Да помогнем на българските болници с дооборудване, подръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Анализи / Техн. решения

Световна премиера на абсолютен енкодер WDGA-I/O 2 в 1 на Wachendorff

22.11.2013 г.

Абсолютните енкодери определят положението и ъгъла в непосредствена близост до движещ се обект, например до двигател, шарнирно съединение, зъбно колело и т.н. Оборудвани с допълнителни сензори за измерване на температура, вибрации, налягане и др. величини, енкодерите дават възможност за мониториране на цялостното състояние. Обикновено няколко сензора се свързват към едно I/O устройство, което трансформира аналоговите сигнали в цифрови и ги изпраща по CAN-шина към управляващия блок. По този начин се избягва преминаването на сигналните и захранващите проводници на сензорите през цялата машина. „Чрез интегриране на I/O технология в енкодера на водещата немска компания Wachendorff се осигурява компактност на пространството за вграждане. Благодарение на иновативния CAN-възел, новият абсолютен енкодер WDGA-I/O с EnDra технология, поддържа цялата функционалност, характерна за CANopen решенията, а чрез друг възел предоставя цифрова или аналогова информация“, коментират за Инженер.bg от фирма АТИКС, която предлага изделията на Wachendorff на българския пазар. Новият енкодер 2 в 1 е проектиран за надеждна и прецизна работа в температурния диапазон от -40 °C до +85 °C.


Високата здравина на конструкцията е гарантирана от лагери с клас на защита IP65 (или IP67). Свидетелство за издръжливостта на конструкцията е способността да понася високи допустими стойности на аксиалните и радиалните натоварвания до 220 N (или 400 N). Всичко това прави новият енкодер изключително подходящ за приложение в тежки производствени условия, а също така в стационарни или мобилни работни машини.

„Мултифункционалният WDGA-I/O абсолютен енкодер позволява на производителите на машини и системи да намалят значително разходите по инсталирането и окабеляването и за първи път да свържат аналогови/цифрови сензори към CAN-шина по елементарен и рентабилен начин. Интегрирането на до 3 мултифункционални входове и изходи, всеки от тях цифров и/или аналогов, за свързване, например, на термодвойки PT100, DMS, 0/4-20 mA или +/-10 VDC, позволява многобройни комбинации, правейки енкодера подходящ за почти всяко приложение. Изключително точните I/O портове могат да бъдат конфигурирани бързо и лесно за специфичен тип сензор посредством софтуер“, категорични са от АТИКС.


Примери за приложения на енкодера WDGA-I/O са мониторинг на температурата при двигатели, в които термоелементът е свързан към CAN-шина, или измерване на налягането в хидравлични системи, в които освен положението може да се следи и налягането.


Официален дистрибутор на Wachendorff за България е фирма АТИКС.Източник на снимков материал: Wachendorff

Още от Електротехника