Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Дискусии / Позиции

Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“: Как се става пълноправен европейски патентен представител

26.03.2020 г.


Ако Вие сте находчив индустриалец, предприемач или учен, който иска да патентова своето изобретение, навярно си задавате въпроса дали бихте могли да имате доверие на служителите в дадено патентно бюро. Ето защо днес ще ви разкажем как точно се става патентен представител и защо това не е само административна работа. А за целта Инженер.bg потърси експертното мнение на г-н Самуил Бенатов, съсобственик на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.„За да можете да представлявате своите клиенти пред Европейското патентно ведомство, трябва да сте пълноправни европейски патентни представители. В противен случай това е невъзможно“, заяви г-н Бенатов.


Към момента в България има 53 такива патентни представители. Но да видим през каква подготовка трябва да преминат тези, които искат да упражняват професията си извън пределите на България.


„Пълноправни патентни представители за Европа стават тези, които успешно положат т.нар. европейски квалификационни изпити. Но за да бъдат изобщо допуснати до тях, специалистите трябва да имат минимум 3 години техническо образование и минимум 2 години практически опит в патентно бюро при друг пълноправен представител“, обясни г-н Бенатов.


След като са изпълнени предварителните условия, идва ред на подготовката или Програмата за подкрепа на кандидатите за европейски квалификационни изпити (EQE Candidate Support Programme). В нейните рамки всички желаещи преминават през лекционен курс и получават нужната помощ от своите ментори, за да могат да се явят на изпитите.„Продължителността на цялата процедура може да отнеме 2-3, дори повече години. Първото препятствие е предварителният тест, който „отсява“ кандидатите“, посочи експертът. След него следват цели четири тежки и специфични изпити: за съставяне на претенция, за отговор на експертиза, за съставяне на опозиция и за процедури и правни въпроси.


Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ е сред патентните бюра у нас с най-богат международен опит. С помощта на неговия собственик разгледахме стъпка по стъпка процедурата за издаване на патент. „Развойната дейност и патентната култура правят индустрията конкурентоспособна“, коментира в заключение г-н Бенатов.


Информация за патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на компанията в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: pixabay.com

Още от Електротехника