Събития

„Светлината оживява и нашия живот преобразява...“ с биодинамично осветление на ES-SYSTEM от Текра

18.10.2019 г.


На 16 октомври в BWT Premier Sofia Airport Hotel се проведе работна среща и демонстрация на биодинамично осветление на полския производител ES-SYSTEM, организирана от водещата българска търговска фирма Текра, специализирана в областта на сградните енергийни, информационни и алармени електроинсталации. „Как светлината влияе на настроението ни и какъв ефект оказва осветлението, насочено към човека, е „най-горещата“ тема сред светлотехниците в момента. Ето защо от ES-SYSTEM поставят хората и техните нужди в центъра на процеса на проектиране, за да използват напълно потенциала на светлината“, разказаха от Текра за Инженер.bg.


 

По време на събитието специалистите от Текра предоставиха възможност на гостите да се запознаят нагледно с приложенията и спецификите на биодинамичното осветление.

 

В първата част, специалните гост-лектори от ES-System – г-н Марек Парани (Marek Paranič), регионален експортен директор, и г-н Лукаш Кравчек (Łukasz Krawczyk), мениджър ключови клиенти, дадоха подробен отговор на въпросите: какво представлява биодинамичното осветление; къде се прилага; защо визуалният комфорт и безопасността са изключително важни както за очите ни, така и за цялостното ни състояние и настроение. Изяснена бе технологията Circadian, която най-добре имитира слънчевата светлина, и бяха засегнати още редица теми. Ето кои бяха те:


 

Биодинамично осветление, или защо светлината има значение

 

Human Centric Lighting (HCL) е концепция за осветление, която поставя фокуса върху хората и техните нужди. За да се осигури здравословна светлина, ES-SYETEM се концентрира както върху потребителя, така и върху начина, по който се проектира дадено пространство за използване. Въвеждането на системи, имитиращи естествена дневна светлина, позволява гарантирането на комфорта и работоспособността на потребителите.


 


„ES-SYSTEM създава осветителни системи, базирани на концепцията HCL, в основата на която е грижата за човешкото зрение. Всички продукти на компанията са фотобиологично безопасни и поддържат естествения човешки циркаден ритъм“, коментираха лекторите. 

 

Осветлението, което е в съответствие с концепцията HCL, имитира променливите параметри на естествената дневна светлина и ги адаптира към човешкия циркаден ритъм. „ES-SYSTEM усъвършенства системите си за управление на осветлението, като синхронизира светлинния спектър на осветителните тела със спектъра на слънчевата светлина. Така се дава възможност за регулиране на параметрите на осветлението според текущите нужди на потребителя“, допълниха експертите от екипа на Текра. 


Още от древността светлината е възприемана като символ на доброто и живота. С откриването на огъня, светлината става жизненоважна и неизменна част от съществуването на първобитния човек. Слънчевото жълто е символ на младостта и силата. То е проявление на светлината, която преобразява мрака и го побеждава. Тя насърчава човешките стремежи към по-добро. Защото идеите и познанието са в основата на човешкото благоденствие, а от тях идва светлината!


Технологията Circadian

 

Circadian е технология, която имитира отлично слънчевата светлина. Благодарение на използването на съвременни светодиоди, правилната конфигурация и регулиране на излъчването на синя светлина, се влияе върху освобождаването на мелатонин. Следователно, светлината или дава енергия на хората, или им помага да се отпуснат и да заспят, съобразно естествения човешки циркаден ритъм. Решенията на ES-SYSTEMО, оборудвани с Circadian технология, в съответствие с идеята за Human Centric Lighting (HCL), са създадени именно да поддържат този ритъм.Ако светлината, излъчвана от осветителното тяло, има за цел ефективно да се стреми да имитира слънчева светлина, тя не трябва да се фокусира върху една точка. Най-ефективните осветителни тела, имитиращи слънце, излъчват светлина по цялата си повърхност и вместо излъчената светлина да свети директно само върху определена област, също като слънцето, се отразява от стените и околните предмети.


 

ES-SYSTEM разполага с Circadian технология на цял асортимент от осветителни тела, които могат успешно да се използват в офиси, училища, лекционни и конферентни зали, както и в болници, частни домове и др. Тези продукти се отличават по дизайн и са подходящи за много приложения, което практически позволява използването им във всеки интериор.


Режимът на организма, метаболизма и умствената активност през денонощието се нарича „циркаден ритъм“. Връзката на ритъма със светлината не е случайна, тъй като слънчевата енергия има огромно значение за хората. Жив организъм или човек в пълна тъмнина започва да губи циркадния си ритъм и преминава в т.нар. „freerun” режим. Същото става и при постоянно осветяване с еднаква интензивност.


Цветната температура на светлината влияе на настроението и благосъстоянието на хората. Топлата, жълтотонирана светлина има релаксиращ ефект, докато хладната бяла светлина стимулира и мобилизира хората към действия. Системата за регулиране на цветната температура позволява да се създава всяка желана атмосфера в зависимост от текущите предпочитания на потребителите. „Тя дава възможност за гъвкаво адаптиране на осветлението, без да се налага да се сменя или превключва между няколко източника на светлина. Регулирането на нивото на яркост на светлината дава на потребителите изключително усещане за комфорт, като същевременно осигурява значителни икономии за компаниите, занимаващи се с управление на сгради“, поясниха от фирма Текра. „Яркостта може да се регулира не само с помощта на стенен превключвател, но и чрез дистанционно управление. Автоматично се задействат предварително програмирани сцени или автоматично управление на осветлението, използвайки вградени сензори за присъствие и дневна светлина, незабавно се настройва нивото на яркост към текущите нужди, както и условията на осветление навън.


 

Втората част от работната среща бе изцяло демонстративна. По време на нея бе показана цялата продуктова гама полския производител ES-SYSTEM. Компанията проектира, разработва, произвежда и интегрира широк асортимент от високопроизводителни и специализирани LED решения за осветление на интериорни, архитектурни, индустриални и екстериорни среди. ES-SYSTEM е специализирана и в евакуационно и аварийно осветление.

 

По време на събитието всички гости имаха възможност до видят и да разберат как функционира всяко едно осветително тяло и къде точно може да се приложи.


 

Събитието завърши с томбола с тематична награда. Трима от присъстващите спечелиха дизайнерски настолен осветител от ES-SYSTEM.


ТЕКРА (старо име ТелеТек) е търговска компания с водещи позиции в дистрибуцията на електроматериали и електрооборудване, системи за сигурност и информационни системи за сградни инсталации. Компанията има изграден собствен бизнес модел за устойчиви B2B отношения и поддържа висок стандарт на работа, предлагайки качествени продукти на доказани производители.


 

Повече информация за Текра ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg, ES-System

Още от Електротехника