Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Дискусии / Позиции

Additive Days 2020 разкрива приложението на 3D технологията в инженерните дейности и индустриалното производство

14.02.2020 г.

Има ли полза от адитивното производство и как чрез него ще се минимизират вредите от производствените процеси? Какви са тенденциите за бъдещето на технологията и как тя ще повлияе на Четвъртата индустриална революция? Отговорът на тези и още много въпроси за света днес и утре предстои да разберем съвсем скоро, по време на Втората балканска конференция за 3D принтиране Additive Days 2020. А дотогава вижте какво споделиха организаторите от фирма B2N с екипа на Инженер.bg за приложението на технологията в инженерните дейности и индустриалното производство.

 

 

Темата за развитието на човечеството в унисон с природните процеси е сред най-широко обсъжданите в съвремието. Поведението на хората и отношението им към използването на ресурси днес е от екзистенциално важно значение за това да има „утре“. А процесът на „добавяне“, който е в основата на 3D печата, означава всъщност намаляване, оптимизация и устойчивост.

 

„Адитивната технология обединява всичко необходимо за реализацията ни в материалния свят и ни позволява да се доближим до своята същност и природа на творци. Удивителното е, че 3D принтирането може да се използва във всички сфери. С него можем да произведем толкова, колкото ни необходимо, там, където има нужда, с точно тези качества и индивидуални спецификации, които ни трябват. Всичко това води до оптимизиране на ресурси и до нови възможности – изцяло акуратни за новата епоха, в която се намираме“, коментира основателят на B2N, г-н Боян Пехливанов.

 

 

Но как всъщност 3D технологиите позволяват да използваме ресурсите по-отговорно, така че нищо и никой, никъде по света да не пострада от това, че тази индустрия съществува? Това, както и още много други любопитни, научни и практични факти ще разберем по време на Additive Days 2020.

 

Как Ford и Heineken използват адитивно производство?

 

Сред добрите примери за адитивно производство са заводите на Ford и Heineken, които използват 3D принтирането в ежедневната си работа за инструментална екипировка, прототипи и други изделия, които спомагат за оптимизиране на процесите и съкращаване на времето до пазарната реализация на техните продукти.

 

 

Заводът на Ford в Кьолн, Германия, създава всеки нов дизайн на превозно средство чрез 3D печат. Те имат завършена производствена линия за дребносерийно производство, с помощта на която разработват детайли за автомобили, години преди да започне масовото им производство. Освен това, използват технологията, за да си изработят сами инструменти и приспособления за конкретния производствен процес.

 

Заводът на Heineken в Севиля е в състояние да произвежда до 500 милиона литра бира годишно, но компанията винаги търси нови начини да подобри своята вече впечатляваща ефективност. Ето защо екипът се обръща към възможностите за 3D печат и създава лаборатория, чиято цел е да подобри производствения процес по отношение на продукцията, времето за производство и безопасността. 3D печатът осигурява на Heineken необходимата гъвкавост и скорост като същевременно е достъпен и лесен за изпълнение метод.

 

 

Omni и Loci Podcar – изобретенията на компанията за 3D принитране BigRep

 

Освен за световни производители като Ford и Heineken, адитивното производство е достъпно и приложимо за много по-широк кръг от потребители. Такава например е 3D принтираната индустриална платформа Omni на Nowlab – консултантската компания за иновации на BigRep, която може да се използва за изключително гъвкави приложения в автоматизирани производствени среди и интелигентни фабрики. Тялото на Omni се отличава с бионичен дизайн, интелигентно моделиран за висока здравина и надеждност с впечатляващата товароносимост до 200 kg и площ 100x80 cm.

 

 

Друг впечатляващ продукт е Loci Podcar, а именно изцяло 3D отпечатано, автономно електрическо транспортно решение за кратки разстояния, отново на компанията BigRep. То предлага ефективно, достъпно и устойчиво решение за мобилност, решавайки транспортните предизвикателства на местно ниво и предлагайки адаптивност за всяко приложение и във всяка държава по света.

 

 

Additive Days: Beyond the Hype – какво още предстои

 

Ако сме предизвикали интереса Ви в тази сфера, независимо дали е от научна гледна точка, като потребители или като представители на бизнеса, то Additive Days 2020 е точно за Вас!


Посетителите с интерес към инженерството и приложението на 3D технологиите в него ще могат да се включат в цели две работилници.

 

Първата е за обратно инженерство, където участниците ще се запознаят както с процеса на 3D сканиране на физически обект и последващата му софтуерна обработка, така и с превръщането на един сканиран 3D обект в редактируем CAD модел и сравняване на отклоненията между двата.

 

 

Втората работилница ще бъде посветена на оптимизацията на дизайн чрез софтуерните решения на Altair и всеки участник ще има достъп до пробна версия на софтуера, като сам ще може да следва стъпките за оптимизация на зададен обект.

 

Изключително необятен е светът на 3D принтирането, а всичко това е съвсем малка част от него. Конференцията Additive Days: Beyond the Hype е първото по рода си събитие, посветено на 3D технологиите у нас и на Балканите, а ето какво споделиха организаторите в заключение с нашия екип.

 

 

„Целта ни е професионалистите в бранша да споделят знанието си за адитивната технология и тя да излезе от фабулата на футуризма. Стремежът ни е широката публика да разбере, че всъщност тази технология вече е част от ежедневието ни“.

 

Сега имате възможност да получите безплатен достъп като се регистрирате за събитието от тук.

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: B2N, additivedays.com

 

Още от Електротехника