Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Интервю

Александра Гужгулова от Вистеон България: Щом колегите са доволни, oзначава, че съм си свършила добре работата

03.06.2020 г.


Добър баланс между емпатия, интегритет, емоционална интелигентност, умение да приемаш критика и неуспехи това са магичните съставки от формулата за успех на добрия специалист по човешки ресурси по думите на г-жа Александра Гужгулова. И тъй като тя е първият ни гост в рубриката „Един HR попитал един инженер…“, днес ще можем да научим какво е да си HR мениджър в най-големия световен технологичен център на Visteon, който в момента проектира и разработва платформи и потребителски решения за милиони автомобили в бъдещо масово производство. 


 

Представете се за читателите на Инженер.bg.


Казвам се Александра Гужгулова, мениджър „Човешки ресурси“ във Вистеон Електроникс България ЕООД. Завършила съм Електроника и Стопанско управление в Технически университет – София.


Госпожо Гужгулова, какво Ви дава професията на HR специалист?


Със сигурност ми дава разнообразие в ежедневието. Когато работиш с хора, никога не е скучно, винаги има с какво да те изненадат. Дава ми и удовлетворение – когато колегите са доволни, това за мен oзначава, че съм си свършила добре работата.


Работата с хора дава важни уроци за живота, постоянно възникват ситуации и казуси, с които не си се сблъсквал преди и така непрекъснато се развиваш. Както един инженер непрекъснато усъвършенства познанията си в съответните технологии, така специалистът по човешки ресурси постоянно трябва да усъвършенства своите личностни качества и способността си да общува с хората и да ги разбира.

 

Любим виц за HR:


Група инженери и група от отдел ЧР пътували заедно във влак. Всички представители на ЧР били с билети. От инженерите билет имал само един. От ЧР били много възмутени и се надявали кондукторът да хване инженерите и да ги глоби солено.

Един от инженерите извикал: „Кондукторът идва!" и цялата група инженери влезли в една от тоалетните. Кондукторът проверил билетите на ЧР групата, после видял, че тоалетната е заета, почукал и казал: „Билета, моля!". Един от инженерите промушил билета под вратата и кондукторът продължил.

На връщане от ЧР решили да използват същия номер, но разбрали, че този път инженерите не си купили нито един билет. Като тръгнал влакът, един от инженерите извикал: „Кондукторът идва!". Моментално цялата група ЧР се намъкнали в тоалетната и се заключили. Инженерите влезли в другата тоалетна. Тогава последният от тях, преди да последва другите, почукал на тоалетната, заета от ЧР групата, и казал: „Билета, моля!"… 


 

Кое според Вас е най-важното качество, което един HR специалист трябва да притежава, за да е успешен в професията си?

 

Много е комплексно – в чисто човешки план е нужен добър баланс между емпатия, интегритет, емоционална интелигентност, умение да приема критиката и неуспехите, тъй като е невъзможно всички служители във всеки един момент да бъдат доволни. Успешният специалист в тази сфера е и добър психолог, с отлични комуникационни умения.

 

От голямо значение е и разбирането на бизнеса и бизнес средата, трудовото право и като цяло „техническата“ част на позицията.

 

Ключово към успеха на един специалист в тази област е той да бъде припознат от хората като някой, към когото могат да се обърнат за съвет при справяне с конфликти, за мотивация на служителите или при развитието им.

 

И тъй като сме Инженер.bg: Различава ли се подходът, когато търсите инженери за дадена позиция?


Подходът за търсене на служители много зависи от позицията. Дори и при инженерите има разлика – дали ще е хардуерен, софтуерен инженер или механик. Областта, в която се развиваме като специалисти, до голяма степен дефинира и нашия манталитет, така че няма как подходът да не се различава. В допълнение на това и самият пазар диктува спецификата на подхода. Има голяма разлика в това, дали се търси кандидат за позиция като софтуерен инженер, за която има огромно търсене, или за друга позиция, за която възможностите на пазарна реализация са по-малки.

 

Кой е най-странният въпрос, който сте получавали от кандидат по време на интервю?


Когато се срещаш с много хора по време на интервюта, можеш да попаднеш на всякакви ситуации. Хората са много различни и това, което може да бъде странно за някого, за друг е нещо съвсем нормално. Стига да се следват общоприетите етични норми, няма странни въпроси.


А кой е най-странният/креативният отговор, който сте получавали?


Запомнила съм един кандидат, с когото се срещнах в началото на моята кариера. Неговите отговори биха могли да се класифицират като различни от стандартните. Когато го попитах в каква посока би искал да се развива кариерно, той отговори, че иска да изстреля ракета в космоса. И поясни, че не се шегува, а наистина това му е мечта.


На кой въпрос Вие самите не бихте отговорили?


Вероятно на някои твърде лични въпроси, които касаят живота ми извън работата.


Искало ли Ви се е да попитате даден кандидат нещо, но сте се въздържали? Защо?


Не мисля, че съм имала такава ситуация. За мен интервюто е един разговор, по време на който опознаваш професионално човека насреща. Всичките ми въпроси биха били насочени към професионалния опит на кандидата и различни ситуации, в които е попадал, както и как се е справил с тях, какво е научил и как е постигнал успехи.


Има ли идеален кандидат?


Не, не бих казала. Просто защото идеални хора не съществуват. Всеки има слабости и силни страни. Може да има много подходящ кандидат, но той ще има още насоки, в които да се развива.


Ако Вие сте на интервю за работа, кое е нещото, което би Ви отказало от позицията, за която кандидатствате, въпреки че Ви се е сторила привлекателна първоначално?


Това, което досега ме е отказвало от дадена позиция, основно е било отношението по време на интервюто. Дори не само отношението към мен, а към позицията, към фирмата, към бизнеса. Това реално е първото впечатление на кандидата, а когато то не е на ниво, е много лесно да се откажеш.


Източник на снимковия материал: личен архив Александра Гужгулова

Още от Електротехника