на пещи за изпичане. Пример за подобен проект е разработването на приложение за събиране на информация за моментните показатели за температурата и налягането. Решението е реализирано чрез поставяне на датчици за температура в различни зони от пещта. „В някои от тях е предвидено регулиране чрез клапа за атмосферен кислород, а в други се измерват междинни температури, за да може да се създаде температурна графика по дължината на тунела“, посочиха от доказаното българско инженерингово дружество. „Често в подобни приложения след всяка количка с изделия, налягането на входа на пещта се променя, като по този начин става известен броят на количките, влезли в пещта“, заявиха в допълнение от фирмата.

 

Повече информация за Мега Инженеринг ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Мега Инженеринг

Новини

 • Аквастарт: Инверторните системи Sirio с водно охлаждане гарантират постоянно налягане на водата, докато пестят енергия

  Аквастарт: Инверторните системи Sirio с водно охлаждане гарантират постоянно налягане на водата, докато пестят енергия

  Имате помпено оборудване, но искате то да работи по-ефективно? От Аквастарт имат предложение за вас. Честотните преобразуватели Sirio на Italtecnica осигуряват постоянно налягане на водата в системата, като регулират оборотите на помпения двигател, според моментните параметри. Оборудвани с водно охлаждане, тези уреди пестят енергия, а при това са изключителни лесни за експлоатация. Нужно е само да зададете налягането, което ви е необходимо, и помпата започва да работи оптимално.

 • Висок клас CAM софтуер на специални цени от SpaceCAD! Само сега Siemens NX CAM е с 40% отстъпка

  Висок клас CAM софтуер на специални цени от SpaceCAD! Само сега Siemens NX CAM е с 40% отстъпка

  SpaceCAD обяви специално ценово предложение за български производители на доказания софтеур Siemens NX CAM. Предложението включва NX CAM за програмиране и управление на 3 оси, струг, ерозия, генератор на постпроцесори и 5-дневно обучение. „Siemens NX CAM предлага множество предимства във високия клас CAM софтуер, но най-общо казано позволява използването на един CAM за всички задачи и CNC машини в едно предприятие“, обявиха от SpaceCAD за Инженер.bg.

 • Бош Електроинструменти, с нова Facebook страница и иновативна концепция за дигитално присъствие

  Бош Електроинструменти, с нова Facebook страница и иновативна концепция за дигитално присъствие

  Роберт Бош ЕООД, направление Електроинструменти, има нова официална Facebook страница, като елемент от иновативната си концепция за дигитално присъствие. „Заповядайте във Facebook страницата на Bosch Професионални Електроинструменти и Консумативи България (Bosch PTBG). Последвайте ни, за да научавате първи за продуктите, промоциите и офертите от света на Bosch Professional“, приветстват своите фенове от българското дружество.

Интервю

 • Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  За нас, в Инженер.bg, винаги е чест, когато получаваме възможността да се докоснем до реалния производствен процес, особено ако той се реализира успешно в българско предприятие. Благодарение на ФАНУК България екипът ни имаше удоволствието да прекара един цял работен ден в българската компания ИНХОМ-98. От нейния собственик и управител инж. Ваньо Палазов научихме как се постига конкурентна продукция и защо сервизните услуги за оборудването са от водещо значение.