Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Авариите и сервизните грешки вече са в миналото за Airbus с индустриални климатици Blue e+ на Rittal

07.05.2020 г.

    


Airbus е най-голямата самолетостроителна компания в Европа, чиято централа е в Тулуза, Италия, а производствените ѝ мощности са във Франция, Германия, Испания, Великобритания, Китай и САЩ. Във фабриката на Airbus за окончателно сглобяване на самолетите A320 в Хамбург, Германия, са изградени 28 изпитателни станции, като всички те разполагат с еднакво оборудване. Тяхната най-важна задача е да осигурят надеждността на летателните средства. За целта мощните сървъри и хардуерните компоненти, намиращи се в комуникационните контролни шкафове, трябва да бъдат надеждно охлаждани, за да се гарантира, че няма да прегреят и да се повредят.„След като регистрира проблеми с охлаждането, най-вече през летните месеци, Airbus реши да оборудва комуникационните си шкафове с промишлени климатични системи Blue e+ на Rittal“, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на Rittal.


Когато в един самолет възникне технически проблем, той не може подобно на камион да отбие и да изчака да бъде изтеглен. В самолетостроенето безопасността и надеждността са абсолютен приоритет. Преди да излети от пистата на Airbus в Хамбург за своя първи полет, всеки A320 трябва успешно да премине многобройни тестове и симулации. „Ако охлаждането на симулационните компютри откаже, това няма да ни позволи да извършим тестовете. IoT интерфейсът в чилърите Blue e+ на Rittal ни позволява да знаем статуса на работните процеси в реално време", споделя г-н Фолкер Якобс, ръководител на наземните тестове на четвърта поточната линия за окончателно асемблиране на A320.Високопроизводителни сървъри за симулация


„В зависимост от точната конфигурация на всеки отделен A320, понякога се налага да извършваме тестове с продължителност 400 часа“, обяснява г-н Якобс. Той и неговият екип отговарят за проверката на всички маневри и процедури, които се провеждат както по време на полет, така и на земята. Всички функции, които са необходими за гарантиране на безопасността, трябва да бъдат напълно надеждни. Трите сървъра, необходими за сложните симулационни програми, са свързани към сензорите и задвижващите механизми на самолета чрез I/O модули. Снопове кабели, дебели колкото човешка ръка, минават по трасето от комуникационния контролен шкаф до вътрешността на фюзелажа. Те позволяват измерване на различни показатели, като обороти на двигателя или други важни работни параметри. Сървърите се използват и за генериране и мониторинг на изходните сигнали.„Когато се намират заедно, хардуерните компоненти отделят много топлина и се нуждаят от активно охлаждане. Ние включваме климатиците Blue e+ сутрин и те функционират през целия ден напълно надеждно“, подчертава г-н Якобс.


Промишлените климатизатори Blue e+ осигуряват на чувствителните компоненти надеждна защита срещу термични натоварвания. Това е жизненоважно за гарантиране на тестовете, които се извършват минимум пет дни в седмицата при двусменен режим. Охладителите се наблюдават непрекъснато и в случай на отказ служителите биват предупреждавани чрез светлинна аларма.Промишлените климатизатори Blue e+ ще бъдат внедрени и във фабриките на самолетопроизводителя в Китай и в САЩ.


„Висшият мениджмънт на Airbus също е впечатлен от това, колко удобни и надеждни са климатизаторите Blue e+. Задаването на всички функции се извършва чрез два бутона на контролния панел. Освен това върху екрана се визуализират текстови съобщения за статуса и съобщения за грешки. Сега ние имаме качеството, от което се нуждаем, а техническата поддръжка, която получаваме от Rittal, е много добра“, заявява в заключение г-н Якобс.Повече информация за Ритал ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Ритал, Rittal

Още от Електротехника