Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Статии

Мечтаете за професия, развиваща въображението ви? Следете микросайта на ПГД „Георги Кондолов“

25.06.2020 г.

Ако модерни дървени фасади и заобикалящи ги зелени градини ви привличат като магнит и не можете да отделите погледа си от красиви дървени мебели, граничещи с произведение на изкуството, то тогава би трябвало да изучавате професия, която освен да ви научи на занаят, да дава воля на въображението ви. В настоящия материал ще ви разкажем за бургаската Професионална гимназия по дървообработване (ПГД) „Георги Кондолов“ – училище с дългогодишен опит в обучението и подготовката на кадри за дървообработващия сектор, които впоследствие успешно се реализират и като инженер-дизайнери и архитекти. Наскоро училището се присъедини към партньорите ни в Академична борса. За неговата история и традиции, както и за възможностите за обучение, ще научите от следващите редове…Историята на училището накратко


ПГД „Георги Кондолов“ е наследник на Фабрично-заводско училище в с. Долен чифлик, Варненско. Първоначалната идея за създаването му е да се подготвят кадри за дървообработващия завод „Тича“, намиращ се в същото село. През 1952 г. училището се премества в гр. Бургас и се преименува във Фабрично-заводско училище към завод „Г. Иванов”. Разкрити са и нови специалности. През следващите години училището получава различни наименования, паралелно с което продължава разкриването на нови паралелки и специалности. Настоящото си име гимназията получава през 2003 г.

 

В наши дни училището гордо носи името на смелия революционер Георги Кондолов и продължава да подготвя висококвалифицирани средни специалисти за дървообработващия сектор.


Революционерът Георги Кондолов е първият войвода в Илинденско-Преображенско въстание, който загива от вражески куршум в битката на 6 август 1903 г. А знаете ли, че Георги Кондолов е изучавал Дърводелство в Цариград, където дълги години е изкарвал прехраната си като чирак? След Освобождението той се завръща в България и основава самостоятелна дърводелска работилница в Хасково, заедно с братовчед на бъдещата му съпруга. През 1898 г., няколко години след женитбата си за Донка Хубенова, Кондолов заедно със семейството си се преселва в гр. Бургас и там открива нова работилница, в която продължава да работи по занаята си.

 

Какви са възможностите за обучение в гимназията?


В ПГД „Георги Кондолов“  учениците могат да се обучават в две направления, а именно: „Оператор в дървообработването“ и „Горско и ловно стопанство“.

 

Гимназията притежава съвременна учебна база. Училището разполага със специализирани кабинети за добра практическа подготовка по специалностите, компютърни зали, мултимедийна зала, фитнес клуб, както и спортна площадка с волейболно и футболно игрище. Всички младежи, учещи в учебното заведение, могат да ползват общежитие в центъра на гр. Бургас.

 

Училището си партнира и с утвърдени фирми в бранша, за да предостави реално практическо обучение на своите възпитаници. Партньори на гимназията са ЕВИСТА-МОДЕЛ ЕООД, КАСТОР ЕООД и мн.др.

 

Всички успешно завършили гимназията ученици се ползват с предимство при кандидатстване в Лесотехнически университет – София, където могат да продължат своето обучение и да се реализират като инженер-дизанери на мебели, интериорни дизайнери, ландшафтни архитекти и др.

 

С удоволствие приветстваме ПГД „Георги Кондолов“ в Академична борса! Благодарим на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим и пожелаваме успешни съвместни инициативи в бъдеще!


Повече информация за Професионална гимназия по дървообработване (ПГД) „Георги Кондолов“, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.


Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!


Източник на снимковия материал: ПГД „Георги Кондолов“

Новини

 • Индустриален сервиз – доказана компания в областта на силовата електроника и индустриалната автоматизация

  Индустриален сервиз – доказана компания в областта на силовата електроника и индустриалната автоматизация

  Индустриален сервиз е утвърдено българско дружество, което е специализирано в консултиране, разработване, проектиране, внедряване и сервиз на оборудване в областта на силовата електроника и индустриалнатя автоматизация. Всички услуги и оборудване, които предлагаме, гарантират постигането на висока надеждност. Богатият опит на инженерите в Индустриален Сервиз ни позволява да разработваме и предлагаме гъвкави решения за всяка фаза от проектите на нашите клиенти.

 • Акварор: Тръбна система за дъждовни води на Poloplast предлага лесна инспекция и недвусмислена идентификация

  Акварор: Тръбна система за дъждовни води на Poloplast предлага лесна инспекция и недвусмислена идентификация

  В редица случаи проектирането на разделна канализационна мрежа води до по-ефективно и надеждно действие на системата. При нея дъждовните води се транспортират отделно от битовите отпадъчни води и по този начин могат да бъдат отведени до подземни води, водни канали или дренажни канали, без да натоварват пречиствателните станции за отпадъчни води. В днешния материал ще Ви разкажем за тръбните системи на Poloplast, предназначени именно за дъждовни води.

 • Мисия „Умен дом“ възможна с най-новите смарт решения от SmartArena.bg

  Мисия „Умен дом“ възможна с най-новите смарт решения от SmartArena.bg

  Заложете на лекотата, удобството и спокойствието вкъщи! „Облечете“ своя дом в най-новите смарт решения и му придайте модерна визия и стил! С помощта на Смарт Арена – първокласен доставчик на иновативни смарт продукти и технологии. „Вдъхновени от иновациите на нашето съвремие и нуждите на обществото, забелязахме недостиг на българския пазар на иновативни умни продукти. Наш основен приоритет е да отговорим на потребителското търсене, като предложим широко разнообразие от стоки на възможно най-ниски цени“, информираха от компанията.

Интервю

 • Райна Върбанова от Сентилион: „Това, което ме мотивира, е мисълта, че с труда си помагам на хората по света“

  Райна Върбанова от Сентилион: „Това, което ме мотивира, е мисълта, че с труда си помагам на хората по света“

  Днешният гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ завършва образованието си в сферата на хуманитарните науки, но съдбата я отвежда в света на високотехнологичното оригинално оборудване. Сферата си на дейност тя възприема като неизчерпаем извор на вдъхновение. Мотивира я това, че е част от създаването на решения, подпомагащи качеството на живот на хора от различни възрасти и точки по света, а предизвикателствата превръща в урок и шанс да докаже себе си.