Статии

Организация на производството в завода на Монтюпе в Русе – от суровината до готовото изделие

29.03.2017 г.


Производственият процес в Монтюпе Русе е високотехнологичен, базиран на ноу-хау, предоставено от вече съществуващите други заводи на Montupet във Франция. „Непрекъснатото развитие е част от политиката на компанията, затова висококвалифицирани инженери неуморно работят заедно върху намирането на решения за подобрения –както тук, в нашия „Технологичен“ отдел, така и във Франция, в отдел „Развойна дейност““, обясниха за Инженер.bg от българското дружество.


В следващите редове ще ви разкажем за производствения процес в завода, следвайки технологичната последователност.


 

Изработка на пясъчни сърца

Изработката на пясъчни сърца за цилиндрови глави е основен етап от производствения процес на русенския завод. Пясъчните сърца, предназначени за различните видове цилиндрови глави, се произвеждат от автоматизирани сърцарни машини. За пясъчните отливки са необходими три основни суровини – пясък, смола и втвърдител. Всички смоли се добавят в пясъка и се омесват със смесител. Целта е да се покрие всяко зрънце на пясъка. Има два основни типа пясък – с нормална големина на песъчинките и с фини зрънца, като вторият тип се нуждае от повече смола, за да покрие всяко зрънце.Самият пясък се пренася и се складира в големи вертикални силози. Транспортът се осъществява с помощта на въздух (пневматични пулсатори), които избутват пясъка до бункерите, разположени над машините за изработка на пясъчни сърца.


Топене на метала

Разтопяването на метал е друга важна операция от производствения процес на българската фирма. Алуминият се топи в топилни пещи, работещи с природен газ и се излива в специални кофи, с които сe транспортира до поддържащите пещи.


 

 

Леене на продуктите чрез роботизирани системи

Цилиндровите глави се произвеждат от автоматизиран производствен комплекс, или т.нар. Карусел. Той представлява въртящо се производствено съоръжение с форма на кръг, разделено на 6 сектора, във всеки от които има по една кокилна машина.

 

Производственият процес е базиран на гравитационно леене. Навлизането и движението на метала в матрицата се дължи на гравитационен процес. Запълването на леярската форма се осъществява от тежестта на метала. Положителното при този тип леене е, че производителността е висока и по-бързо се реализират необходимите технологични параметри.Произведените от Карусела цилиндрови глави преминават през тунел, в който се охлаждат, след което следват довършителни операции по отливката, а именно стръскване на пясъка, рязане на остатъчен метал, ако е наличен, както и т.нар. визуален контрол 1 – оглеждане на продукта за дефекти.

 

3D- и рентгенов контрол

Допълнително, на определен брой отливки се извършва и триизмерен, 3D-контрол (за проверка геометричните размери) и рентгенов контрол (за откриване на структурни дефекти на отливките).


 

 

Термична обработка

Продуктите подлежат и на термична обработка. Процесът представлява контролирани термични цикли на затопляне и охлаждане на алуминиевите детайли с цел подобряване физическите им качества чрез изменение на структурата на кристалната им решетка.


 

Механична обработка и контрол

Изискванията на клиентите за параметрите на някои продукти налагат изпращане на отливките от дадения тип в участък „Механична обработка“, където се извършва студена обработка на цилиндровите глави с машини с цифрово програмно управление.


 

Повече информация за Монтюпе ЕООД,марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Монтюпе

Новини

 • Осигурете стабилна работа на подовото отопление със смесителните групи BRV от Аква Системи

  Осигурете стабилна работа на подовото отопление със смесителните групи BRV от Аква Системи

  Усещането да стъпиш на добре затоплен под в студените зимни дни е безценно. Но как да гарантираме оптималното функциониране на подовото отопление вкъщи? Отговор на този въпрос дават специалистите от фирма Аква Системи. Смесителните групи с трипътен вентил от италианския производител BRV (Bonetti Rubinetterie Valduggia) са предназначени за настройка на нискотемпературен кръг в отоплителна система – например за подово-лъчисто отопление.

 • АкваКом Електроникс: Искате да сервирате храни и напитки с безупречен вкус? Запознайте се с филтрите Pentair Everpure

  АкваКом Електроникс: Искате да сервирате храни и напитки с безупречен вкус? Запознайте се с филтрите Pentair Everpure

  Обичате кафе, нали? Еспресо с характер, ароматно капучино или нежно лате – което и да изберете, 98% от състава на вашата любима напитка е общ – вода! Ето защо нейното качество е от почти същото значение каквото и на кафето, което използвате. Колкото по-добра e водата, толкова по-добро е и кафето, заявяват експертите. Затова тазгодишният световен бариста шампионат, който се проведе в Бостън, се довери на филтриращите решения на Pentair от серията Everpure.

 • Енерджи-Ка: „Предлагаме пълна гама от услуги по електроразпределение на малки и средни мощности“

  Енерджи-Ка: „Предлагаме пълна гама от услуги по електроразпределение на малки и средни мощности“

  Българското дружество Енерджи-Ка е специалист в проектирането, изграждането и инсталирането „до ключ” на всякакви типове електрически инсталации. Компанията предлага пълна гама от услуги в областта на осветлението, взривобезопасното електрооборудване, системите за управление на машини и мн.др. „Изграждаме електроразпределителни инсталации както на малки, така и на средни мощности, използвайки само висококачествени материали“, коментираха за Инженер.bg от Енерджи-Ка.

Интервю

 • Елисавет Стаму от ЛЕМ България: Качеството е начин на мислене, което те кара да си най-добрата версия на себе си

  Елисавет Стаму от ЛЕМ България: Качеството е начин на мислене, което те кара да си най-добрата версия на себе си

  Как безупречното качество, което е водещ постулат в ЛЕМ България, се превръща в генерален мотиватор и начин на мислене? Как добрият екип и лидерските позиции на компанията задвижват и разгръщат потенциала на един млад специалист до все по-високи нива всеки ден в продължение на години? Как преминава работният ден на г-жа Елисавет Стаму, инженер „Качество на доставчици“ в ЛЕМ България, както и какво сподели тя пред екипа на Инженер.bg прочетете в следващите редове.