Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Интервю

Доц. Христов, ръководител катедра в ТУ-София, с коментар за дарения от Бетелгиус съвременен етикетен принтер EOS на CAB

28.01.2020 г.


Бетелгиус дари етикетен принтер CAB, серия EOS, на катедра Автоматизация на електрозадвижванията към факултет Автоматика на Технически университет – София“, съобщиха за Инженер.bg от водещото българско дружество. Компанията е сред фирмите, които активно подкрепят българското образование, допринасяйки за постигане на така необходимата практическа насоченост на обучението на бъдещите специалисти. Бетелгиус е официален представител и сервизен център на САВ Германия – един от най-големите производители в Европа на баркод принтери за етикети и принтер апликатори. „Продуктовата гама на производителя е впечатляваща: от ниско бюджетни принтери за етикети с основна продуктова информация за ръчно приложение до сложни интегрирани системи за индустриално приложение“, допълниха от Бетелгиус.


 

„Като фирма, която от години работи в индустрията, забелязваме, че постоянно се задълбочава проблемът с недостига на квалифицирани инженерни специалисти“, коментира г-н Станимир Стайков, управител на Бетелгиус. „Вярвам, че развитието и поддържането на техническото образование в крак със съвременните тенденции ще привлече повече млади хора и ще създаде стойностни инженерни и технически специалисти. Затова фирма Бетелгиус реши да дари на факултет Автоматика етикетен принтер CAB от серия EOS за осъществяване на практически упражнения в учебния процес“, обясни той.

 

Екипът на Инженер.bg се срещна с доц. д-р Владимир Христов, ръководител на катедра „Автоматизация на електрозадвижванията“, факултет Автоматизация, Технически университет – София, за да разбере какви са положителните промени, които ще настъпят в учебния процес с употребата на новия принтер.

 

Доц. Христов, в кои учебни дисциплини смятате да използвате принтера?

 

Принтерът се предвижда да бъде внедрен в лабораторни упражнения по няколко дисциплини, а именно „Автоматизация на производствените механизми“, „Автоматизация на производствените процеси“, „Програмиране на роботи и робототехнически средства“, както и други подходящи. Конкретните лабораторни упражнения ще бъдат уточнени допълнително след подробно изследване функционалните му възможности и възможността за интегриране в по-големи производствени процеси.По какъв начин този принтер ще е полезен на студентите?

 

Студентите ще могат да програмират принтeра, както и да го интегрират в един напълно автоматизиран производствен процес. Това ще им даде една по-добра подготовка за работа в реална среда. Всяко производство знае, че за да бъде успешнo и конкурентоспособно, трябва да отговаря на съвременните стандарти и на критериите наИндустрия 4.0. Няма производство, което да не прилага етикет или баркод на продуктите си. Следователно, етикетният принтер е съществена част от една автоматизирана производствена линия, така че студентите на практика ще видят как се осъществява операцията „Етикетиране“ в един производствен процес.


Как практическите упражнения с новия етикетен принтер ще се интегрират в учебния процес?

 

Интегрирането на етикетния принтер в лабораторните упражнения ще стане възможно от следващата учебната година, тъй като е необходимо технологично време за разработка на лабораторни упражнения. Самият принтер предлага доста функционални възможности, като най-голямото му предимство е отвореният код, който ще даде възможност за интегриране с други производствени устройства.


 

Можете да разгледате пълната гама оборудване за етикетиране на страницата на компанията.


Повече информация за Бетелгиус ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Бетелгиус ООД, ТУ – София

Още от Електротехника