Статии

 • Форма и дизайн, вдъхновени от функцията – термостатът pinox на Oventrop

  23.01.2017 г. Форма и дизайн, вдъхновени от функцията – термостатът pinox на Oventrop

  Един от най-известните архитекти Луис Съливан (1856 г. -1924 г.), познат още като бащата на небостъргачите, остава в историята и с маскимата: „Формата следва функцията”, превърнала се в основен принцип на модерната архитектура. Този принцип може да бъде водещ не само за архитектите, но и за инженерите и дизайнерите. Доказва го екипът на един от лидерите в развоя и производството на ОВК оборудване - немската компания Oventrop. Нейният екип прилага този принцип при разработването на дизайна на термостатите от серията pinox.

 • Свредла със сменяеми пластини НТ 800 на Guehring – гъвкавост и висока рентабилност

  10.01.2017 г. Свредла със сменяеми пластини НТ 800 на Guehring – гъвкавост и висока рентабилност

  Свредло НТ 800 със сменяеми пластини е сред най-новите предложения на утвърдения немски производител на металообработващи инструменти Guehring, информираха за Инженер.bg от българският офис на компанията. „Свредлото НТ 800 е подходящо за обработка на детайли от стомана, неръждаема стомана, чугун и алуминий. То работи със сменяеми пластини с различни геометрии и покрития, и се предлага и във вариант с режещи пластини, подходящи за обработка на стоманени трегери и С-образни профили”, допълниха от Гюринг България.

 • Инженеринг на системи за телеуправление, телесигнализация и енергиен мениджмънт от ТиД Инженеринг

  19.12.2016 г. Инженеринг на системи за телеуправление, телесигнализация и енергиен мениджмънт от ТиД Инженеринг

  ТиД Инженеринг е утвърдена българска инженерингова фирма, оперираща в областтана енергетиката, електротехниката и електрониката. Дейността на фирмата обхваща различни сфери от проектирането, производството и услугите. „Една от областите, в които работим от години и имаме многобройни успешно изпълнени проекти, е извършване на пълен инженеринг на цялостни (глобални) системи за телеуправление, телесигнализация и енергиен мениджмънт”, информираха за Инженер.bg от фирмата.

 • Интерметал: Предлагаме богата гама уреди за контрол и регулиране с доказан произход и качество

  06.12.2016 г. Интерметал: Предлагаме богата гама уреди за контрол и регулиране с доказан произход и качество

  Фирма Интерметал е позната у нас като утвърден доставчик на решения в областта на неръждаемите материали и отоплителните, ВиК и промишлените инсталации. Специално за Инженер.bg от компанията разказаха за уредите за контрол и регулация, които присъстват в продуктовия им каталог. „Основна наша цел е подобряване на качеството на обслужване на клиентите и предоставяне на съвременни технически продукти и решения, както и разширяване на асортимента“, заявиха от Интерметал.

 • Содибул: Прецизни нишкови ерозийни машини на Sodick с 10 години гаранция за точност на позициониране

  23.11.2016 г. Содибул: Прецизни нишкови ерозийни машини на Sodick с 10 години гаранция за точност на позициониране

  Фирма Содибул, официален представител на японската компания Sodick, водещ производител на ерозийни машини, предлага на своите клиенти богата гама от прецизни нишкови EDM машини с линейни мотори. „Sodick дължи своите водещи позиции в областта на ерозийната обработка на сериозните си инвестиции в развойна дейност. Разработените от компанията основни технологии допринасят за постигането на много добри резултати при високоскоростната прецизна обработка“, поясниха от Содибул.

 • Енерджи-Ка: Изграждането на ел. инсталации е основно направление от дейността ни

  17.11.2016 г. Енерджи-Ка: Изграждането на ел. инсталации е основно направление от дейността ни

  Българското дружество Енерджи-Ка, част от италианската група Caraglio (Каральо), изгражда системи за електроразпределение, включително за осветление, за малки и за средни мощности, информираха за Инженер.bg от фирмата. „Проектирането, изграждането и инсталирането на електрически инсталации и цялото оборудване, необходимо за разпределение на електрическата енергия, е основно направление в дейността ни”, допълниха от Енерджи-Ка.

 • Солид Фил: Селективното лазерно синтероване (SLS) като базова технология за 3D принтиране

  19.10.2016 г. Солид Фил: Селективното лазерно синтероване (SLS) като базова технология за 3D принтиране

  Бързото и лесно създаване на прототипи е от ключово значение за успеха на всяка компания, която се занимава с развойна дейност, независимо от сферата й на приложение. Използваната технология за бързо прототипиране е от съществено значение за постигането на тази цел. Водещата българска компания в областта на решенията и системите за 3D принтиране – Солид Фил, разказва пред Инженер.bg за технологията на лазерно синтероване, нейните специфики и сфера на приложение.

 • Подемкран – символ и гордост на българското машиностроене повече от половин век

  15.09.2016 г. Подемкран – символ и гордост на българското машиностроене повече от половин век

  Една от емблемите на съвременното българско машиностроене е производителят на кранове, кранови системи и компоненти Подемкран. С повече от 50-годишна история, традиции и опит, дружеството е водеща машиностроителна компания както в България, така и в региона, под двете си търговски марки: Подемкран – за местния пазар и Подем – за световната кранова индустрия. Основните производствени съоръжения на фирмата са базирани в град Габрово на територия от 30 000 кв.м.

 • Иновации, нови технологии и структурно развитие са в основата на успеха на групата Legrand

  14.09.2016 г. Иновации, нови технологии и структурно развитие са в основата на успеха на групата Legrand

  Legrand е световна компания, специализирана в развоя и производството на продукти и системи за електрически инсталации и информационни мрежи. Асортиментът й обхваща приблизително 230 000 продукта, систематизирани в над 80 продуктови групи. Като глобален играч със солидни резултати и устойчива печеливша стратегия за растеж, Legrand има за цел създаването на надеждни иновативни продукти, системи и услуги с висока добавена стойност за професионалисти и крайни потребители.

 • Уловете перфектния кадър със секундните лепила Loctite

  25.08.2016 г. Уловете перфектния кадър със секундните лепила Loctite

  Всеки любител на фотографията е готов да преследва перфектния кадър с огромна упоритост, пренебрегвайки изцяло света около себе си и дори реално застрашаващи го опасности. Но всеки фотограф познава и разочарованието от безвъзвратно изпуснатия миг, даващ му шанс за идеалната снимка. За да няма изпуснати моменти и техниката никога да не ви изневери, водещи производители на фотографска техника се доверяват на лепилата Loctite, защото точно когато всяка секунда е от значение, те осигуряват скорост, сила и многофункционалност.

Новини

 • Новото поколение термопомпи UltraSource на Hoval с мисия за по-малки шумови въздействия

  Новото поколение термопомпи UltraSource на Hoval с мисия за по-малки шумови въздействия

  На 24 април 2019 г. целият свят ще отбележи 24-ия Международен ден на осведомеността относно шума. Събитието е създадено от Центъра за изслушване и комуникация (CHC) през 1996 г., за да ни насърчи да вземаме мерки относно контрола върху шума на местата, на които работим и живеем, а децата ни учат и играят. Като компания, отговорна към околната среда и здравето, Hoval подкрепя инициативата и се стреми непрекъснато да оптимизира своите продукти, така че да са максимално безопасни и щадящи.

 • Нова интелигентна камера SBRD на Festo извършва проверки интуитивно, лесно и надеждно

  Нова интелигентна камера SBRD на Festo извършва проверки интуитивно, лесно и надеждно

  Трудно е да си представим съвременното производство без системи за контрол на качеството на продукцията. В отрасли като автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост и машиностроенето някои задачи са еднотипни. Например, четене на кодове, оптично разпознаване на символи, анализ на характеристиките на обекта. „Високопроизводителната система за обработка на изображения SBRD на Festo извършва проверки от различни ъгли много лесно и интуитивно“, съобщиха от Фесто.

 • Мари-Бентц представя нова индустриална платформена везна с конверторен модул от аналогов в цифров формат на KERN

  Мари-Бентц представя нова индустриална платформена везна с конверторен модул от аналогов в цифров формат на KERN

  В условията на свързаното производство и концепцията за Четвъртата индустриална революция – Industry 4.0, всички устройства могат да работят в мрежа. „KERN разработи нова платформена везна KGP за промишлени приложения с конверторен модул от аналогов в цифров формат, която е много добро решение за многобройните приложения на Industry 4.0“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Мари-Бентц, която предлага изделията на доказания немски производител на българския пазар.

Интервю

 • Инж. Константин Костадинов от MTG: „Работата в Алуком ме предизвиква да научавам нови неща всеки ден“

  Инж. Константин Костадинов от MTG: „Работата в Алуком ме предизвиква да научавам нови неща всеки ден“

  Инж. Константин Костадинов е технолог в Леярен цех на един от заводите на доказания български производител на метални отливки Метал Технолоджи Груп - Алуком в гр. Плевен. Екипът ни се срещна с него в рамките на „Национални дни на кариерата“ в Габрово. Как протича един негов работен ден в завода? Какво ново предстои? Как ще протече Стажантската програма 2019 в Алуком? Научете от ексклузивния ни разговор с инж. Костадинов в следващите редове...