Статии

Студена лимонада с много лед и листенца мента? „Да, но с хартиена сламка, моля“. Благодарение на Henkel

26.11.2019 г.


Във време на дъжд, кал и мъгли нека си спомним за лятото и... плажа! А, какво по-добро място може да има за една студена лимонада с много лед и ароматни листенца мента. Пропускаме ли нещо? Да, традиционната сламка. Даваме ли си сметка, че на тази сламка, която използваме само няколко минути, ще ѝ бъдат необходими стотици години, за да се разгради? Надали. Но хубавата новина е, че светът непрекъснато се променя. През март т.г. Европейският парламент подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки, бъркалки и клечки за уши. Забраната трябва да влезе в сила до края на 2021 г.Henkel е част от това развитие и работи усилено с производителите и доставчиците на оборудване за подобряване на резултатите при производството на хартиени сламки. Решенията се създават заедно с потребителите, за да се гарантира, че първата напитка е толкова добра, колкото и последната“, коментираха за Инженер.bg от Хенкел България, Лепилни технологии.

 

Натискът за намиране на алтернативни материали за производството на предмети от бита става все по-силен. Във все повече ресторанти по света напитките се сервират с хартиени сламки. Тенденцията е ясно изразена и търсенето на тези изделия все повече се увеличава. Производителите на подобни артикули трябва да променят технологичния процес с нов, който да се характеризира с устойчивост и ефективност.


В този процес лепилото за хартиените сламки играе важна роля. То трябва да отговаря на санитарните разпоредби за директен контакт с храните и да поддържа изделието твърдо, докато се използва.Лепилата за хартиените сламки се усъвършенстват, за да посрещнат предизвикателството


Henkel предлага набор от лепила за хартиени сламки, за да подпомогне производството на устойчиви алтернативни изделия. Обикновено сламките са от три слоя хартия, между които има малко количество лепило. „AQUENCE, серията лепила за хартиени сламки на водна основа на Henkel, е създадена с оглед удовлетворяване изискванията на потребителите. Лепилата представляват решение, което е безопасно за храните и се задържа през цялото време, докато се използва сламката. Независимо дали отпивате лимонада на верандата си или газирано питие в местното кафене, лепилата за хартиени сламки на Henkel ви гарантират надеждно изделие, с което да се насладите на напитката си“, разказаха от Хенкел България, направление Лепилни технологии.Решения за променящите се нужди на потребителите


„Изискванията на потребителите непрекъснато се променят, като удобството на използване е само едно от тях. Хората все повече осъзнават своя избор и отдават предпочитания на по-устойчиви варианти на производство“, продължават с коментара си от Хенкел България. Такава е и най-новата тенденция за преминаване към използването на сламки, които не са произведени от пластмаса. Изследванията показват, че ежедневно в света се използват над 500 милиона сламки. Изработени от полипропилен, пластмасовите сламки могат да бъдат рециклирани, но въпреки това тази пластмаса от тип 5 не се приема от повечето програми за разделно събиране на отпадъци. Тези статистики и по-доброто разбиране на трайните ефекти от използването на пластмасовите сламки налагат компаниите да се върнат към използването на хартиените сламки.


За ползите от използването на хартиени сламки


Някога хартиените сламки са можели да бъдат намерени във всеки ресторант или сладкарница. Сламките, изработени от хартия, издържат по време на хранене и веднъж изхвърлени, те се разграждат много по-бързо от пластмасата, с по-малко въздействие върху околната среда.

 

 

Хартиените сламки се произвеждат така, че да издържат потопени в течност в продължение на 1 час или повече. Това налага лепилото и хартиеният субстрат да останат непокътнати, докато са потопени. Хартиените сламки са биоразградими.


„Лепилата AQUENCE на Henkel са проектирани за разнообразни производствени условия и осигуряват надеждност и качество на продуктите“, коментираха в заключение от Хенкел България, Лепилни технологии.


Повече информация за Хенкел България ЕООД, Лепилни технологии, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Хенкел България, Лепилни технологии, Henkel Adhesive Technologies, pixabay.com

Новини

 • Електра Помп представя иновативни пречиствателни станции за отпадъчни води без електрозахранване на Biorock

  Електра Помп представя иновативни пречиствателни станции за отпадъчни води без електрозахранване на Biorock

  Иновативни малки пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), които работят без ел. захранване и механични компоненти, включи в продуктовото си портфолио доказаната българска компания Електра Помп. Уникалната технология е на Biorock и включва реактори с биомаса, обогатена със специален ензим. Къде намират приложение тези системи и защо гарантират ефективност и по-малки инвестиционни и експлоатационни разходи разказаха пред Инженер.bg експертите от Електра Помп.

 • Ново поколение режещи инструменти на Iscar за съвременни обработващи центри

  Ново поколение режещи инструменти на Iscar за съвременни обработващи центри

  Индустрията се нуждае от бързи и ефективни решения за масово производство. Новото поколение многошпинделни обработващи центри са разработени с оглед на това да отговорят на тези потребности, като увеличават производителността чрез едновременна обработка на от две до четири заготовки. „Инструментите на Iscar, които са предназначени за прецизна обработка с високо качество на повърхността и минимално време за монтаж, са разработени специално за центри от такъв тип“, информираха за Инженер.bg от Искар България.

 • Рувекс: Безжичният термостат Lyric T6R на Honeywell съчетава смарт функционалност и модерен дизайн

  Рувекс: Безжичният термостат Lyric T6R на Honeywell съчетава смарт функционалност и модерен дизайн

  „При изграждането на най-добрата отоплителна система е необходимо на разположение да бъде надежден помощник, който да гарантира контрола на климатичните условия в дома. Такъв е безжичният термостат Lyric T6R на Honeywell, който се грижи не само за благоприятния микроклимат в жилището, но и за това сметките за енергия да бъдат по-малки“, разказаха пред Инженер.bg от утвърдената българска търговска, производствена и инженерингова фирма Рувекс.

Интервю

 • Елисавет Стаму от ЛЕМ България: Качеството е начин на мислене, което те кара да си най-добрата версия на себе си

  Елисавет Стаму от ЛЕМ България: Качеството е начин на мислене, което те кара да си най-добрата версия на себе си

  Как безупречното качество, което е водещ постулат в ЛЕМ България, се превръща в генерален мотиватор и начин на мислене? Как добрият екип и лидерските позиции на компанията задвижват и разгръщат потенциала на един млад специалист до все по-високи нива всеки ден в продължение на години? Как преминава работният ден на г-жа Елисавет Стаму, инженер „Качество на доставчици“ в ЛЕМ България, както и какво сподели тя пред екипа на Инженер.bg прочетете в следващите редове.