Интервю

Работим усилено за утвърждаване на позициите на Socomec на българския пазар

29.05.2015 г.

Инж. Иван Попов, управител на DTS - Цифрови Преносни Системи пред Инженер.bg за изминатия път, за утвърждаването на продуктите с марка Socomec на българския пазар, за цената на доверието от страна на клиенти и партньори, за привилегията да предлагаш и налагаш революционно нови технологии, както и за най-новите продуктови предложения на Socomec.

 

Уважаеми г-н Попов, в какви основни направления развива дейността си фирма DTS - Цифрови Преносни Системи?

При откриването на фирмата през 1992 г., дейността ни бе насочена основно към разработка, производство, инженеринг и сервиз на телекомуникационно оборудване за пренос по ефир на цифрова информация на далечни разстояния. Първите проекти, които изпълнихме, бяха модернизиране на стационарните и мобилните радиорелейни станции на Българската армия чрез разработка и въвеждане на въоръжение на изделията цифров модем MD414 за радиорелейна станция Р414 и цифров модем MD409 за радиорелейна станция Р409. В последствие развихме ново направление в дейността ни в областта на системите за автономно електрозахранване. Постепенно тази дейност се превърна в основна за нас като я разширихме в няколко основни направления: дистрибуция на ексклузивна основа, инженеринг и сервиз на непрекъсваеми токозахранващи устройства - UPS, синхронни комутатори - ATS, филтри за хармоници и соларни инвертори, всички от портфолиото на френско-италианския производител Socomec; доставка, инженеринг и сервиз за стабилизаторите на напрежение на италианския производител Gtec; дистрибуция, инженеринг и сервиз задизелгенераторитена италианския производител Visa S.p.a.; инженеринг на радиорелейни системи;доставка на батерии тип VRLA от английския производител Ultracell.

 

През годините се утвърдихте като надежден доставчик на UPS устройства. С какво печелите доверието на своите клиенти и партньори? 

Стремим се да предлагаме продукти и услуги с високо качество и надеждност, а в допълнение нашите клиенти и партньори могат да разчитат на атрактивни търговски условия, коректност и професионализъм, гарантирани и от внедрената международна система за качество ISO9001-2008. Предлаганите от нас UPS устройства на Socomec напълно отговарят на критериите за високо качество, иновативност и висока ефективност. Не случайно компанията е сред лидерите в областта. През 2014 г. бе удостоена с приза „Компания на годината 2014”, от световния лидер в областта на глобалните пазарни проучвания и анализи Frost & Sullivan – Ню Йорк. С тази награда, Socomec бе отличена за реализираната амбициозна стратегия за развитие и растеж, както и за отличните й постижения в областта на иновативните UPS технологии, максимално адаптирани към изискванията на клиентите. Подобно отличие, от този престижен маркетингов анализатoр, Socomec получава не за първи път. През 2003 г. компанията получи приз за „Удовлетвореност на клиентите“, през 2006 г. за „Продуктови иновации“, през 2009 г. за „Продуктова стратегия“, а през 2013 г. бе отличена в европейската класация на Frost & Sullivan за “Продуктова диференциация“, на база високите й резултати в четири различни и допълващи се продуктови направления: критично електрозахранване, контрол и безопасност на електрообзавеждането, решения за енергийна ефективност, соларна енергия.

 

А от кога датира партньорството ви със Socomec?

В направлението UPS устройства, DTS представлява Socomec от 1995 г. В началото на 2012 г. получихме изключителни права за дистрибуцията на SCP - продуктите за превключване, контрол и защита на Socomec, а в началото на 2013 г. и за компонентите за изграждане на соларни паркове и покривни/ фасадни фотоволтаични конструкции. Тук бих искал да отбележа, че през 2008 г., благодарение на реализираните от нас UPS устройства, Socomec постигна лидерска позиция в пазарния сегмент на UPS, за територията на България, според независимото маркетингово проучване на IDC.

 

Освен UPS устройства, в какви други направления е насочена дейността на френската компания?

Дейността на Socomec е насочена основно към предлагането на решения, осигуряващи надеждност, контрол и безопасност на електрически мрежи за НН с повишен акцент върху качеството на електрозахранването. Компанията е световен технологичен и пазарен лидер в сегмента на разединителите, известни като умшалтери, в сегмента на автоматичните превключватели (АВР), както и при интегриращите се в сградната автоматизация системи за електрически измервания и контрол с цел повишаване на енергийната им ефективност.

 

Кои са най-новите решения на Socomec, които DTS може да предложи на българския пазар?

Сред най-новите ни продуктови предложения са UPS-ите от фамилията Green Power. В диапазона от мощности 10 kVA - 400 kVA, устройствата от тази серия имат изходен фактор на мощността равен на единица (kVA=kW) и коефициент на полезно действие над 96%, при натоварване от 25% до 100%, с което практически нямат аналог по отношение на реализираните икономии в електропотребление и по ред други функционални предимства, в сравнение с конкурентните изделия от същия клас. Друг продукт, който заслужава специално внимание е революционната концепция на Socomec, за съвместяване на комплексни електрически и неелектрически измервания, DIRIS Digiware. Системата е концентратор на технологични нововъведения, които революционизират света на измерванията чрез високата си степен на гъвкавост при изграждането на електрически инсталации, правейки електрическото свързване и конфигуриране лесно и бързо. Въведените иновации, както и високата  производителност, по отношение на точност и функционалност, превръщат DIRIS Digiware в много ефективно решение за измерване консумацията на електроенергия, а така също и за измерване и контрол на качеството на електрическата енергия с промишлено и търговско приложение. Ново попълнение в продуктовата ни гама е и серията трипозиционни комутатори за автоматично включване на резервата (АВР) от вида „changeover“, които работят в диапазон на комутираните токове от 4000 А до 6300 А. Новият АВР на Socomec модел AtyS-dH е в състояние да резервира електрозахранващи източници (трафопостове, генератори) с мощности, достигащи до 2500 kW (2,5 MW).

 

Предлагате и продукти на Socomec ,подходящи за приложение в потенциално взривоопасна среда. Какви са те?

Да. За специфични индустриални приложения, включващи експлоатация в помещения с взривоопасна атмосфера, можем да предложим серия взривозащитени електрически табла Atex от Socomec. Тези табла са оборудвани с компоненти за превключване, контрол и защита, производство на Socomec. Те са много подходящо решения за циментовата, металургичната и химическата индустрии, където осигуряват аварийно или планирано изключване на товарите с обезопасяване на периметъра около техните нисковолтови вериги. Таблата могат да бъдат използвани в среда с опасност от взрив поради запрашаване категория 2D, зони 21 и 22. Степента им на защита е IP 65. За улеснение на нашите клиенти, предлагаме проектиране и изработка на серията Atex в заводите на Socomec във Франция по задание и спецификации на клиента, което позволява гъвкавост и адаптивност спрямо конкретното приложение. На взривозащитените табла на Socomec се доверяват не малко индустриални гиганти, сред които швейцарския Holcim, италианския Italcementi и други.

 

В каква посока виждате бъдещото развитие на DTS?

Имам всички основания да твърдя, че до момента сме си спечелили името на коректен и предпочитан партньор. Работим с компютърни и телекомуникационни компании. Сътрудничим си с електротехнически и строителни фирми, с които съвместно печелим значителен брой обществени поръчки, благодарение на които имаме реализирани инсталации за държавната администрация, банковия и застрахователния сектор, търговията, индустрията, медицината, транспорта и услугите и др. Работим активно с проектанти на електроинсталации, с производители на електрически табла, с доставчици и инсталатори на дизелгенератори, с инженерингови фирми по изграждане на фотоволтаични паркове, със системни интегратори за електрообзавеждане и структурно окабеляване и с различни други производители и асемблатори на електроапаратура ниско напрежение. Продължавам да развиваме сериозно тези си дейности, като междувременно планираме през тази година да насочим повече усилия и в посока засилване позициите на Socomec, респективно и на DTS на пазара на електрически измервания с Digiware, както и в областта на системите за автономно захранване със зелената гама на Socomec (Green Power Range).


 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Електротехника