Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Интервю

Мариела Маджарова от Телетек Електроникс: Продаваме български продукти в 75 държави по целия свят

24.10.2019 г.


Телетек Електроникс е доказана българска фирма, която вече 28 години разработва и произвeжда сигнално-охранителни и пожароизвестителни системи. Настоящият ѝ изпълнителен директор, г-жа Мариела Маджарова, започва работа в компанията преди 27 години като единствен неин търговски представител. Под ръководството ѝ дружеството успява да навлезе на 75 пазара и да увеличи приходите с над 3.5 пъти. Днес Мариела Маджарова е сред финалистите в конкурса „Мениджър на годината 2019“ и разказва пред Инженер.bg за успеха на Телетек Електроникс на световната сцена, за предизвикателствата в работата и за отношението си към хората.

 

 

Уважаема г-жо Маджарова, Вие сте сред финалистите в конкурса Мениджър на годината 2019! Честито! Какво е чувството да сте в ТОП 10 мениджъри на годината?

 

Благодаря, приемам го с голяма радост и удовлетворение! Това е огромно признание за усилията ни – както моите, така и тези на екипа, за всички нас, за които Телетек Електроникс е кауза, а не само работно място. Очевидно посоката ни е правилна!

 

Откога работите в Телетек Електроникс и как се развивахте професионално през годините?

 

Дойдох случайно в Телетек, за да запълня времето, докато подавам документи за аспирантура. Аз съм инженер-химик и исках да продължа развитието си като такъв специалист в Германия. В Телетек започнах работа като единствен търговец на фирмата, отговарящ и за складовете. И... останах 27 години. Запали ме динамиката, срещите с различни хора и разнообразните предизвикателства всеки ден. Работила съм почти всичко в компанията – секретарка, отговорник склад, продажби, покупки и др.

 

След позицията на търговски директор, кандидатствах за изпълнителен директор, като успях да се справя с конкуренция от още 20 човека. На този пост съм вече от почти 10 години. Доколкото ми е известно, съм единствената жена изпълнителен директор на подобна компания в този бранш, и то в световен мащаб. Благодарна съм на собствениците на капитала, че се довериха на жена да управлява средствата им в един абсолютно мъжки бизнес. Мисля, че оправдах очакванията им в пълна сила.

 

За успеха на една компания съществен принос има и екипът. Как успявате да мотивирате всички хора от компанията? Как поддържате енергията им за нови победи?

 

Телетек Електроникс вече 28 години се развива в разработване и производство на сигнално-охранителни и пожароизвестителни системи. Наши конкуренти са фирми от САЩ, Канада и Великобритания, със значително по-дълга история и пазарни позиции. Не спираме да работим за това да се наредим наравно с тях, да ни разпознават като марка и име на световния пазар. Каква по-добра мотивация за растеж от това? Растеж означава също повече възможности за увеличение на доходите и повече възможности за реализация и изява на всеки член на екипа. Растеж означава и повече сигурност и стабилност – това е достатъчна мотивация за всички.

 

Eкипът, разбира се, е най-важното в една успешна фирма. Всички знаем колко е трудно да заработят в синхрон и с обща цел знаещи и можещи ръководители на отдели, предавайки стратегията, задачите и движейки хората си в успешна посока. Имам невероятния късмет да мога да разчитам и работя със знаещи, можещи, търсещи и развиващи се момичета и момчета, което е видно и от резултатите, които постигаме заедно.

 

Смятате ли България за добро място за производство? Какви са предизвикателствата, които срещате?

 

България е най-доброто място за всичко! Това е вътрешното ми убеждение! Но за да се развива успешно производство, са нужни много „външни“ подкрепи. Имам предвид държавна стратегия за образованието, истинска подкрепа на българските производители, като улеснения при износ на стоки за трети страни. Трябва да има единни регулации поне в Европа, които биха позволили нормално развитие на фирмите, следващи директиви и правила за безопасност, както и изискванията на клиентите. Трябва да се работи системно за подобряване на имиджа на България.

 

Предизвикателства не липсват – от цени на тока до преиграване на държавата ни при приемане на Европейски директиви. Имаме проблеми и с неспазването на срокове и ниското качество на работа при някои фирми-подизпълнители от България. Все още не всички от нас търсят и внедряват нови технологии, не се стремят да са в крак с времето и да вървят напред. Затова ние се опитваме да подтикваме нашите партньори да се развиват с нас и често успяваме заедно.

 

Управлявате компания в един като цяло „мъжки“ бизнес сектор. Според Вас има ли мъжки и женски стил на управление?

 

Аз не съм сексист, но истината е, че жените и мъжете имат различен начин на мислене и това предопределя различния подход към ситуациите. Мъжете искат нещата да се случват по-бързо, по възможност сега и веднага, докато жените са по-внимателни и предпазливи. Поне моето впечатление е такова. Това може да определи и различен стил на управление, но не задължително. Когато човек е професионалист, няма значение дали е мъж или жена, важното е дали може да изгради уважение в екипа си.

 

Продавате на 75 пазара. Какво е необходимо, за да се изнася и продава успешно българска продукция на толкова различни пазари?

 

Първото и задължително условие е продуктите да са качествени, а второто – да отговарят на изискванията на съответния пазар. Опитваме се да сме гъвкави и да правим модификации за най-важните ни пазари и за стратегически клиенти. Наши конкуренти са световноизвестни марки със значително по-дълга история и по-големи ресурси и затова трябва да сме изобретателни, последователни и без компромиси, за да можем да ги преборим.

 

Друго много важно условие за успех е отношението към клиентите. Мога с гордост да заявя, че основните клиенти на фирмата са наши приятели. С тях преживяваме не само бизнес успехи и неуспехи, но и се радваме заедно на развитието на децата им, празнуваме заедно фирмени и семейни празници.


 

Кое е най-голямото предизвикателство, което срещате ежедневно в работата си?

 

Да успявам да обхвана най-важната информация относно бизнеса. Да реагирам правилно и навреме на различни ситуации, свързани с персонални нужди на хора от екипа. Всички трудности са преодолими, ако хората намират разбиране както в професионален, така и в личен план. Това е един от акцентите в моята работа! Стремя се да посрещам с усмивка всички предизвикателства – думата „проблем“ се избягва в Телетек Електроникс, защото мисля, че с усмивка препятствията се преодоляват по-лесно.

 

Какво най-много обичате в работата си?

 

Случайно поех по пътя на работа с хора, но се оказа, че това ми харесва и имам усет. Аз съм много добър слушател, виждам значението зад думите и това ми помага много добре да разбирам каква е истинската тема и желание на отсрещната страна.

 

Това че всеки ден е различен и че с общи усилия продължаваме да постигаме резултати, ме мотивира всяка сутрин да се събуждам с усмивка и с очакване на изненадите на точно този ден. В тази работа имам възможност да се срещам с много и различни хора от различни държави. Това ми помага всеки ден да уча нещо ново.

 

Според Вас кое е най-голямото Ви постижение като изпълнителен директор в Телетек Електроникс?

 

Голямо постижение е, че успяваме да поддържаме с екипа почти 10 години едно постоянно темпо на развитие и ръст. От 2010 г. досега приходите на фирмата се увеличиха 3.5 пъти! Гордея се, че Телетек Електроникс е познато име в толкова много страни по света и заради него много хора разбраха къде е България, както и че има такава държава.

 

Гордея се, че над 60% от хората във фирмата са дългогодишни наши служители. Много от тях са с нас вече от 10 години, други от 15-20 години са част от нашето голямо семейство. Какво по-голямо постижение от това! Пожелавам на колегите от бизнеса в България подобни и още по-големи успехи. Предизвикателства срещаме ежедневно, така че нека бъдем позитивни, силни, интуитивни и стабилно развиващи се и като народ, и като държава.

 


Повече информация за Телетек Електроникс АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Телетек Електроникс

Още от Електротехника