Дискусии / Позиции

 • Индустриален сервиз: Внедряването на системи за енергиен мониторинг е основно направление в дейността ни

  26.09.2017 г. Енергетика (ВЕИ) | Индустриален сервиз: Внедряването на системи за енергиен мониторинг е основно направление в дейността ни

  По-ниско потребление на енергия, повишаване на ефективността и ограничаване на вредното влияние върху околната среда са сред най-актуалните проблеми за индустрията в световен мащаб. „Внедряването на системи за енергиен мониторинг значително подпомага предприятията в стремежа им да намалят енергийните си разходи като подобрят своята енергийна ефективност и успешно да управляват своя въглероден отпечатък”, разказаха за Инженер.bg от фирма Индустриален сервиз.

 • Техруум: За имплементирането на строително-информационна система (BIM)

  21.09.2017 г. ВиК | Техруум: За имплементирането на строително-информационна система (BIM)

  Техруум е сред утвърдените у нас компании в областта на иновациите, технологиите и строително-информационните системи. „Чрез цялостно имплементиране на BIM системи и технологии помагаме на проектантски и строителни компании да развият пълния си потенциал и да достигнат до нови клиенти и пазари“, коментира пред Инженер.bg управителят на фирмата инж. Любомир Илиев. „Предлаганите от нас решения са съвременни, иновативни и високотехнологични“, уточни още той, разкривайки и подробности по отношение на имплементирането на решенията.

 • Инженер.БГ попита: Кои канали използвате за търсене на работа/стаж?

  20.09.2017 г. ВиК | Инженер.БГ попита: Кои канали използвате за търсене на работа/стаж?

  В периоди на намалено предлагане на работни позиции е изключително важно кандидатите да използват широка палитра от канали за търсене на работа. И обратното - в моменти на засилено предлагане на вакантни позиции е необходимо компаниите да търсят алтернативни канали за предлагане на работа, за да могат да привлекат вниманието на кандидатите. Инженер.БГ се допита до активно търсещите работа специалисти от областта на инженеринга, архитектурата, строителството и IT, за да научи кои са работещите канали за търсене на работа и стаж.

 • Инж. Светослав Влашки: Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 3

  15.09.2017 г. ОВК | Инж. Светослав Влашки: Измерване и анализ на работните параметри на хладилни системи – част 3

  За да се анализира правилно поведението на една хладилната система, на първо място е необходимо всички измерени работни параметри да си съответстват във времето. Това не е възможно, ако се използват конвенционални манометри и термометри. За тази цел на практика е задължително използването на съвременни специализирани електронни уреди, поясни за Инженер.bg маг.инж. Светослав Влашки, асистент и докторант в катедра „Топлинна и хладилна техника“ към ТУ – София.

 • Георги Тодоров от Мултивак България Продакшън: „Имаме какво да споделим с младите специалисти на „Дни на кариерата”

  12.09.2017 г. Машини, мех. системи | Георги Тодоров от Мултивак България Продакшън: „Имаме какво да споделим с младите специалисти на „Дни на кариерата”

  През месец октомври предстои едно от мащабните кариерни събития в областта на инженеринга, техниката и технологиите. Технически университет – София, както и филиалът му в Пловдив, отново ще отворят врати за работодатели, търсещи бъдещи инженери и млади специалисти. Една от компаниите с традиционно участие на все по-мащабния кариерен форум е Мултивак България Продакшън. Тази година младите специалисти ще могат да се срещнат с нейни представители на щанд 49, зала 12.

 • Steinzeug-Keramo: „Стъклокерамиката ни е базирана на естествени суровини и надеждни, екологични технологии”

  09.09.2017 г. ВиК | Steinzeug-Keramo: „Стъклокерамиката ни е базирана на естествени суровини и надеждни, екологични технологии”

  Глината е строителен материал, чието традиционно използване датира още от древността. Свойствата му го правят актуален и приложим дори днес, когато химическата индустрия е способна да произведе почти всичко, което хрумне на инженери и конструктори. Доказателство за това е дългогодишната практика и стабилните основи, върху които се развива немско-белгийската компания Steinzeug-Keramo – един от най-големите производители на стъклокерамични тръби, част от Wienerberger AG - Австрия.

 • JUMO – предпочитан партньор за измервателни технологии при производството на безалкохолни напитки

  07.09.2017 г. КИП и А | JUMO – предпочитан партньор за измервателни технологии при производството на безалкохолни напитки

  Употребата на напитки е от изключително значение за поддържане на оптималния воден баланс на тялото. Само производителите на напитки знаят доколко производството и преработката им зависят от ефективността и прецизността на технологиите за измерване. JUMO е един от водещите производители в областта на измервателните и контролни технологии. Решенията му съдействат за прилагането на концепцията HACCP за осигуряване на безопасността на храните при тяхното производство и дистрибуция.

 • Стипендиантската програма на АВВ открива нови хоризонти и осигурява спокойствие за бъдещите инженери

  24.08.2017 г. Енергетика (ВЕИ) | Стипендиантската програма на АВВ открива нови хоризонти и осигурява спокойствие за бъдещите инженери

  „Много повече от финансова подкрепа!”, това е общото мнение на студентите от ТУ – София за ежегодните стипендии на ABB Group, които те получиха през 2016 г. Световният гигант поддържа своя стипендиантска програма за обучаващи се, които показват добри резултати, но имат нужда от помощ, за да продължат образованието си. „Менторство от професионалисти, нови умения и страхотна възможност за развитие – това получихме по време на програмата на АВВ”, споделят за Инженер.bg тримата участници.

 • Холанд Хайърс търси допирни точки между всеки бъдещ служител и културата на екипа, към който той ще се включи

  23.08.2017 г. Електротехника | Холанд Хайърс търси допирни точки между всеки бъдещ служител и културата на екипа, към който той ще се включи

  Дали когато HR компаниите търсят работа за даден кандидат проучват бъдещия екип, към който го насочват и дали търсят връзка между неговата индивидуалност и атмосферата на работа? Инженер.bg потърси отговор на тези въпроси от г-н Ариян Висер (Arjan Visser), основател на Холанд Хайърс, българо-холандска HR компания, която съсредоточава усилията си предимно върху кадри от сферата на инженерството, математиката, информационните технологии, мехатрониката, мениджмънта на качеството и др.

 • Висока квалификация и силата на традициите движат Стомана Индъстри напред

  22.08.2017 г. Машини, мех. системи | Висока квалификация и силата на традициите движат Стомана Индъстри напред

  Стомана Индъстри – фениксът на българската металургия! В най-силните си години в пернишкото предприятие работят 11 000 души, а самото то е с функционалност на малък град. „Днес персоналът е около 1 100 човека, но Стомана е жива, Стомана работи и се развива”, заяви уверено пред екипа на Инженер.bg г-н Георги Вакареев от отдел „Човешки ресурси“ в Стомана Индъстри АД. Какво още ни разказа той за историята на едно от най-големите предприятия можете да прочетете в настоящия материал.

Пазарни акценти / Прегледи

 • Адара Инженеринг: GEA Hilge MAXA са проектирани за работа с течности с високо съдържание на твърди частици

  От януари 2017 г. българското търговско дружество Адара Инженеринг е официален партньор на немския производител на оборудване за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост GEA. Компанията предлага богат набор от машини и цялостни технологични решения, като част от асортимента ѝ са специалните индустриални помпи с бранда Hilge. Едно от предложенията на GEA е Hilge MAXA – едностъпална центробежна помпа, подходяща за тежки индустриални приложения.

 • Революционна система за зареждане на електромобили на Siemens осигурява 100 km пробег със зареждане от 10 min

  Нова иновативна разработка от Siemens, направления Дигитализирано производство & Процесни индустрии, ще улесни значително водачите на електрически превозни средства. Системата за бързо зареждане за електромобили на немския лидер осигурява пробег от 100 km само с едно зареждане в рамките на под 10 min. Разработката може да се използва както от вече съществуващи, така и от електрически автомобили бъдещо производство.

 • >

Анализи / Техн. решения

 • Джи Ойл Експерт: Въздушните филтри на Losma осигуряват безопасни условия на труд и ефективен производствен процес

  Вече повече от 50 години компанията Losma произвежда надеждни и ефективни решения за промишлена филтрация. „Опазването на околната среда и осигуряването на безопасни условия на труд са основни направления в дейността на Losma. Въздушните филтри на дружеството гарантират здравето на работниците, опазването на околната среда, безопасността в производствените помещения, повишават ефективността на процесите и намаляват експлоатационните разходи”, коментираха от Джи Ойл Експерт.

 • Интелигентно нивелиране с комбинираните лазери GCL 2-50 C и GCL 2-50 CG Professional с Bluetooth на Bosch

  Утвърденият немски производител Bosch анонсира поредно иновативно предложение в помощ на строителите, инженерите и техниците. Новите професионални комбинирани лазери GCL 2-50 C и GCL 2-50 CG Professional могат да се управляват напълно безконтактно чрез Bluetooth, дори от по-големи разстояния, и имат разнообразно приложение. Фундаменталната разлика между тях е, че вторият е оборудван със зелен светлинен диод за оптимална видимост при ярка светлина.