Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Събития

С ПГТрЛП-Омуртаг ще споделяме възможности за обучение в областта на транспорта и леката промишленост

01.04.2020 г.

Стартираме месец април с първоаприлски сняг и нови партньорства! Щастливи сме, че учебните заведения в Академична борса продължават да растат! Нека приветстваме Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост (ПГТрЛП), намираща се в гр. Омуртаг! Гимназията е първото училище от област Търговище сред партньорите ни. За нейната история и традиции в обучението на специалисти ще ви разкажем в следващите редове. Да видим…Знаете ли, че гр. Омуртаг е родното място на втория български космонавт – ген. Александър Александров? Затова 7 юни, датата, на която той излита в Космоса, е обявена за официален празник на града.

 

Повече от 55 години с пулса на времето


ПГ по транспорт и лека промишленост в гр. Омуртаг възниква след обединяването на две училища с богата история – Средно професионално училище по автотранспорт „Петър Иванов“ и СПТУ по текстил и облекло „Добринка Миленкова“.


През 1964 г. в гр. Омуртаг е създадено Професионално техническо училище за подготовка на кадри за АРЗ „Арсо Овчаров“. Година по-късно учебното заведение е преименувано в Професионално техническо училище по автотранспорт и започва да подготвя кадри и за ДАП гр. Омуртаг. От 1968 г. училището получава наименованието Средно професионално училище по автотранспорт „Петър Иванов“ и разширява паралелките си.


СПТУ по текстил и облекло „Добринка Миленкова“ е създадено през 1973 г. Любопитен факт е, че през учебната 1977-1978 г. на училището е дадена сградата на бившата болница, която да се реконструира и пригоди за нуждите на учебния процес.


Двете учебни заведения се обединяват през 2000 г., а днес продължават да обучават висококвалифицирани средни специалисти с много любов, ентусиазъм и упоритост.Какви са възможностите за обучение и квалификация?


В ПГТрЛП  учениците могат да се обучават в няколко различни направления по  специалностите: „Автотранспортна техника“, „Електрообзавеждане на транспортна техника“, Машиностроене, металообработване и металургия, „Моден дизайн и др.


Учебното заведение има добра материално-техническата база и разполага с класни стаи и работилници, снабдени с интерактивни дъски, преносими компютри и проектори, както и с богата библиотека и модерен физкултурен салон.


Гимназията предлага безплатен училищен транспорт и безплатни учебници за целия срок на обучение.Училището е желан партньор на производствените предприятия от област Търговище, не само в професионалните направления, по които провежда обучение, но и като партньор за участие в проекти и обществени организации. Благодарение на тези партньорства учениците получават добро практическо обучение в реална работна среда и са по-уверени в своите професионални знания и умения след като завършат.


Какво споделят учениците?


„Всички ние влизаме като малки деца в училище и излизаме като големи хора, готови да продължим напред и да постигнем своите цели в живота. То е като втори дом за всеки един от нас“, Елис Хасанова, 12а клас.


„Моят баща е възпитаник на това училище и аз съм убеден, че съм направил правилния избор да уча именно тук.“, Расим Расимов, 9б клас.Екипът ни благодари на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим и пожелава успешни съвместни инициативи в бъдеще!


Повече информация за Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост (ПГТрЛП), както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: ПГТрЛП-Омуртаг

Още от Електротехника