Интервю

Инж. Бончев от Либхер Транспортейшън Системс: Да създадеш нещо истинско и да видиш как работи – затова съм инженер

16.08.2019 г.

Да уловиш идея, да я оформиш в съзнанието си, както грънчарят прави изкусна ваза от парче глина, да я реализираш в продукт и накрая да видиш как той работи – ето това е работата на инженера. Ако и на вас ви предстои реализация като инженер, то бъдете сигурни, че не е необходимо да прекарвате цял ден в скучни изчисления и сложни чертежи. И нашата рубрика „Един работен ден на....“ има за цел да ви покаже именно различната гледна точка и безкрайните възможности, които нашата професия предоставя. Днес си говорим с инж. Ангел Бончев от Либхер Транспортейшън Системс Марица.


Здравейте, г-н Бончев! Бихте ли се представили за читателите на Инженер.bg?


Здравейте, казвам се Ангел Бончев и съм инженер ел. подсистеми в Либхер Транспортейшън Системс Марица. Работя в компанията от около една година, като към момента отговарям за нова ниша в портфолиото – производство на контролни шкафове за кулокранове.


Какво е образованието Ви?


Завършил съм Технически университет – София, филиал Пловдив, със специалност Електротехника, и образователна степен магистър-инженер.Как започва работният Ви ден?


С посещение на работната площадка и екипа. Определям дневния ред и задачите, за да можем да издадем необходимата продукция. Планирам дейностите и за следващата седмица, ако е петък например.


Кои са основните дейности в ежедневието Ви? За какво носите отговорност?


Освен организация на чисто производствените дейности, имам и много административна работа – в т.ч. калкулации на работни планове, проверка на чертежи, документация и др.


Моя отговорност е и изпълнението на индивидуални проекти за контролни шкафове. Често пъти получаваме запитвания и поръчки за специфични изделия от клиенти, които имат нужда от точно определено решение. Моя работа е да направя така, че тяхното производство да стартира, а крайният резултат да е в срок и да удовлетворява изцяло нуждите на конкретния клиент. Изготвям работен план, изчислявам необходимия капацитет, определям инструментите и екипа, който ще се заеме. Изяснявам специалните дейности по самото асемблиране и окабеляване на таблата.


Налага ми се да работя с CAD софтуери, със софтуери за моделиране на диаграми за окабеляване, както и с платформи за 3D моделиране на детайли и др.


Чувствате ли се удовлетворен от приноса на Вашата работа? Защо Вашите дейности са важни за фирмата?


Liebherr е лидер в производството на компоненти за мобилни кранове, подемна и земекопна техника и като такъв поддържа високи стандарти във всеки аспект. Такива са и очакванията и изискванията на концерна към продуктите, които се произвеждат във всяка база.


Моята работа е преди всичко да направя това възможно тук, в България, моето направление да поддържа изискуемите високи стандарти. Така можем да бъдем конкурентоспособни и да сме предпочитана дестинация за нови проекти, разширения и инвестиции.


Така че, да – удовлетворен съм от факта, че успяваме да поддържаме високото качество на работа, характерно за Liebherr.


Ръководите ли други хора? Какви са отношенията в екипа Ви?


Да, а броят им зависи от моментната натовареност. Обикновено отговарям за екип от 6 до 12 човека, между които има основно специалисти, работещи в окабеляването и асемблирането на табла, няколко електротехника и др.


Хората са от дълго време заедно и са се „напаснали“. Работата върви гладко, което е най-важното за един екип.


Казахте, че работите в компанията само от година. Бихте ли разказали как навлязохте в атмосферата, какво ви помогна?


Като нов кадър в Liebherr имах привилегията и удоволствието да премина 5 обучения извън България, в другите бази на компанията. Четири от посещенията бяха в Германия и едно – в Австрия. Получих възможността да се запозная прецизно с работата. Така да се каже, видях „как го правят немците“. Завърнах се с необходимото ноу-хау, така че да приложа знанията и уменията си тук по най-добрия начин.


Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?


Защото създаваш нещо истинско – краен продукт, който можеш видиш в действие, който върши конкретна работа и е полезен.


Какво си казвате в края на работния ден?


Правя си самооценка. Анализирам с какви проблеми съм се сблъскал и какво мога да направя, за да подобря изпълнението на задачите.


Така, когато се прибера у дома, съм спокоен и мога да да посветя времето си изцяло на семейството ми.


Кои са следващите лица в рубриката „Един работен ден на...“? Ще научите съвсем скоро. Следете Инженер.bg!Повече информация за Либхер-Транспортейшън Системс Марица ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Електротехника