Новини

БЛС Автоматизация: Нов електродвигател PLSES 4500 на Leroy-Somer за промишлени хладилни инсталации

21.03.2019 г.

Компанията Leroy-Somer, която е част от групата Nidec, пусна на пазара нова серия високоскоростни водозащитени асинхронни електродвигатели PLSES 4500, специално разработени за промишлени хладилни инсталации. „Покривайки изискванията на професионалните потребители в областта на хладилната техника, особено по отношение на надеждността и енергийната ефективност, PLSES 4500 осигуряват намаляване на консумираната електроенергия и експлоатационните разходи с до 30%“, информираха за Инженер.bg от БЛС Автоматизация, която предлага продуктите с марка Leroy-Somer в България.Хладилните инсталации оказват съществено влияние върху сметките за електроенергия на компаниите. Хладилният компресор, който е „сърцето“ на системата, остава елементът с най-голямо енергопотребление, което може да достигне до 80% от общото ѝ потребление. Производителите на оригинално оборудване и интеграторите на хладилни машини търсят пътища съществено да намалят консумираната от хладилните машини електроенергия. Друго фундаментално изискване в този сектор на промишлеността е безаварийната експлоатация, тъй като всяка неизправност на хладилната система води до значителни загуби.


„Новият високоефективен водозащитен асинхронен електродвигател PLSES 4500 на Leroy-Somer, управляван от честотен преобразувател, дава необходимия отговор на нуждите на хладилната промишленост“, категорични са от БЛС Автоматизация.


Електродвигателите PLSES 4500 са разработени на базата на платформата IMfinity и комбинират в себе си доказаната технология на асинхронните двигатели с опита на Leroy-Somer в разработката на задвижващи устройства. „Тези електродвигатели, които представляват фундаментални елементи на хладилната система, имат здрава конструкция, която отговаря напълно и дори надхвърля изискванията за надеждност на хладилните инсталации, и съответстват на най-новите европейски стандарти в областта“, допълниха от БЛС Автоматизация.


Разработени за високи скорости, новите електродвигатели PLSES 4500 са проектирани да работят с променливи обороти. Те са тествани и одобрени за експлоатация със задвижванията с честотно регулиране Powerdrive MD2 на Leroy-Somer, гарантиращи оптимални електрически и механични характеристики в резултат на избора на компоненти, разработени за съвместна работа.Решението със задвижване с честотно регулиране има положителен ефект върху разходите за електроенергия. При ефективност IE3, електродвигателите PLSES 4500 осигуряват номинален въртящ момент в диапазона от 1000 до 4500 min-1, което води до значително увеличение на мощността на хладилния компресор. От своя страна, честотният инвертор регулира скоростта в зависимост от колебанията в натоварването – които са типични за промишлените хладилни инсталации – чрез ограничаване на консумацията на електроенергия до това, което е необходимо за приложението. Чрез подобряване на работните условия, комплексното решение от електродвигател и задвижващо устройство значително допринася за намаляване на разходите за електроенергия, генерирани от хладилния агрегат, както и за увеличаване на коефициента на ефективност (COP). Тази максимална енергийна ефективност може да намали консумацията на енергия с до 30%.


Нещо повече, проектантите на Leroy-Somer са избрали конструктивни решения, които гарантират безаварийна работа на електродвигателите PLSES 4500 в условията на промишлените хладилни инсталации. Сред тях са:

  •  - За да се избегне протичането на лагерни токове, често явление в приложения с голяма мощност, и да се осигури максимална защита на двигателя и задвижващото устройство, базовото изпълнение на PLSES 4500 е оборудвано с изолирани лагери и заземителен пръстен за отвеждане на лагерните токове;

  •  - Проектирана по такъв начин, че да бъде улеснено свързването на дебелите екранирани кабели, кутията с изводите също има заземителни клеми, които подобряват устойчивостта на изделията към високочестотни електромагнитни смущения;

  •  - Охладителната система е оптимизирана, за да бъдат намалени загубите, да се минимизира нивото на шум и да се предотврати повишаването на температурата. Електродвигателите PLSES 4500 имат топлинен резерв от 25 K за целия диапазон на оборотите, което увеличава живота на намотките.„Представлявайки оптимално решение за промишлено хладилно оборудване от 100 до 480 kW, с типоразмери на корпуса от 225 до 315, електродвигателите PLSES 4500 съчетават производителност и енергийна ефективност, като същевременно поддържат максимално ниво на надеждност“, заявиха в заключение от БЛС Автоматизация.


Повече информация за БЛС Автоматизация ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: БЛС Автоматизация, Leroy Somer

Още от Електротехника