Дискусии / Позиции

Ефективно улично осветление със светодиодно осветително тяло Ultralux от Ритбул

17.12.2014 г.


В изключително кратките зимни дни, с ранното настъпване на тъмнината, започваме все повече да оценяваме значението на уличното осветление. То ни позволява да следваме безпроблемно ритъма си на живот, придвижвайки се из града лесно, комфортно и безопасно. Мислейки за собствения си комфорт, обаче, едва ли ни минава през ума колко електроенергия се изразходва за осветяването на града и колко големи са енергийните и експлоатационните му разходи. „Уличното осветление е голям консуматор на електроенергия, а и разходите за поддръжката му не са малки. По тази причина, в последните години все повече се налага уличното LED осветление, което е значително по-енергийно ефективно и с по-дълъг експлоатационен срок, в сравнение с използваните до момента осветители”, коментираха за Инженер.bg от фирма Ритбул.


 

В богатото портфолио от изделия от водещи производители, фирмата е включила и продукти от утвърдената българска марка UltraLux. „Тя обхваща широк спектър компактни луминесцентни лампи (CFL) и светодиодни (LED) лампи, предназначени за дома, офиса, обществени и административни сгради, а от скоро и за индустриално и улично осветление”, коментираха от Ритбул.

 


Сред най-новите продуктови предложения на Ритбул от гамата Ultralux, е светодиодно улично осветително тяло със степен на защита IP66, 50 000 часа живот и 5 години гаранция. „Осветителното тяло притежава сертификатът "RoHS", задължителен за Европейската общност, който удостоверява пълното съответствие на Ultralux продуктите с изискванията на Европейската RoHS Директива 2002/95/EC за липса на опасни вещества в електрически и електронни уреди”, поясниха от Ритбул. От фирмата допълниха, че осветителят е с вграден драйвер Meanwell и дава възможност за компютърна симулация на светлинно решение, посредством IES файлове.

 

Уличният осветител позволява и допълнителни опции за драйвера, като заедно с основния драйвер се предлагат още: 

 - Драйвер с управление на интензивността, на излъчвания светлинен поток (димиране) от 0 до 100% и интеграция със система за адаптивно управление на консумацията на енергия, в зависимост от осветеността и присъствието в зоната;

 - Драйвер и контролер за управление на автономно захранване от възстановяем източник на енергия. 

 

Техническите характеристики на светодиодния уличен осветител са:

 - Външен размер: 620/290/150 mm;

 - Мощност: 60 W;

 - Захранващо напрежение: 110-240 V/50-60 Hz;

 - Фактор на мощността: >0,90;

 - Температурен диапазон: -30˚C~+50˚C;

 - Брой цикли на комутация: 30 000;

 - Светлинен поток: 6000 lm;

 - Цветна температура: 6000 К;

 - Тип светодиод: CREE XT-E;

 - CRI: ≥ 80%.

 

Източник на снимковия материал: Ритбул, UltraLux

Още от Електротехника