Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Събития

Унистър от МТП Пловдив: Искрогасенето е ключов момент за безопасно и рентабилно производство

05.11.2019 г.


Поредното издание на Международния технически панаир в Пловдив е в историята, но днес обръщаме поглед назад, за да разберем каква е мотивацията за развитие на една от участващите български компании – а именно, Унистър. „Харесва ни мотото на тазгодишния панаир: „Създаваме възможности“. Към това се стремим и ние – да създадем възможности за българския бизнес да бъде по-успешен, по-ефективен и по-рентабилен“, коментираха от дружеството, специализирано в проектирането, изграждането и експлоатацията на противопрахови и противоискрови инсталации.Унистър стартира дейността си преди 29 години, като първоначално внася и търгува с технически текстил. Приложното поле, в което фирмата оперира, са производства, при които се работи със суровини в насипно състояние или се отделя значително количество прах. От 12 години работи и цехът на Унистър, в който компанията произвежда собствена гама консумативи.


„В работата си разчитаме на доказани партньори от световна класа. Сред тях са Aqseptence Group, Nederman, Coperion K-Tron и JVI Vibratory Equipment. Благодарение на тях, сме в състояние да предложим на нашите клиенти не само отделни продукти и консумативи, но и цялостни системи за работа с насипни материали“, разказаха от Унистър.


Специфичната област на дейност и натрупаният опит водят специалистите от българското дружество до извода, че голяма част от производствата, с които работят, страдат от особен проблем. „Работата с прахообразни суровини предполага риск от възникване на искри и опасност от пожар. Въпреки сериозната заплаха и загубите, които евентуалното възпламеняване може да предизвика, бизнесът не взема мерки, защото липсва информация по темата“, обясниха от Унистър. „Така стартира нашето партньорство с GreCon – компания, която разработва системи за откриване на искри. Тези системи предлагат защита от пожар и експлозия от прах при конвейерни процеси и процеси на раздробяване“, добавиха още от фирмата.Искрогасенето е сравнително нова и непозната дейност за пазара у нас. Въпреки това повече от 15 компании са се доверили на Унистър и вече могат да разчитат на превенция от възпламеняване по време на своите производствени процеси.


„Истината е, че инвестицията в подобна система никак не е малка. Но сравнявайки я с евентуалните щети от един пожар, е в пъти по-рентабилна. И тук трябва да отбележим факт, който далеч надхвърля паричното измерение. Често при подобни злополуки загубите са не само материални – случва се да пострадат хора, а това може да е и с фатален изход“, подчертаха от Унистър.


Системата на GreCon работи с инфрачервени лъчи, които регистрират възникването на искри, като същевременно във възможностите ѝ е да отчита броя им за единица време и така да даде реална оценка за опасността от възникване на взрив. Когато е необходимо, искрите се гасят с тънка струя вода.


„Опитваме се непрекъснато да разширяваме нашата гама от продукти и решения, така че да сме от полза на българското производство, предоставяйки иновативни и непознати на пазара системи“, посочиха в заключение от Унистър.Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Електротехника