Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Кастива: Компютърно управление и сервозадвижвания на Beckhoff оптимизират система за етикетиране

20.12.2019 г.

     


Технологията IML (In-mold labeling: етикетиране във формата) е много добро решение на актуалните изисквания на потребителите в пластмасовата индустрия, особено в сегмента на опаковките. Компаниите се нуждаят от висококачествени, издръжливи машини с максимална експлоатационна готовност, които могат гъвкаво да произвеждат широка гама от опаковки с различен дизайн при минимално времетраене на цикъла. „За да внедри ефективно такава система, швейцарската компания за специализирано оборудване Beck Automation избира технологията на Beckhoff като стандартна технология за автоматизация, базирана на PC управление и задвижване“, информираха за Инженер.bg от фирма Кастива, официален представител на Beckhoff за България.


 

Компанията Beck Automation, базирана в Оберенстринген, Швейцария, е основана през 1934 г. Тя е пионер в областта на вградените в пресформите системи за етикетиране и има над 30 години опит в тази си дейност. За да отговори на нуждите на своите клиенти по целия свят, продуктовото портфолио на компанията варира от рентабилни базови машини до специално разработени персонализирани системи. Актуален пример за иновативните решения на Beck Automation е IML системата с 6 степени на свобода за декориране на пластмасови капачки. Машината е предназначена за пластмасови кутии, използвани в хранително-вкусовата промишленост. Най-често произвежданите с нея елементи са капачки за еднолитрови опаковки за продукти като кисело мляко, но на същата машина може да се поставят надписи и върху тялото на опаковката.


IML технологията е особено гъвкав процес


IML технологията е много подходяща за производство на опаковки в среда на Industry 4.0 и при единични партиди, защото не е необходимо да се модифицира печата за всяка промяна, което е скъпоструваща и отнемаща време операция.


Системата Beck Automation може да произвежда до 5000 пластмасови капачки на час, всяка със собствен дизайн или дори индивидуален QR-код, ако това е необходимо.


Предимства на компютърно базираната технология за управление


Както обяснява Кристоф Джени, ръководител на софтуерната разработка, Beck Automation за първи път решава да използва технология за компютърно базирано управление още през 2011 г. „Тогава тя ни впечатли с няколко основни предимства като например лекотата, с която можете да осъществите дистанционен достъп за ефективна поддръжка в услуга на клиентите. Друга изключителна характеристика на PC-базираното управление на Beckhoff е възможността да се правят промени в системата онлайн. В сравнение с предишното решение с PLC контролери, това решение ни даде възможност да се възползваме от изключително надеждното управление на осите с широки диагностични възможности, както и от бързия и лесен за използване комуникационен стандарт EtherCAT, който замести традиционното индивидуално окабеляване“, коментира г-н Нино Цендер, търговски директор и член на висшия мениджърски екип на Beck Automation. „Нейният отворен код гарантира максимална гъвкавост. Например можем лесно да експортираме данни под формата на Excel файл или да използваме много възможности на Windows за създаване на удобен за потребителя интерфейс“, допълва той. По думите на г-н Цендер, широкото разпространение на технологията на Beckhoff и възможността за поддръжка в световен мащаб също играе важна роля за глобално активна компания като Beck Automation. Друг фактор е високата модулност и мащабируемост на PC-базираното управление. В зависимост от типоразмера и функциите на машината, технологията за управление може да се регулира оптимално, без да изисква много допълнителни технически разработки. Например броят на сервоосите може лесно да се адаптира към съответните изисквания. И за разлика от други системи, такова компютърно управление предлага неограничен брой I/O канали.


Технологията на сервозадвижването увеличава гъвкавостта на машината

 

Beck Automation използва също така сервозадвижванията на Beckhoff в ML система с шест степени на свобода. „Лесната конфигурация има редица предимства особено при смяна на настройките. Машината разполага с четири серводвигателя от серията AM8000, които се управляват от софтуера TwinCAT 3 NC PTP чрез две едноканални AX5103 и AX5118 или двуканално AX5203 сервозадвижване. Серводвигателят AM8063 с въртящ момент 29 Nm в спряно положение прави главната ос изключително динамична“, поясниха от фирма Кастива Налични са и два електродвигателя AM8032 (2.37 Nm) и един AM8033 (3.22 Nm), оборудвани със задържаща спирачка, които се използват и за възвратно-постъпателното движение, което придвижва пластмасовите капачки през системата за проверка с достатъчно кратко време на цикъла. Освен това сервозадвижването осигурява по-плавно движение без тласъци от пневматичното задвижване, което увеличава живота на машината поради намалените инерционни сили. Останалите сервооси се използват за взимане на етикетите от магазинния контейнер и за съхранението им в стекове с готовите капачки. Друга положителна функция е One Cable Technology (OCT: еднокабелна технология) на Beckhoff, която намалява значително труда по окабеляване и сглобяване, а електронната типова табела улеснява пускането в експлоатация, отстраняването на неизправности и евентуалната смяна на устройствата. „Вграденият компютър Beckhoff CX5130 с процесор Intel Atom, работещ с честота на тактовите импулси от 1.75 GHz, осигурява достатъчна ефективност за всяка последователност от управляващи команди за контрол и движение.


Широкият спектър на портфолиото на Beckhoff Industrial PC е друго важно предимство. „В зависимост от изискванията или размера на машината можете лесно да разположите по-мощни индустриални компютри или многоядрени процесори, без да се налага да променяте софтуера за управление. Това ни осигурява голяма гъвкавост, що се отнася до дизайна на системата“, коментира още Кристоф Джени от екипа на Beck Automation. Същото се отнася и за софтуера TwinCAT. „Съществуващата библиотека за управление на движението е изпълнила всички изисквания на компанията досега. Могат дори да се използват и специални функции като обмен на данни чрез OPC UA, което става изключително лесно с помощта на съответна функция на TwinCAT. Интегрираното решение TwinSAFE осигурява допълнителна ефективност, защото логическият терминал EL6900 TwinSAFE Logic и опционалните карти AX5801 TwinSAFE за задвижващите устройства дават възможност за значително намаляване на окабеляването и изискванията за пространство за защитни врати и функция за аварийно спиране“, коментираха в заключение от доказаната българска търговска и инженерингова компания.


Повече информация за Кастива ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Кастива, Beckhoff

Още от Електротехника