Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Интервю

Емил Петков, тест инженер в лабораторията на ЛЕМ България: „Работата ми изисква комплексни и обширни познания“

23.03.2020 г.


Когато създаваш преобразуватели на ток и напрежение, които се използват от големи производители в различни индустрии, най-важното е те да работят коректно. Ето защо лабораторният отдел е от изключително значение в структурата на международния производител LEM. За да разбере повече за работата на специалистите в лабораторията, Инженер.bg се срещна с Емил Петков, тест инженер в българското дружество ЛЕМ България. Вижте какво сподели той в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“.

 

Здравейте, бихте ли се представили за читателите на Инженер.bg?

 

Здравейте. Аз съм Емил Петков и работя като тест инженер в лабораторията на ЛЕМ България.

 

От колко време работите в компанията?

 

От повече от две години.

 

Какво е образованието Ви?

 

Магистър съм по инженерна физика и бакалавър по авиационно инженерство. Първата специалност завърших в Софийския университет, а втората – в Технически университет – София.

 

Как започва вашият работен ден?

 

Понякога доста динамично. Първата ми работа е да проверя дали всички тестове, които провеждам, са протекли безпроблемно за времето, през което аз и колегите ми не сме били в лабораторията. Нашите тестове са до голяма степен автоматизирани, но контролът, който упражнява лабораторният инженер върху теста е от решаващо значение за качеството на неговата работа.

 

Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?

 

Конкретно моята задача е да изпълнявам заявки за тестове от колегите ми от различните отдели в ЛЕМ България, както и от производствените ни центрове в Швейцария и Китай. В лабораторията провеждаме електрически измервания на произведените от ЛЕМ преобразуватели на ток и напрежение, чрез които удостоверяваме, че тяхната действителна работоспособност отговаря на техническата им спецификация.

 

Защо тези дейности са важни за фирмата?

 

Работата, която извършвам, гарантира качеството на нашите продукти. Изпитванията, на които ги подлагаме в лабораторията ни, валидират вложените у тях материали и показват, че производственият процес е такъв, какъвто трябва да бъде. Ако ли пък тестовете разкрият някакво несъответствие, това е първата „червена лампа“, показваща, че нещо с продукта не е както трябва. Много важно е тези несъответствия да бъдат открити преди продуктите да отидат при нашите клиенти. В тази връзка лабораторията има ролята на първата обратна връзка в производствения цикъл на ЛЕМ.

 

Какви са отговорностите, които носите?

 

Аз и колегите ми в лабораторията носим отговорност за достоверността на извършваните от нас тестове. Стремим се към максимално коректни и представителни резултати в максимално кратки срокове.

 

Как са разпределени задачите във вашия екип и какви са отношенията помежду ви?

 

Екипът ни не е многоброен. Всеки има ясно дефинирани задачи и му е дадена автономност да си свърши работата по оптималния според него начин. Разбира се, за по-заплетените казуси винаги се съветваме един с друг и си съдействаме.

 

Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?

 

Работата е комплексна, но предизвикателна и интересна. За да направиш един тест е нужно да имаш малко по-широки познания от обикновено – започвайки от електротехниката, минавайки през програмиране и стигайки до документалната обработка на данни. Тази динамика определено помага да не ти доскучае. Допълнителен мотиватор са супер качествените и съвременни уреди, с които имам удоволствието да работя в нашата лаборатория.

 

Какви са трудностите и предизвикателствата в дейността Ви?

 

На моменти работата ни е напрегната. Тя изисква постоянно внимание и към най-дребните детайли, а същевременно понякога сме „притискани“ от нашите заявители за максимално бързи резултати, тъй като често от измерванията ни зависи дали да започне производството на продукция към клиентите ни. Както казах и по-горе, стремим се да даваме максимално точни резултати в най-кратки срокове, но когато не е възможно да постигнем и двете, приоритет са ни точните резултати.

 

Какво си казвате в края на работния ден?

 

Е, това зависи от естеството на конкретния работен ден, но определено всеки път се стремя да си тръгвам с позитивна нагласа.

 

Повече информация за ЛЕМ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: ЛЕМ България

Още от Електротехника