Дискусии / Позиции

 • Иновативни модулни светлинни колони с универсално приложение на Sirena

  Иновативни модулни светлинни колони с универсално приложение на Sirena

  Водещата италианска компания Sirena, специализирана в производството на звукова и светлинна сигнално-охранителна техника, разработи иновативна серия светлинни сигнални колони Elyps. „В серията е заложена нова концепция за модулни светлинни колони, която гарантира универсалното им приложение. Светлинната индикация на колоните Elyps би могла да бъде контролирана по три различни начина: директно от монтажния цокъл, чрез логически контролер PLC, както и директно от светлинния модул”, съобщиха за Инженер.bg от фирма Електро Плюс.

 • ABB разработи най-мощната подземна и подводна кабелна система за пренос на електроенергия

  ABB разработи най-мощната подземна и подводна кабелна система за пренос на електроенергия

  ABB обяви революционен пробив в областта на кабелните технологии. Компанията успешно разработи и тества постояннотокова кабелна система високо напрежение (HVDC) за 525 kV, която повишава ефективността и рентабилността на отдалечени съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Иновационната разработка ще увеличи над два пъти енергийния капацитет и разстоянието за пренос до 1500 km, при запазване на загубите от пренос под 5%.

 • Нова продуктова линия защитни средства за товаро-разтоварни операции от Sirena

  Нова продуктова линия защитни средства за товаро-разтоварни операции от Sirena

  Управлението на ежедневния вътрешнозаводски транспорт на материали и готова продукция е важна част от съвременната организация на всяко производство. "От много години, главен приоритет за италианската компания Sirena, е техническото обезпечаване на условията на труд. Безопасността на товаро-разтоварните операции е ключов момент. Затова Sirena разшири портфолиото си с нова продуктова линия WorkPlus", съобщиха от Електро Плюс.

 • Иновативна противопожарна защита EZ-Path гарантира пожароустойчивост при 1000 °C

  Иновативна противопожарна защита EZ-Path гарантира пожароустойчивост при 1000 °C

  При възникване на пожар във вътрешността на една сграда кабелните канали са един от основните пътища, по които се разпространяват огънят, димът и токсичните газове от горенето на различни пластмаси. Затова, в процеса на проектиране на ел. инсталацията и при нейното изпълнение е важно залагането на качествени пожароспиращи бариери. "Сред иновативните продукти в областта е серията EZ-Path на Cablofil и Specified technologies", съобщиха от Електро Плюс.

 • Иновативен асинхронен двигател CPLS за работа с честотен инвертор от Leroy Somer

  Иновативен асинхронен двигател CPLS за работа с честотен инвертор от Leroy Somer

  Машини, подемни механизми за кранове, технологични съоръжения за обработка на метал, пластмаса, каучук, изпитвателни стендове - всички те се нуждаят от задвижващи системи, които да могат да се монтират в малки пространства и да издържат на високодинамични натоварвания. „Серията трифазни асинхронни двигатели CPLS на Leroy Somer, решени конструктивно с квадратни опорни рамки, в комбинация с новата серия инвертори Unidrive M, са разработени специално да удовлетворяват високите изискванията в промишлеността.

 • Замяна на Директивата за строителни продукти 89/106/ЕИО с Регламент 305/2011

  Замяна на Директивата за строителни продукти 89/106/ЕИО с Регламент 305/2011

  От фирма Телетек коментираха за Инженер.bg основните промени в Регламент 305/2011 (CPR) на Европейския съюз, във връзка с многобройните въпроси, породила замяната на Директивата за строителни продукти 89/106/ЕИО (CPD) с него. „Съгласно официалното ръководство на Euroalarm, всички CE сертификати за съответствие, издадени според изискванията на предишната директива (CPD), остават валидни“, поясняват от фирма Телетек.

 • Жо и Вен България разшири дейността с производството на ел. табла

  Жо и Вен България разшири дейността с производството на ел. табла

  Нова дейност включи към спектъра от предлагани услуги фирма Жо и Вен България, предлагайки индивидуална изработка на ел. табла по проект и задание на клиента. „Асемблираме таблата от готови метални шкафове или кутии с високо качество на водещи производители – Schneider Electric, ABB, Rittal, Noark или шкафове по поръчка, според конкретното приложение“, коментираха за Инженер.bg от Жо и Вен България.

 • Ритбул – дистрибутор на електроапаратурата на ETI в България

  Ритбул – дистрибутор на електроапаратурата на ETI в България

  Утвърдената българска търговска фирма Ритбул обогати широката гама продукти от реномирани производители, които предлага на българския пазар, с изделията на ETI Elektroelement - словенския производител на апаратура НН за защита, контрол и управление.’’Ние подбираме много внимателно компаниите-производители, с които работим. За нас е важно да сме твърдо убедени във високото качество, безопасността, надеждността и ефективността на работа на изделията им“, коментира инж. Мария Божкова, управител на Ритбул.

 • Органът за контрол от вид С при АС-ДС предлага професионално и коректно изпълнение на широк обхват от акредитирани дейности

  Органът за контрол от вид С при АС-ДС предлага професионално и коректно изпълнение на широк обхват от акредитирани дейности

  Органът за контрол от вид С при АС-ДС предлага на своите клиенти професионални и висококачествени услуги, благодарение на висококвалифицираните си специалисти, модерна апаратура и съвременни методи за контрол, коментират за Инженер.bg от АС-ДС. Акредитиран е от ИА БСА за извършване на контрол на ел. уредби и съоръжения, електрозащитни средства, физични фактори на работна и битова среда, климатични и вентилационни инсталации, прах във въздуха на работна среда и химични агенти във въздуха на работна среда.

 • Възможно ли е да се превърнем от LED вносители в държава на LED производители?

  Възможно ли е да се превърнем от LED вносители в държава на LED производители?

  Отговорът е „Да“, според един от най-уважаваните специалисти в областта на осветлението у нас – проф. Христо Василев, който отскоро е и председател на новосъздадената Браншова камара по светодиодни технологии и осветление. Сред целите, които си поставят той и колегите му са откриване на 10 000 нови работни места в предприятия за производство на съвременни светлинни източници до 2020 г. у нас.

Още от Електротехника