Статии

 • Форма и дизайн, вдъхновени от функцията – термостатът pinox на Oventrop

  23.01.2017 г. Форма и дизайн, вдъхновени от функцията – термостатът pinox на Oventrop

  Един от най-известните архитекти Луис Съливан (1856 г. -1924 г.), познат още като бащата на небостъргачите, остава в историята и с маскимата: „Формата следва функцията”, превърнала се в основен принцип на модерната архитектура. Този принцип може да бъде водещ не само за архитектите, но и за инженерите и дизайнерите. Доказва го екипът на един от лидерите в развоя и производството на ОВК оборудване - немската компания Oventrop. Нейният екип прилага този принцип при разработването на дизайна на термостатите от серията pinox.

 • Свредла със сменяеми пластини НТ 800 на Guehring – гъвкавост и висока рентабилност

  10.01.2017 г. Свредла със сменяеми пластини НТ 800 на Guehring – гъвкавост и висока рентабилност

  Свредло НТ 800 със сменяеми пластини е сред най-новите предложения на утвърдения немски производител на металообработващи инструменти Guehring, информираха за Инженер.bg от българският офис на компанията. „Свредлото НТ 800 е подходящо за обработка на детайли от стомана, неръждаема стомана, чугун и алуминий. То работи със сменяеми пластини с различни геометрии и покрития, и се предлага и във вариант с режещи пластини, подходящи за обработка на стоманени трегери и С-образни профили”, допълниха от Гюринг България.

 • Инженеринг на системи за телеуправление, телесигнализация и енергиен мениджмънт от ТиД Инженеринг

  19.12.2016 г. Инженеринг на системи за телеуправление, телесигнализация и енергиен мениджмънт от ТиД Инженеринг

  ТиД Инженеринг е утвърдена българска инженерингова фирма, оперираща в областтана енергетиката, електротехниката и електрониката. Дейността на фирмата обхваща различни сфери от проектирането, производството и услугите. „Една от областите, в които работим от години и имаме многобройни успешно изпълнени проекти, е извършване на пълен инженеринг на цялостни (глобални) системи за телеуправление, телесигнализация и енергиен мениджмънт”, информираха за Инженер.bg от фирмата.

 • Интерметал: Предлагаме богата гама уреди за контрол и регулиране с доказан произход и качество

  06.12.2016 г. Интерметал: Предлагаме богата гама уреди за контрол и регулиране с доказан произход и качество

  Фирма Интерметал е позната у нас като утвърден доставчик на решения в областта на неръждаемите материали и отоплителните, ВиК и промишлените инсталации. Специално за Инженер.bg от компанията разказаха за уредите за контрол и регулация, които присъстват в продуктовия им каталог. „Основна наша цел е подобряване на качеството на обслужване на клиентите и предоставяне на съвременни технически продукти и решения, както и разширяване на асортимента“, заявиха от Интерметал.

 • Содибул: Прецизни нишкови ерозийни машини на Sodick с 10 години гаранция за точност на позициониране

  23.11.2016 г. Содибул: Прецизни нишкови ерозийни машини на Sodick с 10 години гаранция за точност на позициониране

  Фирма Содибул, официален представител на японската компания Sodick, водещ производител на ерозийни машини, предлага на своите клиенти богата гама от прецизни нишкови EDM машини с линейни мотори. „Sodick дължи своите водещи позиции в областта на ерозийната обработка на сериозните си инвестиции в развойна дейност. Разработените от компанията основни технологии допринасят за постигането на много добри резултати при високоскоростната прецизна обработка“, поясниха от Содибул.

 • Енерджи-Ка: Изграждането на ел. инсталации е основно направление от дейността ни

  17.11.2016 г. Енерджи-Ка: Изграждането на ел. инсталации е основно направление от дейността ни

  Българското дружество Енерджи-Ка, част от италианската група Caraglio (Каральо), изгражда системи за електроразпределение, включително за осветление, за малки и за средни мощности, информираха за Инженер.bg от фирмата. „Проектирането, изграждането и инсталирането на електрически инсталации и цялото оборудване, необходимо за разпределение на електрическата енергия, е основно направление в дейността ни”, допълниха от Енерджи-Ка.

 • Солид Фил: Селективното лазерно синтероване (SLS) като базова технология за 3D принтиране

  19.10.2016 г. Солид Фил: Селективното лазерно синтероване (SLS) като базова технология за 3D принтиране

  Бързото и лесно създаване на прототипи е от ключово значение за успеха на всяка компания, която се занимава с развойна дейност, независимо от сферата й на приложение. Използваната технология за бързо прототипиране е от съществено значение за постигането на тази цел. Водещата българска компания в областта на решенията и системите за 3D принтиране – Солид Фил, разказва пред Инженер.bg за технологията на лазерно синтероване, нейните специфики и сфера на приложение.

 • Подемкран – символ и гордост на българското машиностроене повече от половин век

  15.09.2016 г. Подемкран – символ и гордост на българското машиностроене повече от половин век

  Една от емблемите на съвременното българско машиностроене е производителят на кранове, кранови системи и компоненти Подемкран. С повече от 50-годишна история, традиции и опит, дружеството е водеща машиностроителна компания както в България, така и в региона, под двете си търговски марки: Подемкран – за местния пазар и Подем – за световната кранова индустрия. Основните производствени съоръжения на фирмата са базирани в град Габрово на територия от 30 000 кв.м.

 • Иновации, нови технологии и структурно развитие са в основата на успеха на групата Legrand

  14.09.2016 г. Иновации, нови технологии и структурно развитие са в основата на успеха на групата Legrand

  Legrand е световна компания, специализирана в развоя и производството на продукти и системи за електрически инсталации и информационни мрежи. Асортиментът й обхваща приблизително 230 000 продукта, систематизирани в над 80 продуктови групи. Като глобален играч със солидни резултати и устойчива печеливша стратегия за растеж, Legrand има за цел създаването на надеждни иновативни продукти, системи и услуги с висока добавена стойност за професионалисти и крайни потребители.

 • Уловете перфектния кадър със секундните лепила Loctite

  25.08.2016 г. Уловете перфектния кадър със секундните лепила Loctite

  Всеки любител на фотографията е готов да преследва перфектния кадър с огромна упоритост, пренебрегвайки изцяло света около себе си и дори реално застрашаващи го опасности. Но всеки фотограф познава и разочарованието от безвъзвратно изпуснатия миг, даващ му шанс за идеалната снимка. За да няма изпуснати моменти и техниката никога да не ви изневери, водещи производители на фотографска техника се доверяват на лепилата Loctite, защото точно когато всяка секунда е от значение, те осигуряват скорост, сила и многофункционалност.

Новини

 • Ка Матик: Гъвкави тръбопроводи за производство на храни и напитки от Mebra Plastik Italia

  Ка Матик: Гъвкави тръбопроводи за производство на храни и напитки от Mebra Plastik Italia

  Основана през 1972 г., днес италианската компания Mebra Plastik Italia разполага с производствени мощности в Бусто Арсицио, които заемат около 28 000 кв.м. Компанията се разраства през годините и се утвърждава като важен производител на екструзионни маркучи за хидравлични и пневматични приложения. Благодарение на своя над 40-годишен опит, Mebra Plastik се е доказала с присъствието си в различни промишлени отрасли, които изискват и налагат високо качество.

 • Bodor с отличие от iF Award – една от трите най-важни награди за индустриален дизайн в света

  Bodor с отличие от iF Award – една от трите най-важни награди за индустриален дизайн в света

  Наскоро китайската компания Bodor Laser спечели известния световен конкурс за промишлен дизайн iF Award 2019. „Машините за лазерно рязане от сериите F и TA получиха висока оценка от реномираното жури в областта на промишления дизайн, която е свидетелство за иновативните им конструктивни решения и е признание за високите постижения на компанията“, коментираха от Бодор България. Наградата iF Design Award е призната за престижно международно отличие за високи постижения в дизайна.

 • ДМ Арматурен: Откриване на течове с Kamstrup FlowIQ 2200 – когато водомерът чува това, което вие не виждате

  ДМ Арматурен: Откриване на течове с Kamstrup FlowIQ 2200 – когато водомерът чува това, което вие не виждате

  Ако измервателните уреди можеха да чуват това, което не може да се види, би било огромно улеснение, нали? Е, тогава имаме да ви разказваме! Защото иновативният ултразвуков водомер Kamstrup FlowIQ 2200 може точно това – акустичната му технология измерва прецизно водния дебит и дава информация за евентуални течове, преди те да са се превърнали в аварии, които да причинят сериозни загуби. Повече за водомера от последно поколение за Инженер.bg разказаха от ДМ Арматурен.

Интервю

 • Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  Инж. В. Палазов, управител на ИНХОМ-98: ФАНУК България е наш дългогодишен доверен партньор

  За нас, в Инженер.bg, винаги е чест, когато получаваме възможността да се докоснем до реалния производствен процес, особено ако той се реализира успешно в българско предприятие. Благодарение на ФАНУК България екипът ни имаше удоволствието да прекара един цял работен ден в българската компания ИНХОМ-98. От нейния собственик и управител инж. Ваньо Палазов научихме как се постига конкурентна продукция и защо сервизните услуги за оборудването са от водещо значение.