Анализи / Техн. решения

Ново поколение автоматични прекъсвачи с лят корпус ниско напрежение MCCB на ETI Electroelement

23.03.2017 г.

Автоматичните прекъсвачи с лят корпус MCCB (Moulded Case Circuit Breaker) се използват за защита срещу претоварване и късо съединение на електрическите мрежи ниско напрежение и свързаните към тях устройства. Обикновено те се инсталират към вторичната намотка в трансформаторните станции (като главен прекъсвач или защита на отделните линии). „В промишлеността тези прекъсвачи се използват в разпределителни комутационни устройства и за защита на двигатели, като особено голямо търсене има в областта на корабостроенето. В сградните приложения устройствата играят ролята на главен защитен прекъсвач”, съобщиха за Инженер.bg от ETI Electroelement.Утвърденият словенски производител предлага две версии на прекъсвачите MCCB: едната е с термомагнитен изключвател, а другата – с микропроцесорно управление. Изпълнението с термомагнитен изключвател използва биметален и електромагнитен изпълнителен механизъм. Когато през MCCB премине ток на претоварване, изпълнителният механизъм започва да се накланя и прекъсва веригата, използвайки свойствата на биметалните материали. „Биметалният изпълнителен механизъм е калибриран при температура 45 °C, като при по-ниски или по-високи температури на околната среда може да се очаква по-кратко или по-дълго закъснение на прекъсването на веригата. За постигане на точни резултати е необходимо да се предвиди компенсационен фактор, който се осигурява от производителя“, коментираха от ETI. При късо съединение се създава голямо електромагнитно поле, което задейства електромагнитния изпълнителен механизъм.


 

Видове MCCB прекъсвачи

Изпълнението с микропроцесорно или електронно управление работи чрез мониторинг на фактическата ефективна (средноквадратична) стойност на тока. Тя се получава чрез изчисления от пиковите стойности на тока, които се регистрират от микропроцесора.


F.B.M. (fast breaking mechanism) – Благодарение на специалната конструкция на контактите бързодействащият изпълнителен механизъм F.B.M. осигурява бързо и ефективно прекъсване и изключителни токоограничителни характеристики.


Механизъм за директно прекъсване – Сработващото усилие е резултат от директно свързване на лостовия механизъм с главните контакти. Независимото ръчно задействане се осъществява чрез пружини, но прекъсването не зависи от тях. Механизмът за директно прекъсване е задължителен при разединители, превключватели за аварийно спиране, предпазни крайни изключватели, както и при изключватели на блокировки на предпазни врати.Основните технически данни на прекъсвачите са номинален ток (Ir), номинално напрежение (Ur), ток на късо съединение (Icu, Ics) и време на прекъсване. От време-токовата диаграма лесно се определят областите на претоварване и късо съединение на прекъсвачите MCCB. Термомагнитните прекъсвачи MCCB имат регулируема характеристика на претоварване (0,63-1 x Ir), както и магнитна характеристика (6 – 13 x Ir). Електронните MCCB също имат два типа регулируеми характеристики, но с по-различни стойности: характеристика на претоварване 0.4 – 1 x Ir и 7 различни предварително коригирани магнитни криви за различни приложения (генератори, двигатели от класове 10, 20, 30, и т.н.).Стандартната версия на прекъсвачите MCCB покрива диапазон на номинален ток от 20 до 2500 A с ток на късо съединение от 36 до 100 kA при номинално работно напрежение Ur = 400 V в 6 различни размера. Предлагат се 3- и 4-полюсни версии с номинално изолационно напрежение Ui = 800 V и номинално импулсно напрежение Uimp=8 kV. На разположение е също и по-евтина версия за по-ниски стойности на тока на късо съединение, но с всички регулируеми параметри. „Прекъсвачите MCCB могат също да бъдат окомплектовани с различни аксесоари, които в комбинация представляват важна част от успешната конфигурация на различни приложения. Шунтови автоматични изключватели, автоматични разединители за минимално напрежение, аварийни изключватели и спомагателни изключватели – това са устройства, познати като „вътрешни“ аксесоари, които лесно могат да бъдат монтирани от самите потребители“, поясниха от ETI. Външните аксесоари включват различни по форма държачи, спомагателни средства за присъединяване, междуполюсни бариери, връзки от задната част на устройствата, адаптори за DIN-шина, задвижвания, екрани, терминали и т.н.Автоматичните прекъсвачи MCCB се характеризират с висока степен на съвместимост и високи стойности на токове на късо съединение. Конструкцията на MCCB гарантира надеждно функциониране и минимална поддръжка, като това отрежда на прекъсвачите важна роля в системите за ниско напрежение.


Повече информация за ETI Elektroelement, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: ETI Elektroelement

Още от Електротехника