Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Дискусии / Позиции

CTeam: Търсенето на инженерни кадри е най-голямо в Пловдив и региона през последните години

10.06.2016 г.


Традиционно се приема, че най-голямо търсене на инженерни кадри има в София и региона. Това твърдение обаче бе в сила само до 2014 г., когато динамиката на пазара на труда силно се промени. От края на същата година, през цялата 2015 г. и най-вече от началото на настоящата година промените в пазара на труда се усещат осезаемо, в резултат на което Пловдив и региона заеха водеща позиция в търсенето на технически специалисти“, коментира за Инженер.bg г-н Георги Първанов от утвърдената българска компания в управлението и развитието на човешките ресурси CTeam.


 

Но трябва да споменем още, че освен в двете индустриални зони – София и Пловдив, значително търсене има и в градове като Казанлък и Карлово. Наблюдава се и ръст в заплащането в рамките на средния за страната”, допълни г-н Първанов.

 

Трети интересен регион с увеличено търсене е Североизточна България, включваща градовете Шумен, Разград и Търговище. Следва Русе с голям брой нови и разширени производствени мощности в последните няколко години.


От HR компанията коментираха още, че сериозно търсене на технически специалисти има в Стара Загора и региона, като се очаква от есента на тази година и в Димитровград да се усети повишен интерес във връзка с нова значителна инвестиция в града.

 

Сравнително по-малък брой инженерни позиции се обявяват за Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Плевен. На другия край на страната, със значително по-малко възможности за професионалистите в бранша, е Северозападна България – от Враца до Видин.

 

„Традиционно най-голямо е търсенето на кадри в областта на ИТ и производството на автомобилни части и аксесоари. Ние обаче наблюдаваме и засилено търсене на технически специалисти в сферата на хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, химическата индустрия и селското стопанство“, заявиха от българската фирма.


 

Те уточниха, че слабият интерес към получаване на висше образование в областта на инженерните науки в последните години създава основа за дефицит на кадри, който вече се усеща осезаемо и който би могъл да се разреши чрез:

- Внос на работна ръка;
- Преквалификация от други специалности;
- Завръщане на българи от чужбина;
- По-късно пенсиониране или работа след пенсия;
- По-добра интеграция на малцинствата и може би на висикоквалифицирани бежанци, каквато е политиката на Турция.

 

При всички случаи обаче, избралите кариера в инженерната област няма да страдат от липса на възможности за реализация в следващите 5-10 г.“, категоричен e г-н Георги Първанов.


Източник на снимковия материал: freeimages.com, CTeam

Още от Електротехника