Интервю

За да пробиеш на арабските пазари се изисква желязна воля, много търпение и сериозна визия за бъдещето

20.04.2015 г.

Инж. Милен Колев, управител на ЕЛМА Инженеринг и ръководител на търговски офис Бургас на ЕЛМА-М-ГРУП, за посещението си на един от най-големите форуми в областта на електрооборудването „Middle East Electricity”, който се провежда всяка година в Дубай; за възможностите, които предлагат арабските пазари и качествата, които са необходими, за да се пробие на тях, както и за личните си впечатления от един от най-красивите и модерни градове в света.

 

Уважаеми г-н Колев, наскоро посетихте специализираното изложение „Middle East Electricity”, което се провежда в Дубай, ОАЕ. От какво бе провокиран вашият интерес към форума?

 

Интересът ни към това изложение бе породен от убедеността на наши партньори, че в последните години „Middle East Electricity” се превръща в притегателна сила за всички големи производители на електрооборудване в света. На практика, по време на изложението си дават среща няколко континента, няколко свята, които търсят нови пазари. Форумът разкрива чудесни възможности за привличане на нови клиенти от арабския свят.

 

Срещнахте ли и български фирми сред участниците?

Българското участие бе по-скоро скромно – бяхме представени от три, четири български фирми. Всички те споделиха, че да пробиеш на тези пазари е трудно. Нужно е преди всичко много търпение, упоритост, воля и ресурс да се докажеш и да покажеш, че проявяваш сериозен интерес към този пазар. Изключително силно бе турското присъствие като традиционен мост между Изтока и Запада.

 

Какви са впечатленията ви по отношение на организацията, участниците и посетителите? Бихте ли направили сравнение с подобни като тематика форуми у нас и в Европа?

Организацията бе на изключително високо ниво. Например, регистрацията на участниците бе много добре организирана. Затова и не се наблюдаваше струпване на хора по входовете на изложбения център. Разбира се, ако сравним „Middle East Electricity” с изключително реномиран форум какъвто е Хановерският панаир, тук определено липсваше фокусът върху високите технологии, така характерни за изложението в Хановер. От своя страна, изложението в Дубай е изключително добре фокусирано върху електрооборудването. Всичко, свързано с този сектор е събрано на едно място, добре подредено и тематично обособено. Нещо, което за съжаление отдавна отсъства в нашите традиционни изложения. Разбира се и в Дубай не липсваха участници, които твърдяха, че изложителите са същите като предходни години, и не изключваха възможността панаирът да загуби част от своята привлекателност, вследствие на този факт. Едно от най-големите предимства на този форум, обаче, е събирането на производители и контрагенти от цял свят: арабските държави, от Изток и от Запад.

 


Какъв беше вашият стимул да се впуснете в това предизвикателство?

Търсенето на нови пазари, събирането на нова информация за „живите” фирми на пазара. В свят, в които преобладава „интернет” информацията, посещението на подобен род форуми дава много добра възможност да се откроят големите компании, тъй като участието на подобно изложение е много скъпо начинание. Изложбените площи и тяхното аранжиране са с много висока цена.


 

Крие ли реални бизнес възможности за български фирми тази част от света?

Дали ще се появят нови бизнес възможности, само времето може да покаже. От разговорите ни с фирми, които търсят шансове за реализация на своите продукти на арабските пазари, разбрахме, че е необходимо желязно търпение и воля да докажеш, че си сериозен играч на пазара, със сериозна визия за бъдещото. На такива пазари мимолетните играчи нямат шанс.


 

Някой анализатори определят Дубай като икономическия център на XXI-век, след Лондон през XIX-век и Ню Йорк през XX-век. Какви са вашите впечатления?

Лично аз останах очарован от високия стандарт в тази иначе пустинна територия. Всичко е много добре организирано и подредено. Инфраструктурата е изградена предимно през последните десет години. Сградите са демонстрация на своеобразен връх в инженерната мисъл. Огромни, високи и тънки стъклени небостъргачи, които блестят от великолепие, но в същото време някак си не се натрапват. Това, което научих е, че не нефта е движеща сила в икономиката на Дубай. Всъщност това са строителството, търговията, финансовите операции, които са били развивани с подкрепата на държавата, за да не страда страната след изчерпването на петролните залежи. Иначе, тази пустинна територия е превърната в земен рай. Независимо от лукса и великолепието на Дубай, обаче, след третия ден, европеецът, и най-вече този идващ от по-южните краища на Европа, започва да усеща стерилността на това богатство. Изобилието е създадено някак изкуствено. Огромното многообразие от човешки раси, съсловия, хора и характери определено за мен се оказа уморяващо, в един момент. Разбира се, напълно е възможно, широко скроени и космополитни личности да се чувстват добре в подобна среда.   


 

Източник на снимковия материал: ЕЛМА-М-ГРУП

Още от Електротехника