Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Внедрявания

Технология на ABB намалява потреблението на енергия на хотел InterContinental Madrid с 40%

15.02.2019 г.


IHG (InterContinental Hotels Group) е един от водещите световни хотелски оператори с повече от 5500 хотела и 15 бранда в почти 100 държави по света. Между 2013 г. и 2017 г. компанията е намалила екологичните последствия от дейността си за една заета стая с 15%. С основна роля за намаляване на енергопотреблението са системите за ОВК, на които се падат между 60 и 80% от цялата енергия, консумирана от един хотел. „Благодарение на задвижващите устройства и високоефективни двигатели на ABB, хотел InterContinental Madrid постигна своите цели по отношение на енергийната ефективност. Годишното потребление на енергия бе намалено с 445 000 kWh – достатъчно, за да заврат два милиона чайници за вода“, коментираха за Инженер.bg от АББ България.


 

Хотел InterContinental Madrid с основание може да се разглежда като важен успех за системата Green Engage на IHG. Разположен на булевард Пасео де ла Кастеяна в испанската столица, през цялата си 65-годишна история петзвездният хотел е емблема на хотелиерския бранш в Испания. Той посреща годишно около 100 000 гости, в това число президенти, кралски особи, светски личности и бизнес лидери.

 

„Чрез програмата IHG Green Engage всеки хотел трябва да постигне определени екологични цели, но не и с цената на компромис по отношение на комфорта или удобството за нашите гости”, заявява г-н Естебан Родригес, главен инженер на InterContinental Madrid. Подробно енергийно обследване, проведено от Exel Industrial, официален партньор на ABB за продажби, поддръжка, сервиз и инженеринг в Мадрид, показва, че консумацията на енергия от хотела е висока, особено от осемте помпени групи, които обслужват климатичните системи и снабдяването с топла вода на хотелските стаи, кухни и други съоръжения.


 

Вземайки предвид тези констатации, помпените системи са оборудвани с 13 задвижващи устройства с честотно регулиране (VSD) ABB ACH550 и 16 електрически двигателя с клас на енергийната ефективност IE3 и впоследствие включени в системите за сграден мениджмънт. Тази модернизация осигурява по-голяма стабилност и по-висока енергийна ефективност на цялата система, тъй като скоростта на двигателите е регулирана, така че да отговаря точно на потребителското търсене във всеки един момент.

 

Интелигентните решения за задвижване на ABB позволяват икономия на енергия от около 40%, като помагат на хотел InterContinental Madrid не само да постига, но и да надхвърля целите, поставени от системата IHG Green Engage. Само за година са спестени около 445 000 kWh, намалявайки годишните сметки за енергия на хотела с 32 800 евро, с което се очаква възвръщаемостта на инвестицията да се постигне за по-малко от две години.

 

В резултат на програмата Green Engage на IHG, екологичните последици от дейността на хотела са намалени годишно с 253 тона въглероден диоксид (CO2). „Ако подобни енергийно ефективни решения се приложат в само един на всеки четири от общо 187 000 хотела в света (б.ред. според STR Global), глобалните емисии на CO2 могат да бъдат намалени с близо 12 милиона тона годишно, което би се равнявало на закриването на три електроцентрали на твърдо гориво“, категорични са от АВВ България.


 

Изследвания, публикувани от организацията International Tourism Partnership (ITP), показват, че в момента на хотелската индустрия се пада един процент от всички глобални емисии. Тази цифра ще се увеличава, тъй като туризмът продължава бурно да се развива, като се очаква до 2050 г. общият брой на хотелските стаи в света да нарасне от 17.5 милиона до над 25 милиона.

 

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: АББ България, ABB

Още от Електротехника