Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Адреналин и висока безопасност с технологии на ABB в най-големия симулатор за свободно падане в света Aero Gravity

23.01.2020 г.

      


Стремително отделяне на адреналин, прилив на енергия, бесен сърдечен ритъм и учестено дишане, което повишава нивата на кислород в кръвта и оттам в мускулите. Именно това се случва в човешкото тяло по време на свободно падане от приблизително 4500 m. Aero Gravity в Милано, Италия, най-големият симулатор на свободно падане в света, предлага това изживяване, но само на няколко метра над земята и без парашут.

 

В Aero Gravity ще видите хора, които правят акробатични номера, планират или се въртят в широка 5 m и висока 21 m прозрачна тръба. Това екстремно изживяване се основава на технология на ABB. Шест огромни вентилатора работят за генериране на мощна въздушна струя, осигурявайки на търсачите на силни усещания истинско преживяване на свободно падане от самолет.


„Чрез джойстик се управляват ABB задвижванията с честотно регулиране (VSD) на електродвигателите на вентилаторите, а дигиталната технология ABB Ability следи нивото на безопасност на въздушните вентилатори“, разказаха за читателите на Инженер.bg от АББ България.


Повече от 55 000 души влизат в този аеродинамичен тунел всяка година, като се започне от опитни парашутисти и се стигне до семейства, отбелязващи рожден ден, или компании, организиращи мероприятия за мотивация на служителите си. Центърът е отворен 14 часа в денонощието. Дългото работно време, в комбинация с необходимостта от корекции на скоростта на въздушната струя всяка секунда, изисква максимална безопасност и надеждна експлоатация. Предотвратяването на отказ на системата или пък прекъсване в работата ѝ са с най-висок приоритет. Шестте 400-мегаватови (MW) вентилатора, създаващи въздушната възглавница, са задвижвани от асинхронни трифазни електродвигатели ABB M3BP 400LA и са управлявани от ACS 800 VSD. С помощта на джойстик операторите регулират скоростта на въздушния поток, за да се задоволят изискванията на летящите хора в камерата – например увеличаване на скоростта от 120 km/h до максималната 370 km/h и връщане обратно в рамките на секунди.„За да отговори на най-високите стандарти за безопасност, Aero Gravity използва базирания в облак инструмент за мониторинг на състоянието на задвижващите устройства ABB Ability Condition Monitoring. С негова помощ непрекъснато се следи тяхното състояние, като се събират данни за ключови параметри, например за отклонения в температурата и неправилни операции“, коментираха от АББ България.


Сървърът на ABB анализира данните и предоставя обзор чрез идентификационна система, която обозначава областите, на които евентуално да се обърне допълнително внимание. Техническите специалисти на ABB могат да диагностицират и анализират потенциални проблеми чрез усъвършенстван набор от онлайн инструменти.За Сандро Андреоти, главен изпълнителен директор на Aero Gravity, ABB технологията е синоним на безопасност и надеждност. Още бащата на Андреоти е разчитал на продукти на ABB при проектиране и изграждане на критични по отношение на безопасността инсталации от желязо и стомана. „Познавам марката ABB още от 12-годишен“, коментира г-н Андреоти. „Въз основа на всички продукти, използвани от баща ми, аз знаех от опит, че ABB е в състояние да ни гарантира безопасността и надеждността, която ни беше необходима“, категоричен е той.


Aero Gravity използва също услугата на ABB за снабдяване с резервни части, за да гарантира, че нужните им елементи и възли винаги са налични и по този начин ще бъде сведено до минимум въздействието от потенциална повреда върху експлоатацията на съоръжението. „До момента всичко работи перфектно, като не сме регистрирали никакви сериозни проблеми“, коментира г-н Андреоти. „Системата генерира ценна обратна връзка всеки ден и ни помага да предприемем корективни действия. Това намалява температурното въздействие върху оборудването, което ще доведе до по-дълъг експлоатационен живот и ще подобри цялостната ефективност на машините, като същевременно спомага за поддържането на комфортна температура на хората в камерата“, допълва той.


В качеството си на технологичен лидер, фокусиран върху дигиталните индустрии, ABB осигурява също задвижващите и дигиталните технологии за мониторинг на най-вълнуващата екстремна атракция за 2018 г. в Европа Loke Gyro Swing. Въртележката в увеселителния парк Лисеберг в Гьотеборг, Швеция, представлява гигантско „махало”, в което се достига изумителна скорост от до 100 km/h.


Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: АББ България, ABB, Aero Gravity

Още от Електротехника