Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Интервю

Кирилка Станчева от Одело България: Търсенето на инженерни кадри изисква висока доза активност и гъвкавост

18.06.2020 г.


„Радваме се, че можем да разчитаме на нашите служители като добри „посланици“ и по този начин да отстояваме позицията си на предпочитан работодател“, споделя Кирилка Станчева – HR специалист в Одело България. А какво е усещането да допринасяш за положителната промяна в нечий живот и защо честността и реалната самооценка са най-важни по време на интервю за работа, вижте от специалното интервю, което г-жа Станчева даде за рубриката ни „Един HR попитал един инженер…“.Здравейте! Представете се за читателите на Инженер.bg.


Здравейте! Казвам се Кирилка Станчева и съм специалист „Подбор на персонал“ в Одело България ЕООД. Работя във фирмата почти от нейния старт в България, а по отношение на образованието, имам магистратура по Приложна психология.


Какво Ви дава професията на HR специалист?


Професията ми е изключително динамична и ми носи голямо удовлетворение, особено когато успеем да запълним работна позиция с правилния човек, професионалист, който да чувства радост от новото предизвикателство и да получи възможност да разгърне потенциала си. Чувствам се прекрасно да допринасям за успеха на фирмата и едновременно с това да спомагам за положителната промяна в нечии живот и кариерно развитие.


Любим виц за HR:


На интервю за работа:

- Кое е най-силното Ви качество?

- Настойчивост!

- Благодаря. Ще се свържем с Вас...

- Ще Ви изчакам тук!Кое според Вас е най-важното качество, което един HR специалист трябва да притежава, за да е успешен в професията си?


Няколко са качествата, които мога да изтъкна за успешна работа в тази сфера: емпатия, отговорност и комуникативност. Налага ти се всекидневно да се срещаш и взаимодействаш с различни хора, всеки от които с различно минало, ценности, образование, цели и т.н. В тази връзка, от HR специалиста нерядко се иска и голяма доза търпение и дипломатичност.


И тъй като сме Инженер.bg: Различава ли се подходът, когато търсите инженери за дадена позиция?


Да, от гледна точка на каналите за комуникация, с които търсим такива кадри. Ако при позиции като оператор в производство е достатъчно една публикувана обява, то при инженерните кадри се налага да бъдем много по-гъвкави и активни – ползваме в много по-голяма степен други канали.


Разчитаме много и на препоръки от страна на вече работещи при нас инженери, които разказват за компанията на свои бивши колеги, приятели и познати. Бих казала, че по-голямата част от свободните ни позиции за такъв тип кадри се запълват именно по този начин. Приемаме подобни назначения с голяма радост, тъй като те са доказателство, че сме предпочитан работодател и служителите ни влизат в ролята на наши „посланици“.


Кой е най-странният въпрос, който сте получавали от кандидат по време на интервю?


Полушеговито един от кандидатите ме беше попитал „Защо Вие провеждате интервюто ми, а не изкуствен интелект?“.


Истината е, че според нас изкуственият интелект все още не би могъл да замени изцяло човешкия фактор в подбора на персонал. Затова и за нас е важно да се срещнем с кандидата, да добием лична представа за него и да преценим дали ще пасне добре на вече съществуващия екип.


А кой е най-странният/ креативният отговор, който сте получавали?


Трудно е да получа отговор от кандидат, който да ме изненада особено. Но пък ценя и уважавам много честните отговори от хора, които са наясно със себе си и с възможностите си. Респектът ми е голям, ако например даден кандидат чистосърдечно си признае: „Нямам подходящи качества за ръководител и предпочитам да бъда специалист“. Това не е недостойно, напротив. Не всеки има потенциала за лидер и не е необходимо всеки да бъде такъв. Но е хубаво да имаш реална преценка за себе си и да знаеш на какво си способен.


На кой въпрос Вие самите не бихте отговорили?


На въпрос, който прекалено много навлиза в личното ми пространство.


Искало ли Ви се е да попитате даден кандидат нещо, но сте се въздържали? Защо?


Във връзка с предния ми отговор на въпроса какво не бих отговорила и поставяйки се на мястото на кандидата, полагам усилия да не прекрачвам границата между разумното количество информация, което ми е необходимо за преценка на кандидата и това ненужно да навляза в личния му живот.


Има ли идеален кандидат?


Идеалният кандидат идва на интервю навреме и добре подготвен, познава компанията ни, откровен е в отговорите си, комуникативен е и има реалистична представа за знанията и уменията си. Хубаво е да има ясна идея закъде е тръгнал и докъде иска да стигне, т.е. как стои на пазара на труда в момента и какъв потенциал има за бъдещо развитие.


Ако Вие сте на интервю за работа, кое е нещото, което би Ви отказало от позицията, за която кандидатствате, въпреки че Ви се е сторила привлекателна първоначално?


Отблъскващи фактори могат да са: закъснение при започване на интервюто, непрофесионални въпроси и арогантно поведение, непознаване на автобиографията ми.

 

Източник на снимковия материал: личен архив Кирилка Станчева

Още от Електротехника