Дискусии / Позиции

ABB разработи най-мощната подземна и подводна кабелна система за пренос на електроенергия

26.08.2014 г.


Лидерът в областта на енергетиката и автоматизацията ABB обяви революционен пробив в областта на кабелните технологии. Компанията успешно разработи и тества постояннотокова кабелна система високо напрежение (HVDC) за 525 kV, която повишава ефективността и рентабилността на отдалечени съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Иновационната разработка ще увеличи над два пъти енергийния капацитет (от 1000 MW на 2600 MW) и разстоянието за пренос до 1500 km, при запазване на загубите от пренос под 5%.Новите кабели предлагат 64% увеличение над досегашния праг от 320 kV, постиган от тази технология. Кабелната система за 525 kV е предназначена за подводен и подземен пренос на електроенергия, което я прави особено подходяща за доставка на електроенергия през гъстонаселени и екологично защитени райони, както и за пренос от крайбрежни или морски съоръжения.


„Това революционно технологично решение ще увеличи възможностите за осъществяване на проекти за добив на електроенергия от възобновяеми източници, като позволи тяхната интеграцията да се осъществява под земя или под вода на дълги разстояния“, категоричен е Улрих Шпийсхофер, главен изпълнителен директор на ABB. Чрез увеличеното количество енергия, пренасяно на големи разстояния, новата 525 kV кабелна система дава ефективно решение за национални и регионални електрически мрежи, които търсят начини да увеличат електроенергията от възобновяеми източници, произведена от отдалечени соларни инсталации или вятърни паркове. Само една двойка кабели от постояннотоковата система високо напрежение 525 kV може да пренася електроенергия, произведена от големи ветрогенераторни паркове, разположени в морето, която да осигурява електроснабдяването на два милиона домакинства.


"Новата технология намалява капиталовите и оперативните разходи, като подпомага развитието на постояннотоковите мрежи, където ABB реши ключовия проблем с разработването на хибриден прекъсвач за HVDC", категорични са от АББ България.Иновативната кабелна система използва постояннотокови кабели с нова изолация от омрежен полиетилен, разработен от компанията Borealis, като и свързващи и прекъсващи елементи, произведени от ABB. Кабелните връзки HVDC са основните компоненти на бъдещите устойчиви енергийни системи, които ще пренасят огромни количества електроенергия на дълги разстояния в рамките на национални или транснационални електрически мрежи.ABB представя новата кабелна система на Международната технологична конференция Cigré за големи електрически мрежи, която се провежда от 25 до 29 август 2014 г. в Париж.

 

Източник на снимковия материал: ABB

Още от Електротехника