Да помогнем на българските болници с дооборудване, подръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Анализи / Техн. решения

Солид Фил: При изработката на прототипи 3D принтирането е изгодна алтернатива на леенето чрез наслагване

12.09.2017 г.


Изработването на прототипи е неизменна част от редица производствени процеси. По този начин едно изделие може да се тества и да се установи до каква степен то може да изпълни целите, за които е проектирано. Изработването на прототип обаче рядко е свързано с използване само на един материал. Често се налага приложението на комбинация от твърд термопластичен материал с подобен на гума еластомер (TPE). Стандартен метод за изработката на подобни прототипи е леенето чрез наслагване, което изисква големи и сложни машини, а постигането на производствен резултат изисква много време. Добра алтернатива в този случай е 3D принтирането, разказаха за Инженер.bg от Солид Фил, утвърдена българска фирма, предлагаща услуги в областта на 3D принтирането.


 

Повечето продукти се проектират и произвеждат от комбинирането на няколко различни материала, с което се постига необходимата функционалност за съответното приложение. „Процесът, при който се използва повече от един материал за изработване на единичен обект, обикновено се нарича „отливане“. Основното приложение на такива модели се среща най-вече в дизайна на дръжки с частична, подобна на гума повърхност, която осигурява по-добро захващане”, коментираха от Солид Фил.

 

Наложили се методи при производството на изделия, комбиниращи твърд, термопластичен материал с подобен на гума еластомер (TPE), са познати като insert molding и multi-shot molding. Първият метод представлява двустепенен процес, при който твърдият материал първо се моделира, след което се поставя в друга пресформа, така че еластомерът да може да бъде пресован в специално оставената за тази цел кухина“, поясниха от Солид Фил. При втория метод двата материала се инжектират един след друг в една и съща машина, като по този начин постепенно изграждат модела.

 


3D принтирането представлява не само своеобразна алтернатива на гореспоменатите методи, но също така има потенциал да се превърне в предпочитана технология, поради редицата предимства, които то предлага, като бързина на изработка, цена и др.”, заявиха от Солид Фил. Компанията разполага с 3D принтери, работещи на базата на технологиите Fused Deposition Modeling (FDM) и Stereolithography (SLA), които позволяват едновременно използване на два материала. „Това ни дава възможност за бързо, лесно и най-вече достъпно принтиране на модели, състоящи се от различни материали”, допълниха още те. Като допълнително предимство от фирмата посочиха наличието на богато разнообразие от материали за принтиране, което позволява тестване на различни опции и комбинации, както и спомага за повишаване на ефективността и функционалността.


 

Повече информация за Солид Фил ООД, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Солид Фил

Още от Електротехника