Събития

Инженер.bg попита: Кои са най-желаните направления и населени места за работа/стаж?

08.01.2018 г.

Кои са „най-апетитните“ работни и стажантски позиции и направления, към които инженерите се стремят? В кои населени места търсят своето развитие те? Това са част от въпросите, на които ще се опитаме да отговорим в настоящия материал, представящ обобщени резултати от мащабното проучване, което екипът ни проведе в края на изминалата година, допитвайки се до активно търсещите работа специалисти. Какво показват те? Да видим...

 

Инженеринг, търговия и производство са сред най-търсените направления за работа и стаж

 

Най-желаните работни и стажантски позиции, според включилите се в изследването специалисти са в направленията: Инженеринг - 32%; Търговия - 21.9% и Производство - 10.2%, следвани от Телекомуникации - 7.8% и Архитектура - 3.1%.

Резултатите показват още, че 58.6% от активно търсещите работа предпочитат целодневна работа; 15.6% по-скоро търсят почасова заетост; 13.3% предпочитат работата на смени; 7.8% търсят стаж, който да им осигури мечтания кариерен старт, а 4.7% имат нужда от допълнителна заетост.

Най-голямо е търсенето в София, Пловдив и Варна

 

Че има най-голямо търсене на работа и стаж в столицата не е новина. Нека видим кои са останалите населени места, в които инженерите и техническите специалисти търсят заетост...


42.6% от специалистите, включили се в проучването, търсят работа или стаж в гр. София. 15.5% от респондентите споделят, че предпочитаното от тях населено място е гр. Пловдив; 7.8% са посочили гр. Варна. А ето какво сочи статистиката за останалите градове: 6.2% - Стара Загора; 4.7% - Враца; 3.9% - Русе; 3.9% - Плевен; 2.3% - Перник; 1.6% - Бургас; 1.6% - Габрово. Общо 10.1% си поделят останалите градове.

Припомняме, че в анкетата на Инженер.bg се включиха стотици настоящи и бъдещи технически специалисти от областите Машиностроене, КИП и А, ОВК, ВиК, Електроника, Електротехника, Комуникационна техника, Информационни технологии, Архитектура и др., от които 21.9% са магистри; 23.4% са бакалаври; 20.3% са студенти и 34.4% са със средно специално образование.


Очаквайте още интересни и актуални за бранша теми в специалната рубрика на Инженер.bg „Анкети“, която вече е с нова визия, съвременни възможности, история и анализи!


Междувременно възползвайте се от възможностите, които предлага Инженерна борса в Борса.bg – Единствената специализирана търсачка за инженерни кадри и технически решения на България, приложение на Инженер.bg! Там също много скоро ще ви изненадаме с нови функции. Следете ни!


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Електротехника