Внедрявания

Амстердамската концертна зала Ziggo Dome с интелигентна KNX система за сградна автоматизация на ABB

09.03.2017 г.


Компанията ABB изигра важна роля в качеството й на партньор на Beemster Electrical Solutions при доставката и инсталацията на електрозахранващата система и на системата за сградна автоматизация KNX със сензорен контрол за арената Ziggo Dome в Амстердам, Холандия. „Системата KNX осигурява надеждно, комфортно и безопасно пребиваване на посетителите на залата, която е с капацитет от 17 000 човека. За съоръжение с мащабите на Ziggo Dome, гъвкавостта и енергийната ефективност са ключови елементи за постигането на икономически ефективна експлоатация“, заявиха за Инженер.bg от АББ България.Една модерна концертна зала трябва да отговаря едновременно на условията за организиране на концерти на световноизвестни звезди като Мадона и Лейди Гага, а веднага след това да бъде в състояние да домакинства на спортно събитие, гала вечер, телевизионно шоу или мюзикъл. Въпреки че Ziggo Dome е проектирана за концертна зала с изключителна акустика, тя лесно може да бъде трансформирана в ледена пързалка, басейн с олимпийски размери или тенис корт. Отвън арената е като „черна кутия“, с възможно най-проста форма. Магията на зданието се крие в осветлението му – върху всичките му четири фасади са монтирани LED екрани с площ над 10 000 m2. Те съдържат над 840 000 светодиода, превръщайки сградата в обемен мултимедиен екран. През деня Ziggo Dome едва, едва проблясва, но когато настъпи вечерта и дойде време за концерт, тя се превръща в светещ куб, който транслира различни мултимедийни изображения – един мегаафиш, рекламиращ сам себе си. Арената е проектирана от Black Box Real Estate и има шест етажа, включително подземен етаж, партер и два кръгли амфитеатъра с височината на четири етажа.

 


Концертна зала от такъв мащаб изисква сложно електротехническо оборудване. Компанията Beemster Electrical Solutions, на която е възложено това оборудване , избира ABB за партньор и доставчик на системата за сградна автоматизация KNX и на електрозахранващата система. „Заедно с ABB ние обсъдихме инфраструктурния проект и го доразвихме в обща завършена система с основи комутационни центрове, разпределителни линии, електрически табла и KNX оборудване. Това тясно сътрудничество доказа своите предимства още от самото начало“, заяви Бьорн Вармердам от Beemster Electrical Solutions.

 

Компанията Beemster Electrical Solutions използва в много свои проекти системата KNX на ABB, чрез която се постигат значителни икономии на електроенергия, повишава се ефективността и се осигурява комфорт и надеждност. Тази система е използвана и в проекта на Ziggo Dome. „Възможностите на KNX за безкрайни, но в този случай фокусът е поставен върху системата за осветление, която е от изключително значение. Контролът върху осветлението на входовете, коридорите, задсценичните пространства и самата сцена се осъществява само чрез едно натискане на бутон. Отделно всички други осветителни тела могат да бъда включвани и изключвани отново чрез KNX“, коментираха от АББ България.


 

На компанията Beemster Electrical Solutions е възложено не само електротехническото оборудване. Тя инсталира също постоянното осветление, аварийното осветление, пожароизвестителните сензори, оборудването за евакуация, както и мълниезащитната инсталация. Системата KNX е свързана с редица от тях. „Това означава, че следните инсталации могат да бъдат или свързани, или включвани и изключвани чрез KNX: системата за сграден мениджмънт, части от противопожарната алармена система, аварийните изходи, външното осветление, подемните врати и таймерите за осветителните стълбове около сградата. Така се осигурява безопасността и сигурността, които се изискват задължително за концертни зали от такъв мащаб“, поясниха от АББ България.

 

Електрическите табла TriLine на ABB са включени към централното ядро на електрозахранващата система на Ziggo Dome, от което са изведени четири комутационни центъра на партерния етаж и 56 разпределителни линии на четирите допълнителни етажа.


 

„Ние сме горди с нашето участие в този успешен проект“, заяви Линет Джаксън, главен специалист по връзки с пресата на направление „Продукти за електрификация“ на ABB. „Едно от най-важните предимства на този тип технология е нейната универсалност – тя може да бъде инсталирана както в такива сгради със специално предназначение като Ziggo Dome, така и във всяко едно отделно жилище, осигурявайки същото ниво на комфорт, безопасност и енергийна ефективност“.

 

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: АББ България, Shirley Dejong/CC BY-SA 3.0, Beemster Electrical Solutions

Още от Електротехника