Събития

Филкаб презентира безхалогенни кабели и пожарозащитни системи с висока степен на безопасност пред РСПБЗН Пловдив

26.03.2019 г.

In Serbian


Специалистите в областта на електроапаратурата и кабелните изделия от фирма Филкаб бяха домакини на служителите от Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) в гр. Пловдив. Дружеството представи както на теория, така и на практика възможностите и предимствата на гамата безхалогенни кабели, разработка на Prysmian Group. „Гости на събитието бяха и представители на фирма Knauf, които разказаха за пожарозащитните материали и системи, приложими при изолиране на помещения и ограничаване разпространението на пожари“, разказаха за Инженер.bg от Филкаб.


 

Практиката показва, че една от най-големите опасности по време на пожар е димът. Поради висока му плътност видимостта в помещенията намалява, което дезориентира евакуиращите се хора. Не бива да се подценява и киселинността на дима, която нанася поражения по дихателната и нервната система на хората и щети по имуществото. Поради тези причини глобалният производител на кабели и проводници Prysmian Group фокусира своята дейност върху разработването и популяризирането на безхалогенните кабели.

 


„Това са продукти, които не съдържат халогенни вещества в изолацията си, и при пожар отделят много по-малко дим и токсични емисии в сравнение с широкоразпространените кабели с PVC изолация“, споделиха от фирма Филкаб, която предлага изделията на Prysmian Group у нас. „Благодарение на тези си свойства безхалогенните кабели са подходящи за употреба в обществени сгради, подземни железници и други видове сгради с висок пожарен риск“, добавиха още от компанията.Продуктовата серия включва различни модели безхалогенни силови и огнеустойчиви кабели с гъвкави медни проводници и жила. Разработките намират приложение при изграждане на ел. инсталации, монтаж в табла, машини и апарати, както и в помещения и сгради с високи изисквания по отношение сигурността на живота и здравето на хората. Безхалогенните кабели са подходящи и за места, изискващи опазването на специално и скъпо електронно оборудване от повреди при пожар и от халогено-съдържащи емисии.


 

Конструкцията на безхалогенните силови кабели включва:

 - Гъвкави Cu жила кл. 5, съгласно изискванията на DIN VDE 0295, IEC 60228;

 - Изолация от омрежващ се безхалогенен полиолефин;

 - Цвят на изолацията: бял, черен, сив, син, кафяв, червен, жълто-зелен.

 

За минимизиране на щетите при пожари се прилагат и други методи, свързани с ограничаване разпространението на пожара. Например материали и системи, които се използват за изолиране на помещенията и локализиране на пожара. „При този подход обитателите на сградата разполагат с времеви интервал между 15 и 120 min, за да се евакуират безопасно, а органите по гасенето на пожара да приложат адекватни мерки за потушаването му“, обясниха от Knauf.


 

Срещата със служителите на РСПБЗН завърши със сравнителна демонстация, по време на която кабели с безхалогенна и с PVC обвивка бяха паралелно подложени на пламъци. Доказателство за техническите предимства на безхалогенните кабели пред другия тип изделия са намаленото количество, плътност и токсичност на отделяните газове. Още повече – безхалогенните кабели започват да отделят дим и топлина след 2 min, докато кабелите с PVC обвивка се възпламеняват едва за 10 s. „Като се има предвид и незначителната разлика в цената на двата типа изделия инвестицията в безхалогенни кабели е напълно оправдана, тъй като се отплаща с всеки спасен човешки живот и намалени материални щети“, заявиха в заключение от Филкаб.

 

Повече информация за Филкаб АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Филкаб

Още от Електротехника