Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Текра: Лазерни технологии на Optex гарантират по-висока безопасност на жп прелезите във Великобритания

24.07.2019 г.


Компанията Optex се нарежда сред водещите световни производители на системи за сигурност с приложение в редица области – от защита на домове и инфраструктура до индустриална автоматизация и управление на автомобилен трафик. Дружеството предлага също и решение със специализирани сензори за осигуряване на безопасност в железопътния транспорт. „Optex залага своята лазерна технологията Redscan в основата на система за повишаване на безопасността на повече от 400 прелеза в Обединеното кралство – от Шотландия до южното крайбрежие“, коментираха пред Инженер.bg от доказаната българска компания Текра, официален представител на Optex у нас.


 

След близо две години извършване на тестове Optex, съвместно с дружеството Tew Plus, разработва LIDAR (б.ред. Level Crossing Obstacle Detector) детектор, използвайки технологията Redscan. Цялостното MCB-ODрешение за пресичане на прелези включва допълнителен детектор за обекти, работещ заедно с RADAR и CCTV оборудване за наблюдение.

 

„Серията Redscan включва лазерни детектори с обхват от 190° и радиус между 30 и 50 m. Те сас възможност за вертикална и хоризонтална инсталация. Optex разработва също и компактни устройства със зона на детекция 20 x 20m и висока чувствителност за откриване и на най-малките обекти“, споделиха от българското дружество.

 

Докато системата RADAR се използва основно за откриване на превозни средства или големи обекти, които могат да причинят щети на влака и да застрашат безопасността на пътниците, системата LIDAR е предназначена да защитава пешеходците или велосипедиститемежду бариерите. Системата е достатъчно чувствителна, за да засече движението на малко дете, което стои, лежи или пресича жп линията.


 

Когато прелезът е затворен, техническото решение за сигнализация се свързва с LIDAR системата, която сканира съответно зоната на пресичане в рамките на бариерите. „Ако зоната е свободна и не са открити никакви обекти, се подава зелена светлина и влакът може да премине безопасно. Ако е засечен обект обаче, бариерите се вдигат, за да може този обект – превозно средство или пешеходец – да напусне зоната, преди да се позволи на влака да премине“, обясниха от Текра.

 

Решението е напълно автоматизирано – за откриването на напълно статични обекти зоната се сканира три пъти, а също така може да бъде изпратено и съобщение до машиниста, който да продължи движението с повишено внимание и със скорост, която не превишава 8 km/h.

 

Повече информация за Текра ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Текра, Optex, pixabay.com

Още от Електротехника