Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Събития

Заедно с ПГЖПТ „Никола Корчев“ ще разказваме за професиите в железопътния сектор

30.06.2020 г.

 

Какво е да работиш като техник на железопътна техника, организатор по експлоатация в ЖП инфраструктура, техник по автоматизация или електротехник? Заедно със столичната Професионалната гимназия по железопътен транспорт (ПГЖПТ) „Никола Корчев“ ще разказваме за тези и още много възможности за реализация в железопътния сектор. Училището е поредното учебно заведение, което се присъедини към партньорите ни в Академична борса на Борса.bg. За неговата дългогодишна история и традиции можете да прочетете в следващите редове…Учебното заведение е създадено през 1957 г., първоначално като  Вечерен техникум по железопътен транспорт за нуждите на ЖП завод „Г. Димитров” и всички поделения на Български Държавни Железници (БДЖ). Десет години след основаването му в училището се въвежда задочна форма на обучение. През 1974 г. учебното заведение е преименувано в Техникум по железопътен транспорт и приема за свой патрон опълченеца и локомотивен машинист Никола Корчев,  останал в историята като знаменосецът, който храбро спасява Самарското знаме от попадане във вражески ръце в развоя на една от най-ожесточените битки от Руско-турската освободителна война.


На 31 юли 1877 г., по време на боевете за гр. Стара Загора, Никола Корчев видял, че командирът пада, пронизан от щикове. Той грабнал знамето, дръпнал плата от дръжката и го скътал под куртката до гърдите си. При спасяването на знамето с тялото си, смелият Никола Корчев получил 11 рани. За подвига си той е награден с орден за храброст „Св. Георги“ – IV степен и получил прякора си – Спасителят на Самарското знаме.


През 2003 г. учебното заведение приема настоящото си име, а  своя патронен празник гимназията чества на 3 март.

В наши дни ПГЖПТ „Никола Корчев“ предлага на своите ученици висококачествено обучение в областта на железопътния сектор.


Никола Корчев е изучавал железничарското дело в Цариград. Дълги години той е карал железницата по линията Русе-Варна, а според легендите е първият български локомотивен машинист.

 

Какви са възможностите за обучение и реализация?


Учениците в учебното заведение могат да изучават специалностите „Локомотиви и вагони“, „Ръководител движение“, „Осигурителни и комуникационни системи в ЖП инфраструктурата“, както и „Електрообзавеждане на железопътна техника“.

За висококачествената подготовка на своите възпитаници, ПГЖПТ „Никола Корчев“  притежава добре обзаведена учебна база. Училището разполага с два съвременни компютърни кабинета, всеки от които е с 10 работни места. За извънкласна и самостоятелна работа на учениците учебното заведение разполага с още една компютърна зала с 10 работни места и високоскоростна Internet връзка. Гимназията разполага и с компютърен кабинет, снабден с отделен сървър и 10 модерни терминални станции.За практическото обучение на младежите се използват електротехническите лаборатории, оборудвани с нова работна и измервателна апаратура, закупена по проекта „Модернизиране на професионалното обучение”. Учениците могат да използват и богатата училищна библиотека.


За да предостави обучение в реална работна средна, училището развива партньорства с различни утвърдени фирми в бранша.


Благодарим на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим! Желаем успешни бъдещи съвместни инициативи!


Повече информация за Професионалната гимназия по железопътен транспорт (ПГЖПТ) „Никола Корчев“, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.


Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!


Източник на снимковия материал: ПГЖПТ „Никола Корчев“

Още от Електротехника