Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Интервю

Цветомир Цветанов от Сентилион: Инженерите са изключително активни и движени от промените и иновациите хора

06.06.2020 г.


„За да привлечеш инженер, трябва да му предложиш предизвикателна позиция с възможност да създава и надгражда иновации“, в това вярва HR мениджърът на фирма Сентилион – водещ производител на оригинално високотехнологично оборудване. А освен да бъде себе си, професията му позволява да помага и на другите да бъдат такива, каквито са, докато се справят с различни предизвикателства. Каним ви да прочетете още тайни от HR „кухнята“ в интервюто, което Цветомир Цветанов даде специално за рубриката на Инженер.bg „Един HR попитал един инженер…“.

 

 

Здравейте! Представете се за читателите на Инженер.bg.

 

Здравейте, казвам се Цветомир Цветанов и съм част от екипа на фирма Сентилион ООД. По образование съм магистър по „Клинична психология“, магистър по „Трудова и организационна психология“ и магистър по „Бизнес администрация“.

 

Какво Ви дава професията на HR специалист?

 

Възможност да бъда себе си и да помагам на другите да бъдат себе си, докато се справят с различни предизвикателства.

 

Кое според Вас е най-важното качество, което един HR специалист трябва да притежава, за да е успешен в професията си?

 

Търпението. Да работиш с целия екип на една компания изисква много и различни подходи, но няма по-ценно от това да покажеш разбиращо търпение към спецификата на всеки отделен служител.

 

Любим виц за HR:

 

Въпрос: „Бихте ли ми казали защо  искате това възнаграждение,  след като нямате никакъв релевантен опит?“

 

Отговор:  „Работата е изключително  трудна и  предизвикателна, когато не знаеш  какво  да правиш, и трябва да се чувствам компенсиран за това.“

 

И тъй като сме Инженер.bg: Различава ли се подходът, когато търсите инженери за дадена позиция?

 

Инженерите са изключително активни и движени от промените и иновациите хора. За да привлечеш инженер, трябва да се фокусираш върху това да му предложиш предизвикателна позиция с възможност да създава и надгражда иновации.

 

Кой е най-странният въпрос, който сте получавал от кандидат по време на интервю?

 

„Как мога да съм сигурен, че при вас наистина ще създавам нещо ново и иновативно?“.

 

А кой е най-странният/креативният отговор, който сте чул?

 

Странен не, но креативен - да! Беше от потенциален ръководител на екип, който ни отговори, че ще осигури постоянно обучение за хората си, като ги инструктира да слушат подсъзнателно, докато спят, информация от обучение за производството на нов продукт. Беше изчислил, че така ще има повече от 60% свободно време през деня за работа.

 

На кой въпрос Вие самият не бихте отговорил?

 

На въпрос, свързан с дискриминация.

 

Искало ли Ви се е да попитате даден кандидат нещо, но сте се въздържал? Защо?

 

Не, с колегите питаме всичко онова, което е важно за нас, и позволяваме на кандидатите да задават всички въпроси, по които смятат, че им е необходима информация.

 

Има ли идеален кандидат?


Да – идеалният кандидат за всяка позиция е този, който искрено припознава модела на работа на компанията като свой собствен модел на поведение.

 

Ако Вие сте на интервю за работа, кое е нещото, което би Ви отказало от позицията, за която кандидатствате, въпреки че Ви се е сторила привлекателна първоначално?

 

Неискреността или грубото и непрофесионално отношение на интервюиращия, или липсата на синхрон/припокриване между казаното на срещата и видяно във взаимоотношенията между хората в офиса на компанията.

 

Повече информация за Сентилион ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 


Източник на снимковия материал: личен архив Цветомир Цветанов

Още от Електротехника