Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Събития

Заедно с РУ „Ангел Кънчев“ ще вдъхновяваме бъдещите инженери да превръщат смелите си идеи в реалност

18.06.2020 г.

Най-големият български многопрофилен университет в трансграничния българо-румънски регион край Дунав вече е наш партньор. Приветстваме с „Добре дошли!“ в Академична борса на Борса.bg Русенски университет (РУ) „Ангел Кънчев“! Заедно с висшето учебно заведение ще вдъхновяваме младите специалисти да сбъдват смелите си визионерски мечти. За традициите в инженерното образование и възможностите за обучение ще ви разкажем в следващите редове…75 години двигател за развитието на региона


Идеята за създаване на висше учебно заведение в гр. Русе възниква още през 1940 г., най-вече поради обстоятелството, че градът е център на обширен район с добре застъпена промишленост, а предприятията в околността могат не само да предложат база за практическо обучение на студентите, но и самите те се нуждаят от инженерни кадри.


Наредбата-закон за откриване на висше техническо училище в града е одобрена на 12 ноември 1945 г. Първоначално учебното заведение носи наименованието Държавно висше техническо училище в гр. Русе, а структурата му е съставена от  Машинен факултет с отдели за индустриална химия, електро- и машинно инженерство.


Днес Русенски университет „Ангел Кънчев“ е единственото държавно висше училище в областите Русе, Разград, Търговище, Силистра и Видин и е най-големият български многопрофилен университет в трансграничния българо-румънски регион.


На 12 ноември 2020 г. учебното заведение ще навърши 75 години от своето създаване. За да отбележи своят юбилей, 2020 г. е изпълнена с многобройни инициативи и събития в университета и неговите факултети и филиали.

 

Какви са специалностите и възможностите за обучение в техническия сектор?


Русенски университет „Ангел Кънчев“ предлага обучение в над 50 бакалавърски програми, над 80 магистърски специалности, както и докторски програми, в 7 области на висшето образование. Всички специалности са ориентирани изцяло към нуждите на региона и са съобразени с интересите на младите хора с желание за професионална реализация.Университетът предлага възможност за обучение в четири инженерни факултета – Аграрно-индустриален; Машинно-технологичен; Електротехника, електроника и автоматика и Транспортен факултет.


Младежите с желание за развитие в техническия бранш могат да избират между богато разнообразие от специалности, сред които „Машинно инженерство“, „Строително инженерство“, „Мениджмънт на качеството и метрология“, „Индустриално инженерство“, „Земеделска техника и технологии“, „Мениджмънт и сервиз на техниката“, „Климатизация, хидравлика и газификация“, „Промишлен дизайн“,  „Електроенергетика и електрообзавеждане“, „Компютърно управление и автоматизация“, „Електроника“, „Компютърни системи и технологии“, „Софтуерно инженерство“, „Информатика и информационни технологии в бизнеса“, „Транспортна техника и технологии“ и мн.др.

 

Емблематичната сграда на Ректората е построена преди 60 години, заедно с Дунав мост. Днес тя е вписана в уникален архитектурен ансамбъл с модерните и функционални Учебен корпус 2 и комплекс „Канев център“.За висококачественото обучение на своите студенти, университетът притежава модерно обзаведени лаборатории и кабинети, оборудвани с най-новите технологии, насърчаващи научната и научно-изследователската дейност.


Вижте Русенски университет „Ангел Кънчев“ във видеото по долу.

 

Екипът ни благодари на ръководството на висшето учебно заведение за възможността да си сътрудничим и пожелава успешни съвместни инициатеве в бъдеще!


Повече информация за Русенски университет „Ангел Кънчев“, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.


Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!


Източник на снимковия материал: Русенски университет „Ангел Кънчев“

Още от Електротехника